Standaardwerk over kleurentheorie ‘Interaction of Color’ op iPad verschenen

Interaction of Color, het standaardwerk van Josef Albers over kleurentheorie is nu als iPad-app verkrijgbaar. Gericht op designers, studenten en andere creatieve beroepen.

kleurentheorie interaction of colorDé bijbel voor kleurentheorie is sinds kort op de iPad verkrijgbaar. Bij het 50-jarige jubileum van Josef Albers’ toonaangevende boek ‘The Interaction of Color’ is de bijbehorende app verschenen. Yale University Press heeft het boek laten omzetten naar een app, zodat nog meer mensen op een goedkope manier kennis kunnen maken met dit standaardwerk. De paperback-editie kost $18 via Yale university Press, de iPad-app Interaction of Color is gratis. Maar om de complete Engelstalige editie te kunnen lezen moet je €8,99 betalen voor een in-app aankoop.

The Interaction of Color verscheen in 1963 voor het eerst in een gelimiteerde oplage met 150 kleurenplaten. Daarna verscheen het boek afwisselen in paperback en in speciale uitgaven. Josef Albers maakte naam als schilder van abstract schilderwerk en als docent van de Bauhaus-stroming en stond bekend om zijn onderwijskundige kwaliteiten. Dat is ook terug te zien in het boek. Appontwikkelaar Potion gebruikte lijm, schaar en papier om de opdrachten die Albers aan zijn studenten gaf, zelf uit te voeren. Zodoende probeerden ze meer inzicht te krijgen in de methode van Albers. Vervolgens werden de ervaringen omgezet naar een app, waar met vingers en het touchscreen wordt geprobeerd om de ervaring zo goed mogelijk na te bootsen. Je kunt meer dan 125 kleurenplaten in 60 interactieve kleurenstudies manipuleren en leert zo over relativiteit van kleuren. Er zit twee uur videomateriaal in.

interaction color albers

Albers’ originele editie uit 1963 zullen weinig mensen in handen krijgen, omdat het momenteel alleen in speciale verzamelingen van universiteiten en musea te vinden is. Albers’ wilde dat zijn boek een hulpmiddel was waar iedereen van kon leren en waarbij je de folio’s op een tafel kon uitspreiden. Dat is met de app geprobeerd te bewerkstelligen, al blijft het wel beperkt tot het iPad-scherm.

Downloaden: Interaction of Color (gratis, met in-app aankoop, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 augustus 2013, 12:34
Categorie Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.