Tudlo Disaster: sociaal netwerk voor ramptoeristen

Tudlo Disaster and Emergency is een iPhone-app met stappenplannen bij rampen, maar tegelijk is het ook een Instagram voor ramptoeristen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Tudlo Disaster and Emergency headerIn de App Store lijkt Tudlo Disaster een nuttige app. De toepassing biedt stappenplannen voor wat je moet doen als er een ramp of ongeluk heeft plaatsgevonden. Je ziet wat je moet doen vóór, tijdens en na een aardbeving, overstroming, brand, storm, auto-ongeluk, een terroristische daad, hitte of een wereldwijd om zich heen slaand virus. Per stap beschreven in het Engels. Maar Tudlo Disaster heeft ook een minder nobele kant: het is een soort Instagram voor mensen die graag ongelukken en rampen spotten.

Het is die sectie voor ramptoeristen waarin je binnenkomt als je je aanmeldt bij Tudlo. Een timeline van foto’s onder elkaar, elk met daarbij de plaats waar het is gebeurd, maar nog veel groter vermeld wie het voorval heeft gemeld en een profielfoto van diegene. Je kan verder niks met een bericht. De foto is niet groot te bekijken en ook deelfuncties als mail, Twitter en Facebook ontbreken. Wel kan je een bericht verbergen en rapporteren als spam. Naast de timeline heeft de applicatie ook een nuttiger kaartweergave, waarop je verslagen uit de buurt ziet. Als de app een succes wordt, zie je daar wellicht of er meer mensen zijn die je voorval hebben meegekregen.

Een eigen incident of ramp doorgeven doe je met de knop rechtsboven, waarna je een omschrijving geeft, de plaats aanduidt, een foto maakt of uit je album selecteert en ten slotte het type ramp selecteert. Een diefstal staat er niet tussen, maar dat weerhoudt de eerste gebruikers van de applicatie niet om die wel te uploaden naar Tudlo. Helaas heeft de applicatie stabiliteitsproblemen bij het aanwijzen van een locatie op de kaart: de toepassing liep al eens vast op die momenten in de testsessie.

Tudlo hoofdmenu Tudlo verslagen onder elkaar

Gezien de aard van de rampen waar instructies bij staan over hoe te handelen, zal de praktische kant van Tudlo vooral handig zijn als je op vakantie bent en media een waarschuwing geven over een mogelijke ramp. Dan is de app fijn om in het achterhoofd te houden en je vast te klampen aan een stappenplan. We vermoeden echter dat de meeste gebruikers dat niet als hoofddoel van de app zullen beschouwen.

Downloaden: Tudlo Disaster and Emergency (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juni 2013, 22:00
Categorieën Naslagwerken, Sociaal netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.