Vergelijkende review: 4 instant messaging-applicaties voor de iPhone: BeejiveIM, IM+, eBuddy en Nimbuzz

Een vergelijkende test van vier populaire instant messaging-applicaties voor de iPhone: IM+, Beejive, Nimbuzz en eBuddy. Welke biedt de meeste functies en presteert het best?
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

chattenIn de App Store staan al verschillende IM-clients waarmee je onderweg kunt MSN’en, Skypen, AIMen en zelfs twitteren. Natuurlijk is het leuk dat je niet gelimiteerd bent tot één applicatie, maar de meeste iPhone-gebruikers zullen waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer zien. Daarom hebben wij hier de vier meest populaire IM-clients in een vergelijkende review op een rijtje gezet. Deze clients zijn BeejiveIM, IM+, Nimbuzz en tot slot de Nederlandse applicatie eBuddy.


BeejiveIM

Volgens velen is BeejiveIM de beste IM-applicatie. BeejiveIM is enige tijd geleden uitgekomen en was direct al een groot succes. Helaas viel de prijs van €14 niet in de smaak en al snel was er vraag naar een goedkope IM-client. Nadat IM+ uitkwam, daalde de prijs van BeejiveIM naar €8.

Beejive ondersteunt AIM, MobileMe, Google Talk, ICQ, Jabber, MSN, MySpace, Yahoo Messenger en tot slot zelfs Facebook. De vraag is natuurlijk of je deze functies allemaal gebruikt. De geteste MSN- en AIM-mogelijkheden werken goed. De gespreksventers zijn netjes gesorteerd, met links grijze balken met de berichten van je gesprekspartner, en aan de andere kant staan je eigen berichten in groene balkjes. Dit is zeer overzichtelijk en uitermate handig wanneer je bijvoorbeeld een bericht wilt terugzoeken. BeejiveIM bevat de mogelijkheid om je favoriete gesprekken in een apart tabblad te zetten zodat je ze later sneller kunt terugvinden. Het valt wel op dat af en toe chatberichten niet verzonden worden, waardoor je je bericht opnieuw moet versturen.

Na het starten van BeejiveIM krijg je al meteen een melding met de vraag of je push notificaties wilt ontvangen. Push notificaties zijn ideaal wanneer je even in een andere applicatie verder wilt, of je iPhone weer in je zak wilt stoppen. Hier was al een tijdlang vraag naar en deze oplossing is vele malen handiger dan de mailtjes die BeejiveIM in de vorige versies verstuurde wanneer je een chatbericht binnen kreeg. Je hebt namelijk geen rommel meer in je mailbox, en bovendien is het vele malen sneller en handiger.

Na de applicatie uitgebreid getest te hebben kwamen er helaas wel een aantal nadelen naar boven. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om je account langer dan 24 uur ingelogd te houden en af en toe komt er een pushbericht niet goed aan.
In Beejive zitten een aantal leuke gadgets, maar deze functies zijn redelijk overbodig voor de meeste gebruikers. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je eigen persoonlijke achtergrond in te stellen of snel contactpersonen op te zoeken door middel van een zoekfunctie. De zoekfunctie vond ik persoonlijk niet perfect werken, aangezien MSN af en toe emailadressen aanlevert als nickname en het niet mogelijk is om zoektags toe te passen op nicknames of emailadressen.

Downloaden: BeejiveIM (€7,99)

IM+

IM+ is de grootste betaalde concurrent voor BeejiveIM. De prijs van de applicatie was bij de start altijd lager dan BeejiveIM, waardoor vele iPhone-gebruikers deze client eerder verkozen dan de concurrent. Concurrentie is in dit geval goed en beide applicaties zijn aan elkaar gewaagd. Over het algemeen heeft IM+ meer functionaliteit, maar komt deze functionaliteit niet helemaal goed uit de verf.

IM+ ondersteunt meer protocollen dan BeejiveIM en eBuddy, waaronder AIM, MobileMe, Google Talk, Jabber, MSN, Facebook, Yahoo Messenger, ICQ, MySpace, Skype en tot slot zelfs Twitter. Deze functies zijn goed geïmplementeerd, al vielen Skype en Twitter tegen. Persoonlijk verwachtte ik bijvoorbeeld een belfunctie voor Skype en een meer ‘aparte’ Twitter-functie. Twitter werkt namelijk ongeveer hetzelfde als een chatvenster en is hierdoor redelijk onoverzichtelijk. Je kunt IM+ beter niet aanschaffen wanneer je puur alleen Skype en Twitter wilt gebruiken, maar ze zijn een prima toevoeging.

Na het starten van IM+ krijg je net zoals BeejiveIM en eBuddy een melding voor push notificaties. Deze functie werkt in IM+ opmerkelijk goed, het was zelfs mogelijk om met enige vertraging berichten van Twitter te krijgen. Dit is een handige functie, die zelfs de bekendste Twitter-clients Tweetie en Twitteriffic nog niet ondersteunen. Het is overigens met IM+ mogelijk om tot 3 dagen ingelogd te blijven tegenover de magere 24 uur met BeejiveIM.

Grafisch gezien ziet deze applicatie er net wat minder gelikt uit, maar wanneer je echt voor vele gadgets gaat dan is deze applicatie echt een aanrader. Een aantal voorbeelden van leuke gadgets zijn bijvoorbeeld de zogenaamde ‘IM Autoreply’ waarmee je contactpersoon direct een bericht terugkrijgt wanneer hij/zij iets tegen je zegt, en de ‘I am here’-functie voor in je nickname van bijvoorbeeld MSN. Hiermee is het mogelijk voor je contactpersonen om je direct terug te vinden door middel van een URL die zij kunnen aanklikken.

