Remente-app

Review: Remente, deze life coach in een app wil jouw leven leuker maken

Remente is een app waarmee je aan persoonlijke doelen kunt werken, vergelijkbaar met een life coach. Gaat deze app je gelukkiger maken? Dat lees je in onze review.

Mensen die hulp zoeken kun je indelen in twee groepen*: de ene groep wil een concreet probleem oplossen, de andere groep zoekt vooral een luisterend oor. Behoor je tot de eerste groep, dan zou je naar een life coach of andere hulpverlener kunnen stappen, maar de app Remente kan in dat geval net zo effectief zijn en is een stuk goedkoper.

Remente-app

Zelf je leven verbeteren met Remente

Zelf behoor ik ook tot de eerste groep: ik zou niet zo snel bij een psycholoog op de bank gaan liggen en heb gelukkig ook geen ernstige problemen waarvoor dat nodig zou zijn. Maar ik vind het wel leuk om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. De ene keer doe ik een online cursus Internet of Things, de andere keer probeer ik meer tijd te maken voor dingen die ik leuk vind, probeer ik wat meer op m’n eten te letten of sport ik meer.

Dat klinkt allemaal blij en optimistisch, maar nadenken of je leven wel leuk genoeg is en welke dingen je mist, is voor veel mensen een eenzame activiteit. Hoe begripvol vrienden en familieleden ook zijn: zodra je gaat vertellen wat zíj moeten verbeteren en wat er in jouw ogen allemaal fout gaat, leidt dat al snel tot verhitte gesprekken. Kan uiteindelijk prima uitpakken, maar misschien was het slimmer geweest om eerst eens alles goed voor jezelf op een rijtje te zetten.

In de meest ideale geval stap je dan naar een objectieve buitenstaander, zoals een life coach. Iemand die jouw relaas geduldig aanhoort en vervolgens nuttige adviezen geeft. “Dus als ik je zo aanhoor, ben je happy met je leven, maar zou je vrienden graag wat vaker willen zien?”, dat soort dingen. Vervolgens helpt de life coach je om concrete acties te bedenken, die je daarna ook gaat uitvoeren. Maar veel mensen hebben niet zo’n begripvolle buurman, collega of tante. Een professionele life coach inschakelen kost al snel een paar tientjes per uur – en zo dramatisch zijn je problemen nou ook weer niet.

Remente is een life coach in een app

In dat geval is Remente misschien wel de oplossing. Deze app gebruikt een combinatie van psychologie en braintraining, om op een rijtje te krijgen waar bij jou de knelpunten zitten. Wil je meer aan mindfullness doen, is stress je grootste probleem, of zit je vooral te tobben over je gezondheid? Is je relatie niet meer zo goed, of zijn het vooral je vrienden die je in de kou laten staan? Remente is er voor jou, zonder te oordelen.

Remente: zijmenu met navigatie, dit zijn de opties Remente: beoordeling van je persoonlijke situatie

Je begint door een beoordeling te geven van verschillende aspecten van je leven, op een schaal van 1 tot 10. Daarbij geef je aan hoe het met je relatie, sociale contacten, gezondheid en fitheid, carrière, persoonlijke ontwikkeling, leukedingendoen en financiële zaken is gesteld. Vervolgens krijg je een grafiek te zien, die aangeeft hoe je huidige situatie is. Je kunt vervolgens goed zien op welke aspecten je je het best kunt focussen. Gaat het financieel slecht, maar lig je daar ‘s nachts niet wakker van, dan is dat ook een optie. Je bepaalt bij Remente zelf wat voor jou belangrijk is.

Het doel van de app is om jou aan te zetten tot actie. Acties die je vervolgens gaat onderverdelen in behapbare stappen. Zo leer je om realistische doelen te stellen, door kleine stapjes in de goede richting te zetten. Stel dat je zoals ik altijd maar aan het werk bent en daardoor steeds vergeet om vrienden uit te nodigen om leuke dingen te gaan doen. Ik ga altijd graag in op uitnodigingen van anderen, maar weet van mezelf dat ik vaker zelf het initiatief zou moeten nemen. In Remente heb ik daarom een actie gemaakt, dat ik vaker zelf vrienden ga uitnodigen.

Als concrete stappen noteerde ik: leuke activiteiten zoeken (bijvoorbeeld roodfestivals), vrienden uitnodigen en vervolgens er ook echt tijd voor vrijmaken. Elke stap kun je opnemen als een todo-actie, als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat plannen vaak halverwege stranden omdat je steeds vergeet om een concreet tijdstip af te spreken, waardoor vrienden inmiddels weer andere plannen hebben. Je zou er ook één stap van kunnen maken.

Remente: statistieken
Deze screenshots tonen niet mijn persoonlijke situatie, maar zijn afkomstig van de makers van de app.

In Remente ligt de nadruk vooral op sociale zaken, welzijn en jezelf happy voelen. Je zou het ook kunnen gebruiken om je financiën of je gezondheid op orde te brengen, maar beide vormen maar één aspect. Je kunt in de app je stemming bijhouden, zodat je kunt zien of de veranderingen die je hebt aangebracht in je leven ook echt effect hebben. Hiervoor hoef je overigens geen depressieve klachten te hebben, want daarmee kun je juist beter wél naar een professional, in plaats van zelf aanmodderen met een app. De app probeert veranderingen en patronen in je stemming te detecteren. Ook willen de makers dat je je iPhone gaat zien als een hulpmiddel, een houvast, niet als een bron van stress.

