Sheepland: schaapherder spelen in nieuw iPad-bordspel

Sheepland is een bordspel, omgezet naar een game voor iPad en iPhone. Je moet investeren in land voor schapen en proberen zoveel mogelijk punten te pakken.

sheeplandJe bent gek op bordspelletjes? Mooi! Dan ga jij dit weekend met Sheepland aan de slag. Sheepland speelt zich af op het gelijknamige eiland, waar de bevolking al eeuwenlang schapen hoedt. Twee tot vier spelers kruipen in de rol van schapenhoeder en proberen de schapen naar het juiste gebied te loodsen. Je hebt bij elke zet drie opties: de schaapherder verplaatsen, een schaap verplaatsen of een terreintegel kopen. Er zijn zes verschillende terreintypes, die in prijs variëren.

Het gaat hier niet om landje veroveren, maar om investeren in een bepaald soort terrein. Als de schapen aan het eind van het spel allemaal op jouw terreinsoort staan te grazen, verdien je de meeste punten. Sheepland bestond al als bordspel, maar is nu ook op iPhone en iPad verschenen.

sheepland ipad

Sheepland wordt gemaakt door Cranio Creations, bekend van bordspellen zoals Horse Fever, Rattus, Terra Mystica en Dungeon Fighter. Deze game lijkt qua spelstijl op Quandary: het gaat erom items van dezelfde soort bij elkaar te sprokkelen. Maar het uiterlijk van de game zal veel mensen ook doen denken aan Kolonisten van Katan.

De kaart van het Sheepland-eiland toont de verschillende terreinsoorten, die onderling in kleinere gebieden zijn gesplitst door straten en hekken. In totaal zijn er 18 regio’s met rustplekken daartussen. Je kunt als schaapherder van de ene rustplek naar de andere gaan, zonder dat het geld kost. Elke volgende verplaatsing kost 1 munt maar zorgt er ook voor dat je een hekje kunt plaatsen. Als er twintig hekken zijn geplaatst en het spel is afgelopen gaat het erom hoeveel munten iedereen nog over heeft. Schapen in het veld op het juiste terreintype leveren ook punten op. En dan is er ook nog dat ene, zwarte schaap… Het duurt even voordat je de spelregels onder de knie hebt, maar uiteindelijk is dit ook weer niet een van de moeilijkste spellen. Ook geschikt voor kinderen.

sheepland herders

Sheepland won in 2012 en 2013 een aantal prijzen in bordspelverkiezingen. De omzetting naar iPhone en iPad is mooi gedaan, maar je mist daarbij natuurlijk wel de fysieke kaartjes, pionnen, munten en schapen. Is Sheepland niet helemaal wat je zoekt of vind je het te kinderachtig, dan hebben we ook nog het pas verschenen bordspel Pandemie als aanrader.

Downloaden: Sheepland (€3,59, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 oktober 2013, 14:03
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.