iPad Pro met 3D Touch-actie in de tweede beta van iOS 10.

Deze verbeterpunten willen wij zien in een nieuwe Apple Pencil

Volgens geruchten werkt Apple aan een Apple Pencil 2, maar wat kan Apple allemaal nog verbeteren aan haar slimme pen? Wij zetten tien verbeterpunten op een rijtje.

iPad Pro met 3D Touch-actie in de tweede beta van iOS 10.
In 2015 bracht Apple de allereerste iPad Pro uit. Hoewel het enorm grote scherm van 12,9-inch een belangrijke vernieuwing was, was de Apple Pencil het bijkomende accessoire dat hier volop gebruik van maakte. De Apple Pencil bevat al de nodige sensoren, zodat je bijvoorbeeld drukgevoelig kunt tekenen en schrijven. Maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Wat willen wij zien in een nieuwe Apple Pencil?

Apple Pencil 2: onze verbeteringen

Volgens geruchten, afkomstig van het Chinese netwerk Weibo, zou Apple in maart een nieuwe Apple Pencil 2 willen aankondigen met enkele verbeteringen. Details over eventuele vernieuwingen zijn vrij schaars, maar wij kunnen al wel enkele verbeterpunten opnoemen voor een volgende versie van de Apple Pencil.

#1 Apple Pencil opladen via Smart Connector

De Smart Connector op de iPad Pro was één van de grote belangrijke nieuwe toepassingen, maar in de praktijk wordt de speciale aansluiting eigenlijk maar weinig gebruikt. Behalve bij het Smart Keyboard en een enkel accessoire van Logitech zoals het Create-toetsenbord, blijft de Smart Connector onbenut. Wij zouden het daarom handig vinden om de Apple Pencil op te laden via de Smart Connector. Door drie contactpunten op de Apple Pencil te maken, kun je deze zo eenvoudig opladen via je iPad Pro. Dat ziet er meteen ook een stuk beter uit dan je Apple Pencil in de Lightning-aansluiting steken.

Apple Pencil opladen

#2 Magneten voor iPad Pro-bevestiging

Onze tweede wens past goed bij ons eerste punt. Om de Apple Pencil op te laden via een Smart Connector-aansluiting, moet deze wel goed blijven zitten. Dit kan met magneten, zoals dit ook gebeurd met de Smart Case en Smart Keyboard. Zo kun je de Apple Pencil snel even opbergen als je hem niet gebruikt en raak je hem ook minder snel kwijt. Maar wat nou als je gebruikmaakt van een Smart Keyboard én een Apple Pencil? Magneten aan de andere kant van de iPad Pro zouden ook een goede oplossing zijn, uitsluitend om de Apple Pencil even aan op te hangen als je hem niet gebruikt.

#3 Oplaadcase voor Apple Pencil

Ondanks bovenste twee punten, kan het toch zo zijn dat je de Apple Pencil wel eens kwijt raakt. Ook wij hebben dat nu zo af en toe, terwijl we dat met de AirPods veel minder hebben. Een mogelijke oplossing is dan ook een oplaadcase voor de Apple Pencil. We zijn zo gecharmeerd van de oplaadcase voor de AirPods, dat we deze ook graag voor de Apple Pencil zouden zien. Denk aan een oplaadcase zoals een luxe pennendoosje, met ingebouwde accu. Zo is je Apple Pencil altijd opgeladen en meteen mooi opgeborgen. Het enige nadeel is dat we dan wéér een extra product op moeten laden, maar daar komen we ook wel weer overheen.

#4 Draagclip, ook voor het dopje

Soms wil je een pen gewoon even ergens aan vast maken. Denk aan een schrijfblok of aan een borstzak van een overhemd. Een clipje zit bijna op elke pen, maar de Apple Pencil heeft dit echter niet. Er zijn wel allerlei Kickstarter-alternatieven zoals PenSe, maar deze oplossingen zijn lang niet altijd even elegant. Een klemmetje die standaard op de Apple Pencil bevestigd is vinden wij dan een beter idee, helemaal omdat dit ook voorkomt dat de Apple Pencil van een tafel af kan rollen. En als we dan nog een stapje verder denken, zien we zo’n klemmetje graag gecombineerd met een mogelijkheid om het dopje aan de achterkant aan te bevestigen als je de Apple Pencil oplaadt. Wij blijven dat maar kwijtraken.

