Review: huizen zoeken op de iPhone met 247 WONEN, Monx en JAAP.NL

We hebben drie applicaties getest waarmee je huizen kunt zoeken op je iPhone. De kanshebbers zijn 247 WONEN, volgens eigen zeggen de beste huizenapplicatie voor de iPhone, Monx en JAAP.NL.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

247 wonen247 WONEN werd vorige week aangekondigd als een woonapplicatie die alles beter zou aanpakken dan z’n voorgangers. Dat wilden we wel eens zien! Vandaar dat we met drie applicaties voor de iPhone op huizenjacht zijn gegaan op een plek waar veel mensen wel willen wonen: de Amsterdamse Negen Straatjes en Elandsgracht. De uitdager is 247 WONEN, die we gaan vergelijken met twee andere bekende huizenzoekapplicaties voor de iPhone: Monx en JAAP.NL. Er zijn natuurlijk nog wel meer mogelijkheden om huizen op je iPhone te vinden, zoals met de huizenlaag in Layar, maar het leek ons wel zo eerlijk om naar gespecialiseerde huizenapps te kijken.


We zullen de applicaties vergelijken op tien punten.

1. Huizen bekijken op de kaart
Alleen 247 WONEN en Monx tonen een kaartje bij het opstarten van de applicatie. Bij beide applicaties kun je met pinchen in- en uitzoomen op de kaart. Monx toont bij alle koophuizen hetzelfde symbooltje met Monx-logo, dat vooral bij uitgezoomde weergave behoorlijk wat ruimte in beslag neemt. 247 WONEN heeft het iets slimmer opgelost: hier zie je punaises zoals je in Google gewend bent, maar in verschillende kleuren.

2. Informatie op de kaart opvragen
Wat krijg je te zien als je op een punaise tikt? Bij 247 WONEN krijg je een pop-up te zien met een foto van het betreffende huis. Je krijgt meteen adres, type huis, vraagprijs, oppervlakte en aantal kamers te zien. Monx toont alleen het adres en de vraagprijs. JAAP.NL toont zoals eerder gezegd, helemaal geen kaart.

3. Lijstweergave
Eindelijk kan JAAP.NL ook meedoen, want deze applicatie toont bij het opstarten een lijst van te koop staande huizen in je omgeving. Monx haakt in deze ronde echter af, want die applicatie toont alleen huizen op de kaart (dus geen lijstweergave).

4. Meer details over een huis
Het opvragen van meer informatie hebben de drie applicaties verschillend opgelost. Bij 247 WONEN krijg je bij het aantikken van een punaise al aardig wat informatie te zien. Tap je op de knop Bekijken, dan kom je gek genoeg eerst in de lijstweergave terecht en pas daarna krijg je meer informatie over het koophuis te zien. Na de geijkte informatie over aantal kamers, bouwjaar en oppervlakte (meestal wel gevuld) kun je via een grote groene knop het huis op de kaart bekijken. Eventueel zijn er nog wat extra afbeeldingen te zien (meestal niet), plus ca. vijf regels van de omschrijving. Onderaan het scherm staat dat een huis bijvoorbeeld van Funda afkomstig is, met een mogelijkheid om de betreffende website te openen. Daarbij kwam het een paar keer voor, dat ik uiteindelijk op een Funda-pagina terechtkwam met de tekst: “Deze woning is helaas niet meer beschikbaar”. Blij gemaakt met een dode mus, niet netjes…

Monx toont bij het aantikken van een punaise adres en vraagprijs. Tikje op de blauwe pijl van het informatielabel, dan verschijnt er een nieuw scherm met daarop de volgende informatie: een foto, vraagprijs, een datum (het moment waarop de woning in de verkoop ging?), vloeroppervlak, een icoontje met een soort landkaart met bijschrift ‘Onbekend’ (hiermee wordt waarschijnlijk het perceeloppervlak bedoeld), bouwjaar (ook vaak voorzien van het bijschrift ‘Onbekend’ en een linkje voor meer info. Tik je op het onderdeel ‘Meer info’, dan krijg je een waarschuwing dat er een website zal worden geopend. Monx toont relatief weinig informatie. Je krijgt een grotere foto te zien en nogmaals het informatieblokje van het voorgaande scherm (maar nu met een extra optie ‘Doorsturen’) en een Google Maps-kaartje. Dat kaartje is wat dubbelop, want in de oorspronkelijk kaartweergave van Monx heb je al gezien waar het huis ongeveer op de kaart stond. Je kunt op deze kaart ook niet inzoomen.