In een grafiek kun je zien hoe jouw gedrag zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Remente verdient geld met het Premium-abonnement, dat €8 per maand kost. Je kunt ook een kwartaal- of jaarabonnement afsluiten, waardoor de abonnementsprijs daalt naar respectievelijk €7,33 of €5,33 per maand. In ruil daarvoor krijg je meer tools en statistieken en krijg je toegang tot allerlei interactieve oefeningen en cursussen.

Ik heb niet voor Premium gekozen, omdat ik de artikelen in de app niet uitnodigend genoeg vond. Ademhalingsoefeningen zijn overal wel te vinden op internet en in apps. Tips om bijvoorbeeld naar groene landschappen te kijken om meer te ontspannen, of om minder te schranzen door mindfullness te praktiseren tijdens het eten, kun je ook wel vinden op allerlei zelfhulpwebsites. Ben je iemand die graag cursussen volgt en wat meer houvast nodig heeft om aan allerlei gedrag te werken, dan kan het Premium-abonnement de moeite zijn.

Remente: dagelijks doel stellen Remente: het premium-abonnement

Remente is gemaakt door een Zweeds bedrijf, waarvan de oprichters vooral topsporters hebben gecoacht op mentaal gebied. Ook zit er een neurowetenschapper in het team. De app reikt concrete acties aan, zoals 40 seconden naar een groen landschap kijken om te ontspannen. Met de knop ‘Let’s do this!’ voeg je het toe aan de lijst met doelen die je hebt opgesteld. Er staan ook bronvermeldingen bij, zodat je onderzoeksresultaten kunt lezen om te ontdekken waarom een bepaalde oefening zin heeft.

Maar de app verplicht je tot niets. Als jij een andere manier hebt gevonden om te ontspannen (naar een nagelstudio gaan, tussen de middag een tukje doen, bellen met je moeder), dan kan dat ook. Remente laat je helemaal vrij en helpt je om concrete acties op een rij te zetten. Deze keer eens niet gericht op dingen die je allemaal nog voor je werk moet doen, maar helemaal gericht op jezelf.

Remente en privacy

Hieronder vind je de belangrijkste privacy-aspecten van deze app:

  • Het is in Remente niet nodig om met een Facebook-account in te loggen.
  • Je bent wel verplicht om een account aan te maken, aan de hand van een e-mailadres.
  • Helaas bevat de app geen privacy-statement, dus we weten niet wat de makers met jouw data doen. De website van de app (remente.com) leek niet te werken, waardoor we ook niet konden controleren hoe het hiermee zit.
  • Advies: hou de gegevens die je invoert in deze app zo anoniem mogelijk. Wil je dat de informatie niet op jou terug te voeren is, kies dan een e-mailadres waarin jouw eigennaam niet voorkomt en gebruik afkortingen/bijnamen in plaats van de werkelijke namen van je partner, vrienden, etc.

Update 21:30 uur: iCulture-lezer Lauw attendeerde ons op de privacy-clausules in de gebruikersovereenkomst. Hierin vind je onder andere:

Any data, text, graphics, photographs and their selection and arrangement, and any other materials uploaded to the Service by you or other users (hereinafter “User Content”) are subject, whether in whole or in part, to unlimited commercial, non-commercial and/or promotional use by Remente.

User Content is not confidential…

En ook deze:

We will not share your personal data with third parties without your permission, except in the limited circumstances as described below. Personal data collected from you may be shared with our affiliates, agents and business partners.

Conclusie Remente review

Ik vond Remente een handige app, die je helpt nadenken over allerlei aspecten in je leven. Zo had ik nooit zo nagedacht of financiën nou belangrijk voor me zijn en in hoeverre ik acties zou willen ondernemen om daar iets aan te verbeteren. De grafiek gaf duidelijk aan op welke aspecten mijn leven tekort schiet en ik kan zelf bepalen welke ik wil verbeteren. Remente is prettig, omdat het niets voorschrijft. Je kunt inspiratie opdoen met de concrete acties die ze voorstellen in de artikelen, maar je kunt de doelen en acties ook zelf bedenken. Ben je iemand die graag zichzelf verbetert, dan is Remente echt een aanrader.

Remente is vooral preventief. Deze app is niet bedoeld voor de zware gevallen, maar voor gewone mensen die zich over het algemeen wel happy voelen maar toch wat dingen in hun leven zouden willen veranderen. Stress is een van de belangrijkste veroorzakers van ziektes en als je zelf kunt zorgen dat je gelukkig bent (of wordt) kom je minder snel in een negatieve spiraal.

Pluspunten

  • Gratis te gebruiken, Premium-abonnement niet nodig
  • Goedkoper dan een life coach, stelt ongeveer dezelfde vragen
  • De app oordeelt niet, geeft je volledige vrijheid om doelen en acties te kiezen

Minpunten

  • Er zit geen intelligentie in, kan dus niet inspelen op heel specifieke problemen
  • Ik heb geen privacy-statement kunnen vinden

*Er zijn vast nog veel meer manieren om hulpzoekende mensen in te delen. Met deze indeling probeer ik meteen duidelijk te maken voor wie Remente wel en niet geschikt is. De app biedt namelijk geen luisterend oor en reageert niet intelligent op de dingen die je invult.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2016, 23:02
Categorieën Gezondheid en fitness, Lifestyle
Software iOS 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.