Apple belooft producten met lagere marge, geen prijsverlaging voor iPhone

Apple-topmannen Tim Cook en Peter Oppenheimer deden bij de presentatie van de kwartaalcijfers een boekje open over nieuwe producten, die met een lagere marge verkocht zullen worden.

peter oppenheimerHet presenteren van kwartaalcijfers is niet het moment om nieuwe producten aan te kondigen. Maar gelukkig was er gisteren tussen de cijfers van Apple door genoeg te horen om de speculatiemolen weer in gang te zetten: Apple gaat producten met lagere marges lanceren, er komen wellicht vandaag al nieuwe producten aan en concurrenten zijn nog steeds bezig met een inhaalslag op de iPhone. Na het presenteren van de kwartaalcijfers is het de beurt aan analisten, die vragen mogen stellen over (liefst) financiële zaken. Apple’s Chief Financial Officer Peter Oppenheimer antwoordde op een vraag over de ontwikkeling van de marges, dat Apple een kleinere groei in toekomstige omzetten verwacht omdat er goedkope producten in de pijplijn zitten. Het gaat om producten met een lagere marge, waardoor de koper meer waar voor z’n geld krijgt.


Richard Gardner van de CitiGroup wilde weten waarom de brutomarge zo omlaag gaat. Oppenheimer antwoordde daarop dat hij de brutomarge nog verder ziet dalen: “We expect gross margin to decline about 34% primarily due to four factors. First, new products we have and will announce, delivering greater value, lower gross margin than predecessors.” Die verlaging van de ‘Apple-tax’ is al ingezet doordat Apple lager geprijsde MacBooks en een goedkopere iPhone heeft gelanceerd.

Die $99 kostende iPhone had gevolgen voor de vraag, waardoor Apple te maken kreeg met leveringsproblemen. Chief Operations Officer Tim Cook antwoordde op een vraag over die tekorten: “The demand for the 3GS did exceed expectation; we quickly changed our orders for components. I think it shows there’s an intense appetite for Apple’s latest technology and we were very pleased with the result.”

Andere factoren die de marge omlaag brachten, zijn de verkoop van Snow Leopard in box- en family-verpakking en het feit dat er in het afgelopen kwartaal traditioneel veel iPods worden verkocht (waarop de marge blijkbaar lager is). Ook de hogere transportkosten en kosten van componenten hadden invloed op het resultaat.

Fake Steve Jobs (Day Lyons van Newsweek) begon gisteren meteen al met speculatie over nieuwe producten. Hij maakte daarbij een grap over John Gruber van Daring Fireball, die de afgelopen tijd een paar keer over insider-informatie beschikte. Gruber reageerde met een lijstje van nieuwe producten, die hij vandaag verwacht:

  • Nieuwe MacBooks (plastic, geen aluminium)
  • Nieuwe iMacs
  • Nieuwe Mac mini, waarvan eentje gebaseerd op Mac OS X Server
  • Magic Mouse met multi-touch
  • Trackpad voor desktop Macs, ook met multi-touch

Over nieuwe iMacs, plastic MacBooks en Mac mini’s wordt al langer gesproken door ‘anonieme bronnen’, maar echte aanwijzingen zijn er nog niet. Wel is er via de FCC informatie over een nieuwe Apple-muis en een nieuw toetsenbord bekendgeworden.

Tenslotte nog een uitspraak van Apple COO Tim Cook, die de vraag kreeg wat hij vindt van andere mobiele platformen zoals Android. Cook antwoordde: “Frankly, I think people are still just trying to catch up with the first iPhone two years ago.” Tijdens het conferentiegesprek zei Apple ook dat ze het aantal mobiele operators zullen verdubbelen, maar dat klanten niet hoeven te verwachten dat het enorme prijsreducties zal opleveren. Apple zal zelf de adviesprijs niet wijzigen, al zijn de operators min of meer vrij welke subsidies ze geven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 oktober 2009 om 11:25
Categorie
Apple
40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.