Downloaden: IM+ with Twitter (€3,99)

eBuddy

De ondersteunde protocollen in eBuddy.eBuddy is een zeer populaire IM-client op internet. Sinds kort is er ook een iPhone-applicatie van eBuddy, waarover we al eens eerder een review hebben geschreven. De dienst wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Het grote verschil tussen de andere clients zit vooral in de prijs. eBuddy is namelijk gratis te downloaden in de App Store, maar is in tegenstelling tot IM+ en Beejive net wat minder uitgebreid. Je hebt minder leuke gadgets en het is bijvoorbeeld niet mogelijk om je eigen schermafbeelding in te stellen. Deze IM-client doet precies waarvoor hij voor bedoeld is en niet veel meer.

Een belangrijk punt in de eBuddy-applicatie is dat je een zogenaamd eBuddy ID moet maken. Dit vergt net wat meer moeite, maar het voordeel hiervan is dat je dit account ook op de website van eBuddy kunt gebruiken. Voor de ene persoon is dit een voordeel, terwijl dit voor een ander een nadeel is.

eBuddy ondersteunt net wat minder protocollen dan IM+, maar dit stoort niet. eBuddy is geschikt voor MSN, Yahoo Messenger, AIM, Google Talk, Facebook en ICQ. Alles werkt naar behoren en het is zelfs mogelijk om push notificaties te ontvangen zoals dit bij IM+ en BeejiveIM ook het geval is. Helaas mag je deze dienst maximaal 30 minuten gebruiken waarna je zult worden uitgelogd.

De chatvensters zijn overzichtelijk. Er worden verschillende uitlijningen en kleuren gebruikt om elkaars berichten te onderscheiden. Het chatvenster werkt goed en je kunt makkelijk van chatvenster wisselen door links en rechts te sliden. Dit werkt net wat beter dan de overige IM-clients omdat het meer wat weg heeft van het homescreen van de iPhone.

eBuddy is een goede concurrent voor IM+ en BeejiveIM. Grafisch gezien is de applicatie niet slecht, maar nog steeds niet vergelijkbaar met BeejiveIM. Helaas zitten hier net wat minder gadgets in, maar de applicatie werkt prima en doet precies wat hij zou moeten doen: chatten! Voor de prijs kun je het absoluut niet laten om deze applicatie te proberen, deze applicatie namelijk geheel gratis verkrijgbaar.

Downloaden: eBuddy (gratis)

Nimbuzz

Nimbuzz is een wat minder bekende Nederlandstalige messenger die (net zoals eBuddy) gratis is. Deze IM-client is ook beschikbaar voor de Mac en is voor alle platformen gratis. De applicatie is zeker het proberen waard en bevat op sommige gebieden zelfs meer functies dan andere (betaalde) alternatieven.

Nimbuzz ondersteunt vele protocollen, waaronder zelfs zeer onbekende. Standaard worden MSN, Skype, Yahoo, Facebook, Google Talk, AIM, MobileMe, MySpace, ICQ, StudiVZ, SchuelerVZ, Gadu-Gadu, Jabber, Giovani en tot slot Hyves ondersteund. Hiermee is Nimbuzz de enige IM-client in deze vergelijking waarmee je via Hyves kunt chatten. Net als bij eBuddy kun je maximaal 30 minuten ingelogd blijven, waarna je automatisch wordt uitgelogd. De gespreksvensters zijn duidelijk en werken met kolommen, waarbij je eigen berichten onder een blauwe kolom staan en de berichten van je gesprekspartner onder een rode kolom. Het is mogelijk om met SIP en SkypeOut te bellen. Dit werkt goed omdat de applicatie ook met je contactpersonen synchroniseert. Zo hoef je niet aparte nummers op te zoeken, waardoor het minder omslachtig werkt.

Nimbuzz is geen echte concurrent voor de andere IM-clients, wanneer je veel om stabiliteit geeft. Push notificaties werken niet zo goed als bij de andere clients, omdat je de berichten niet in een preview op je scherm kunt krijgen. Het is alleen mogelijk om het aantal gemiste berichten als een bolletje (badge) boven het icoon te krijgen. Ook opent Nimbuzz af en toe twee gesprekken voor dezelfde contactpersoon waardoor het al snel onoverzichtelijk wordt. Functioneel gezien is deze applicatie echt een uitblinker, maar in de praktijk blijken niet al deze functies goed te werken.

Downloaden: Nimbuzz (gratis)

Conclusie

Houd je van extra gadgets in een applicatie en vind je het niet erg dat de grafische interface daaronder leidt? Dan zou ik voor IM+ gaan. Wel voelt BeejiveIM vertrouwder aan en is het een prima app die zeker ook uitgebreid is. eBuddy is een prima gratis alternatief, maar wanneer je veel chat zul je je waarschijnlijk vertrouwder voelen met BeejiveIM of IM+. Nimbuzz is functioneel gezien een goede concurrent voor eBuddy, maar in de praktijk werkt eBuddy beter. Je hebt namelijk minder last van fouten en de extra functies die Nimbuzz bevat zullen de meeste gebruikers toch niet missen. De enige reden waarom je toch deze applicatie zou willen installeren is de ondersteuning voor Hyves-chat. De chatfuncties in dergelijke communities zullen in de toekomst waarschijnlijk steeds belangrijker worden. Volgens analisten zullen ze een bedreiging vormen voor MSN.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2010, 1:37
Categorie Sociaal netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.