VVN Verkeersexamen: examens oefenen voor leerlingen en ouders

Met VVN Verkeersexamen voor iPhone en iPad kunnen kinderen in groep 8 samen met hun ouders het officiële praktijkexamen voorbereiden.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

voorbeeldSinds begin maart is het weer zover: ongeveer 200.000 kinderen die nu in groep 8 zitten stappen op de fiets om het praktijkexamen van Veilig Verkeer Nederland te gaan afleggen. Diezelfde organisatie registreert echter een toenemend probleem: het aantal basisschoolleerlingen dat hiervoor zakt is toegenomen van 1.5 procent in 2007 tot 4 procent in 2013. De reden: kinderen oefenen te weinig. Als oplossing heeft VVN een applicatie voor iPhone en iPad laten ontwikkelen, genaamd VVN Verkeersexamen. In de app kunnen ouders en kinderen op verschillende manieren het praktijkexamen voorbereiden.

Persvoorlichter José de Jong:

Veel ouders zitten normaal in de auto, dus zij hebben weer een andere kijk op verkeerssituaties dan hun kind van elf. Zo ontstaat er discussie, en dat kan erg handig zijn.

De VVN app is opgedeeld in drie onderdelen: Vragen oefenen, Mijn fiets en Op straat oefenen. Bij “Vragen oefenen” kunnen kinderen vragen van het theorie-examen nog eens beantwoorden. Een handige manier om alle regels weer paraat te hebben voor je op de fiets stapt. Door middel van 38 vragen worden kinderen langs verschillende verkeerssituaties geloodst, geïllustreerd met duidelijke foto’s. Na iedere vraag die ze beantwoorden lezen ze of hun antwoord goed of fout is en waarom. Het is ook mogelijk om met meerdere tegelijk te spelen. In dat geval vullen kinderen in het begin twee verschillende namen in en beantwoorden ze om de beurt dezelfde vraag.

vraag VVN

Bij “Mijn fiets” kunnen ouders en kinderen samen kijken of de fiets al in orde is voor de grote dag. Om daar achter te komen beantwoorden jullie stapsgewijs een aantal vragen over de fiets, zoals “Is je bel goed te horen?”. Het laatste onderdeel, “Op straat oefenen”, draait om routes leren kennen. Hier kun je invoeren welke verkeersborden en verkeerssituaties je op verschillende routes zal tegenkomen. Kies bijvoorbeeld “Van huis naar school” en ga samen na welke borden daar allemaal staan. Daarna bedenken jullie de verschillende verkeerssituaties en bespreken jullie deze onderling. Vervolgens is het de bedoeling dat er gezamenlijk op de fiets wordt gestapt om de route te oefenen. Na thuiskomst kunnen eventueel nog extra borden of situaties aan de virtuele route worden toegevoegd.

Al met al is VVN Verkeersexamen een duidelijke applicatie, die erg handig kan zijn in de voorbereiding. De app zit goed in elkaar en er is nagedacht over de bediening. Op veel plaatsen kun je bijvoorbeeld verkeersborden gebruiken om tussen de verschillende tabbladen te navigeren. Leuk bedacht. Of kinderen van een jaar of 11 zelf deze leerzame app zullen installeren om ermee aan de slag te gaan valt echter nog wel te betwijfelen. Uiteindelijk staat of valt het succes van de applicatie dus met de betrokkenheid van de ouders. Hopelijk gaan zij met hun kinderen op pad en fungeert de app als gezamenlijk steuntje in de rug. Kinderen en ouders die liever theorie-examens op de computer oefenen kunnen overigens ook op de website van Veilig Verkeer Nederland terecht.

Downloaden: VVN Verkeersexamen (gratis, universeel, iOS 4.3+)

VVN

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2014, 18:54
Categorieën Kinderen, Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.