Uitgebreide (p)review: Bankieren applicatie Rabobank (update)

Preview van Rabo Mobielbankieren, de applicatie van de Rabobank waarmee je geld kunt overmaken en je saldo kunt checken. Er gingen 50 betatesters met deze applicatie aan de slag, die inmiddels in de App Store beschikbaar is.
Edward Neve - · Laatst bijgewerkt:

Zoals je al eerder op iPhoneclub hebt kunnen lezen zocht de Rabobank vorige maand 50 testers voor hun eigen betaalapplicatie voor de iPhone. Deze week werd de voorlopige versie onder deze groep verspreid. De app is dus klaar voor gebruik en zeer binnenkort vanaf 1 februari zal Bankieren van de Rabobank dan ook in de App Store te vinden zijn. Hier bij iPhoneclub kun je nu alvast een uitgebreide preview zien. Met de Bankieren applicatie kun je eenvoudig je rekeninggegevens bekijken en betalingen doen vanaf je iPhone.

Update 1: de applicatie is nu verkrijgbaar in de App Store: Rabo Mobielbankieren (gratis). De applicatie is gratis, maar voor het gebruik van Rabo Mobielbankieren betaal je €3 per kwartaal.
Update 2: de hierboven genoemde kosten zijn afgeschaft. Je kunt de applicatie en de dienstverlening vanaf 5 februari 2010 gratis gebruiken. Zie onze update: Rabo Mobielbankieren voortaan gratis.

Rekeningoverzicht

Wanneer je de applicatie opstart moet je eerst je rekeningnummer en de vijfcijferige toegangscode invoeren. Deze code is dezelfde die je ook nodig hebt bij het gebruik van de Rabofoon. Wanneer je nog geen code hebt kun je deze gratis aanvragen bij de Rabobank, de kosten hiervoor bedragen 3 euro per kwartaal. Je kunt met deze code ook tegelijkertijd gebruik maken van de Rabofoon. Wanneer je de code hebt ontvangen kun je aan de slag door deze in te voeren in de applicatie. Er wordt vervolgens een overzicht getoond van je betaal- en spaarrekening(en). Klikken op een rekening geeft een overzicht van alle recente bij- en afschrijvingen die gedaan zijn de afgelopen periode. Door te scrollen naar onderen kun je de wat oudere mutaties bekijken.

Bij iedere mutatie zie je de naam van de begunstigde, de datum van de bij- of afschrijving en het betreffende bedrag. Het zou handig zijn om ook de tegenrekening te kunnen zien, zodat je eventueel direct geld over kan maken in de applicatie.

Betalen

Via het betaalscherm kun je alle soorten (behalve internationale) overboekingen doen die je ook ter beschikking hebt bij het Rabo Telebankieren via de desktop computer. Je kunt geld overboeken via bankgiro, acceptgiro of tussen je eigen rekeningen. Nadat je het juiste type hebt gekozen kun je kiezen van welke rekening je het bedrag af wilt schrijven. Daarna vul je het rekeningnummer van de begunstigde in.

Het adresboek is nog leeg wanneer je de applicatie voor het eerst gebruikt, het haalt dus niet de gegevens van je online adresboek op. De server controleert wel of je al eerder een betaling hebt gedaan aan het rekeningnummer, waarna de naam van de begunstigde wordt weergegeven. Vaak is dit wel een rekening in je online adresboek maar dat hoeft dus niet. Ieder Rabo rekeningnummer geeft ook de naam van de begunstigde terug. Heb je eerder een betaling gedaan dan kun je direct betalen zonder je Random Reader te gebruiken. Er is nog geen koppeling met je online adresboek maar je kunt het adresboek wel opbouwen door het rekeningnummer van derden op te slaan in de applicatie. In het invulvak voor de tegenrekening vul je dus het rekeningnummer in of je drukt op het plusteken waardoor je je lokale adresboek in kunt zien. Als laatste vul je het bedrag in wat je wilt overmaken en kun je op Volgende klikken om door te gaan.

Er is overigens een aardige gimmick in de applicatie ingebouwd om het bedrag te kiezen. Door het euroteken naast het invulvak in te drukken kom je in een apart scherm terecht waar je afbeeldingen ziet van al het munt- en papiergeld. Je kunt dit vervolgens slepen naar onderen om het totaalbedrag te maken. Zo krijg je dus ook een visueel overzicht voor jezelf over hoeveel geld het gaat, of je kunt dit natuurlijk ook aan je vrienden laten zien als je ze terugbetaalt voor dat rondje in de kroeg.

In het volgende scherm kun je de naam van de begunstigde, de omschrijving en de uitvoerdatum ingeven. Vervolgens vul je in of het een eenmalige overschrijving of een automatische overschrijving betreft. Bij die laatste kun je aangeven of dit wekelijks, 2 wekelijks, maandelijks, halfjaarlijks, enzovoort moet zijn en hoe vaak de betaling plaats moet vinden. Je krijgt vervolgens een samenvatting te zien van je betaalopdracht. Heb je bijvoorbeeld toch het verkeerde bedrag of rekeningnummer ingevuld, dan kun je dit hier nog wijzigen. Door op Verzenden te klikken krijg je een popup waarbij je nogmaals moet bevestigen dat je de betaling wilt doen. Als de betaling gedaan is krijg je wederom een popup te zien dat de opdracht juist is ontvangen.

Nieuws, Contact en Meer

Naast het rekeningoverzicht en de betaalmogelijkheid biedt de applicatie ook een overzicht van het laatste nieuws omtrent de Rabobank. Dit gaat bijvoorbeeld over de sponsoring van een sportevenement of je vindt er tips om goed om te gaan met je spaargeld. Bij het onderdeel Contact vind je een overzicht van alle telefoonnummers waarop de bank te bereiken is. Dit varieert van de Rabo Beleggingslijn tot de Interpolis Schademeldcentrale. Ook vind je hier het nummer waarmee je je bankpas in binnen- en buitenland kunt laten blokkeren.

Bij Meer vind je onder andere de instellingen van de applicatie. Hier kun je aangeven of de app je rekeningnummer of rekeninggegevens van derden moet onthouden. Ook kun je hier al de door jou ingevoerde gegevens wissen. Daarnaast vind je links naar andere Rabo applicaties zoals de Rabo iTour of de Interpolis schadehulp. Tenslotte kun je vanaf hier ook nog naar de mobiele website van de Rabobank surfen.

Conclusie

De applicatie Bankieren biedt de Rabobankklant een prima bankierervaring op zijn of haar iPhone. Met de app kun je op een eenvoudige manier bankieren, waar je je ook bevindt op dat moment. Het feit dat je geen Random Reader nodig hebt om toegang te krijgen tot je bankgegevens maakt het een stuk makkelijker om even snel je saldo te checken of wat geld over te maken. Het zou nog handig zijn wanneer je ook de tegenrekening kunt zien bij het rekeningoverzicht en je beschikking hebt over je online adresboek bij het betalen. Verder zit de applicatie goed in elkaar en is het een handige manier om mobiel je bankzaken te regelen thuis of onderweg.

De Bankieren applicatie zal naar verwachting is inmiddels goedgekeurd door Apple en is vanaf 1 februari beschikbaar in de App Store.

Info: Bankieren

  • Ontwikkelaar: Rabobank
  • Applicatie: Bankieren
  • Te koop via: App Store (vanaf 1 februari)
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 1,8 MB
  • Cijfer: 8,0

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

95 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.