#5 Gummetje om snel te wissen

De Apple Pencil heeft momenteel maar één kant met allerlei sensoren: de schrijfpunt. Met de schrijfpunt selecteer je in allerlei tekenapps ook handmatig een gum om je getekende lijnen weer te verwijderen. Wij vinden het makkelijker als bijvoorbeeld de achterkant voorzien wordt van een gummetje, net zoals bij een potlood het geval is. Het enige wat je dan hoeft te doen, is om je Apple Pencil even om te draaien om tekeningen ten corrigeren. Dit lijkt ons een stuk makkelijker dan dat je telkens bij een verkeerde pennenstreek in de menu’s van de desbetreffende app een gum moet selecteren.

#6 Handschriftherkenning in het toetsenbord

Heel handig natuurlijk, schrijven met je Apple Pencil. Maar Apple heeft in iOS nog geen mogelijkheid ingebouwd voor handschriftherkenning. Je geschreven teksten worden in standaardapps, zoals de Notitie-app, niet automatisch omgezet in een getypte versie. Er zijn wel apps die dat kunnen, zoals MyScript Nebo, maar er is geen mogelijkheid om dit standaard in elke app te doen. Een aparte optie die het toetsenbord veranderd in een plek waar je vrijuit kunt schrijven en dit omzet in getypte tekst, lijkt ons dan ook een welkome toevoeging.

#7 3D Touch dankzij Apple Pencil

De iPhone 6s en iPhone 7 hebben allebei 3D Touch en in iOS 10 zijn de opties alleen maar uitgebreider geworden. De iPad moet het echter nog steeds zonder 3D Touch doen. De exacte redenen zijn niet bekend, maar mogelijk heeft dit ook met het grotere scherm te maken. Maar waarom 3D Touch niet simuleren met de Apple Pencil? De punt van de Apple Pencil is drukgevoelig, dus de iPad ziet hoe hard je met de pen op het scherm drukt. Apple heeft hier dan ook al mee geëxperimenteerd, want in een beta van iOS 10 was de 3D Touch-actie in het Berichtencentrum ook te gebruiken met een Apple Pencil. Bij de definitieve versie van iOS 10 is dit weer verwijderd en tot op heden is er geen spoor te bekennen van 3D Touch op de iPad. Maar de Apple Pencil kan wat betreft 3D Touch op de iPad Pro deuren openen. Denk aan Peek en Pop en de rijke notificaties die je met een stevige druk van de Apple Pencil zo tevoorschijn kunt halen.

#8 Meer sensoren voor snelle acties

De Apple Pencil bevat in de punt allerlei sensoren, maar verder bestaat de Apple Pencil slechts uit batterij en een Bluetooth-chip. Apple denkt zelf wel al na over meerdere sensoren, zo bleek eerder uit een patent. Met deze sensoren zou je objecten op het scherm kunnen draaien of in kunnen zoomen op het scherm. Hoewel we bang zijn dat de Apple Pencil door teveel sensoren veel te ingewikkeld in gebruik gaat worden, zijn we wel benieuwd wat Apple allemaal kan bedenken wat betreft de toevoeging van sensoren.

#9 iPhone-ondersteuning

Wat we ook nog graag zouden zien is iPhone-ondersteuning met de Apple Pencil. Op dit moment werkt de pen alleen met de iPad Pro (zowel groot als klein), maar zou ook niet misstaan op de grootste iPhone Plus. Ook daar zijn veel tekenapps op beschikbaar die ondersteuning bieden voor allerlei alternatieve pennen. De Apple Pencil is echter een stuk intuïtiever en heeft onze voorkeur, waardoor we tekenapps meer op de iPhone zouden gaan gebruiken. Tekenen gaat simpelweg veel eenvoudiger met een pen dan met je vingers, omdat dit veel nauwkeuriger is. Even snel een correctie uitvoeren van een tekening via je iPhone gaat daardoor veel makkelijker dan als je je iPad er weer helemaal bij moet pakken.

iPad-Pro-Apple-Pencil

#10 Zwarte Apple Pencil

Deze laatste wens noemden we ook al bij de AirPods, maar zien dit ook graag bij de Apple Pencil: een zwarte variant. Net als de AirPods is de Apple Pencil van wit glimmend plastic. Bij een geheel donkere iPad Pro past dat toch net wat minder mooi dan een zwarte variant, helemaal als je het liefst alles in het zwart wil hebben. Hoewel je een zwarte Apple Pencil weer minder goed terug kan vinden in een tas, ziet een zwarte variant er strakker uit. Net als bij de AirPods geldt voor de Pencil dat deze niet in alle kleuren van de regenboog hoeft te worden uitgebracht, maar wat meer keuze in kleurvariatie is zeker welkom.

Heb jij nog suggesties voor een Apple Pencil 2? Laat jouw wensen horen in een reactie!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2017, 20:30
Categorie Accessoires
Onderwerp apple pencil

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.