Rijbewijs op School-app bereidt Belgische jongeren voor op rijexamen

Vlaamse leerlingen kunnen met de Crashtest van Rijbewijs op school zich voorbereiden op het theorie-examen voor het rijbewijs.

crashtest icoonOngeveer 43.000 leerlingen van Vlaamse scholen kunnen zich dit schooljaar digitaal voorbereiden op het theoretisch rijexamen. Ze kunnen daarvoor terecht op de website rijbewijsopschool.be en hebben de mogelijkheid om met een Crashtest-app te controleren of ze genoeg hebben opgestoken van het lesmateriaal. De Crashtest bevat 300 vragen over thema’s als voorrang geven, toegestane manoeuvres en verkeerstekens. Het mooie daarbij is dat het project zo’n 250.000 euro bespaart ten opzichte van de vorige werkwijze.

rijbewijs op schoolVoorheen werd er gebruik gemaakt van een papieren handboek, die na de les vaak niet meer uit de kast kwam. Door het papieren handboek te schrappen kon 400.000 euro worden bespaard. De ontwikkeling van de website en de app kostte vervolgens zo’n 150.000 euro, zodat er per saldo goedkoper kan worden gewerkt. Het gaat bovendien efficiënter: de docenten kunnen per leerling of per klas aan de hand van de quiz evalueren welke onderwerpen lastig zijn en daar extra aandacht aan besteden. De docenten kunnen door gebruik van digitaal materiaal ook beter volgen of de leerlingen wel genoeg oefenen en hoe ze daarbij presteren. Leerlingen zien hoe ze presteren ten opzichte van de gemiddelde score in hun klas. Vervelend en langdradig is het niet om de Crashtest uit te voeren: je moet binnen een minuut zoveel mogelijk vragen beantwoorden en daarbij mogen er drie vragen fout zijn. Hoe sneller je een vraag beantwoordt, hoe meer punten je krijgt. Snel de juiste keuze maken is dus vereist, net als in het verkeer zelf. Er is zelfs gedacht aan een extra spelelement door vrienden uit te nodigen voor een uitdaging: wie beantwoordt in korte tijd zoveel mogelijk vragen goed?

Het handboek is overigens niet totaal verdwenen: die is nu in PDF-formaat verkrijgbaar. Al het materiaal is gemaakt door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en omvat onder andere een proefexamen waarbij realistische examenomstandigheden worden nagebootst.

In Nederland zijn diverse apps te krijgen waarmee je ook voor het theorie-examen kunt oefenen. De meeste apps zijn gratis, maar vereisen een in-app aankoop van €0,79 of €1,59 voor elk examen dat je wilt proberen.

Downloaden: Crashtest (gratis)

https://www.youtube.com/watch?v=91Pj2rOR5D0&feature=player_embedded

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 september 2012, 15:45
Categorieën Belgische apps, Onderwijs
Onderwerpen belgische apps, rijbewijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.