‘Apple gebruikt Nuance-technologie al in nieuwe datacenter’

Volgens TechCrunch heeft Apple een akkoord met Nuance om diens spraakherkenningstechnologie te mogen gebruiken. Apple zou de techniek al gebruiken in het nieuwe datacenter dat dit voorjaar haar deuren opent. De techniek wordt naar verwachting een belangrijk onderdeel van het nieuwe iOS 5-besturingssysteem.

Apple's nieuwe datacenter in North CarolinaEerder kon je lezen dat Apple mogelijk een oogje had op Nuance, een bekende leverancier van spraakherkenningssoftware. Nu is er opnieuw informatie: TechCrunch schrijft dat Apple de technologie van Nuance al in de datacenters gebruikt en dat er mogelijk tijdens de WWDC een grote aankondiging volgt. De samenwerking kan inhouden dat de spraaktechnologie van Nuance wordt gebruikt om de oplossing van Siri in iOS 5 te integreren. De twee oplossingen zijn niet volkomen vreemd van elkaar, want Siri was al gebaseerd op technologie van Nuance.

In april vorig jaar kocht Apple al het bedrijf Siri, de ontwikkelaar van gratis personal assistant-software voor de iPhone en iPod touch. Met de software, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, kun je via gesproken opdrachten bijvoorbeeld restaurants reserveren en filmkaartjes aanschaffen. De software vereist echter de technologie van Nuance, waarmee Apple al enkele maanden in onderhandeling is, zo stelde TechCrunch afgelopen vrijdag.

Volgens bronnen van de technologiewebsite gebruikt Apple de technologie van Nuance (en mogelijk ook bijbehorende hardware) al in het nieuwe nog te openen datacenter in de Amerikaanse staat North Carolina. In het verleden hebben we daarover al vaker op iPhoneclub bericht. Inmiddels was al duidelijk dat Apple het nieuwe datacenter voor iTunes en MobileMe zou gaan gebruiken, evenals de MobileMe-vervanger iCloud, maar de toevoeging van Nuance is nieuw. Apple maakte eerder bekend dat het datacenter dit voorjaar officieel haar deuren zou openen.

Concreet betekent dit volgens TechCrunch dat Apple de technologie van Nuance zelf zal hosten en daardoor kan de spraakherkenningsinformatie sneller worden verwerkt. Ook behoudt Apple hiermee de controle over de informatie. Bovendien kan de technologie bovenop Apple’s eigen technologie gebouwd en waar nodig ook verbeterd worden. Vooral dit laatste zal voor Apple van groot belang zijn aangezien bijvoorbeeld de lancering van MobileMe (het voormalige .Mac) niet bepaald vlekkeloos is verlopen.

Om dit alles mogelijk te maken zou Nuance wel een samenwerking met Apple moeten aangaan, omdat het nog altijd haar technologie is. In eerdere berichtgeving stelde TechCrunch dat deze deal nog niet rond was, maar uit de nieuwe informatie waar de site over beschikt zou nu het tegenovergestelde blijken: de twee bedrijven hebben een akkoord bereikt, dat zelfs verdergaat dan de oorspronkelijke onderhandelingen. Apple zou mogelijk al tijdens de WWDC, die begin volgende maand plaatsvindt, een belangrijke aankondiging kunnen doen. Bovendien wordt verwacht dat Apple volgende maand iOS 5 voor het eerst aan het grote publiek zal onthullen.

Overigens wilde concurrent Microsoft maar al te graag dat Apple zijn spraakherkenningstechnologie in iOS zou gaan gebruiken. Apple koos uiteindelijk toch voor Nuance. Niet in de laatste plaats omdat de software van Siri al helemaal gebaseerd was op de technologie van Nuance. Apple zou meteen na de overname van het bedrijf al met Nuance om tafel zijn gegaan. De grote vraag is overigens wel of ontwikkelaars na de WWDC al met de nieuwe technologie mogen experimenteren of dat Apple de techniek voorlopig voor zichzelf behoudt. Consumenten zullen waarschijnlijk sowieso tot het najaar moeten wachten, dan komt naar verwachting iOS 5 voor iedereen beschikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 mei 2011, 23:37
Categorieën Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen apple, ios 5, nuance, siri, spraak, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.