JAAP.NL toont in de lijstweergave (zie hierboven) al het adres, postcode, woonoppervlak en vraagprijs. Tik je op het pijltje voor meer informatie, dan krijg je die informatie nogmaals te zien, maar met de zeer nuttige informatie hoe lang het huis al in de verkoop is en een flinke lap tekst met de complete omschrijving. Mooi opgemaakt is de tekst niet, maar je hebt in ieder geval alle informatie bij de hand. Tik je op de foto, dan krijg je een apart scherm met nog meer foto’s te zien. Op zich heeft JAAP de meest uitgebreide informatie bij elk huis, maar toch een opmerking: het telefoonnummer van de makelaar is meestal niet gevuld.

5. Filteren op huizen
JAAP.NL toont bij het openen van de applicatie meteen al een filter. Je kunt de minimum- en maximumprijs met schuifknoppen aangeven. Ook kun je de postcode aangeven om je tot een bepaald gebied te beperken. Monx bevat geen filter, zodat je ook niet de gewenste koopprijs kunt aangeven. 247 WONEN heeft een filter met vijf onderdelen: filteren op koophuizen of huurhuizen, het woningtype (bijvoorbeeld appartement), de minimale en maximale vraagprijs (instelbaar met schuifknoppen), plus schuifknoppen voor het minimale vloeroppervlak en het minimum aantal kamers. 247 WONEN is dus het meest uitgebreid.

6. Favorieten instellen
Dit blijkt alleen mogelijk bij 247 WONEN. Je kunt bij interessante huizen die je gezien hebt op een sterretje tikken. Uiteindelijk ontstaat dan een lijst met huizen die je de moeite waard vindt. Dit ziet er exact zo uit als de lijstweergave. Via een knop onderin het scherm blader je naar de favorieten, waar je ze individueel weer kunt wissen.

7. Gevonden huizen met anderen delen
Als je een interessant huis gevonden hebt, is het wel zo handig als je de informatie meteen met je partner kunt delen. Bij Monx moet je daarvoor naar de detailweergave, daarna klikken zodat de website opent en vervolgens op een linkje Doorsturen klikken. Er verschijnt dan een pop-up waarin je het gewenste e-mailadres en je naam kunt invullen. Vul je die gegevens niet in, dan blijk je bij Monx opeens op een soort zoekformulier terecht te komen, waarmee je eindelijk op locatie, straal, prijs en woningtype kunt zoeken. Monx blijkt een (bij toeval ontdekte) mobiele website te hebben (mobiel.monx.nl) die eigenlijk meer te bieden heeft dan de mobiele app.
247 WONEN heeft in de detailweergave een knop ‘Tip een vriend’. Die stuurt je door naar de Mail-applicatie, waar al een kant-en-klaar klaarstaat die je naar wens kunt aanpassen. Een linkje naar de website waar meer informatie te vinden is, staat er ook meteen in.
JAAP.NL bevat geen mogelijkheden om gevonden huizen met anderen te delen.

8. Makelaar bellen
Het is wel zo handig dat je voor aanvullende vragen meteen met de makelaar kunt bellen. 247 WONEN heeft onderaan elk huisaanbod vaak het e-mailadres van de makelaar, het telefoonnummer en de website. JAAP.NL toont wel een vakje waar het telefoonnummer van de makelaar zou moeten staan, maar deze informatie is bijna nooit ingevuld. Je weet ook niet de naam van de makelaar. Erg onhandig. Monx toont op de mobiele website de naam van de makelaar, telefoonnummer, e-mailadres en website van de makelaar. Rechtstreeks bellen vanaf de mobiele website lukt meteen na het aantikken van het nummer.

9. Op andere plekken zoeken
Je bent niet altijd fysiek aanwezig op de plek waar je een huis wil zoeken. Bij Monx blijkt het echter niet mogelijk om op andere plaatsen te zoeken. De punaises komen alleen in je directe omgeving op de kaart te staan. Je kunt wel uitzoomen en naar een andere plek op de kaart bladeren, waar het huizenaanbod pas verschijnt als je op de verversknop drukt. Zit je in Amsterdam en wil je een huis in Groningen kopen, dan zul je eerst achtmaal moeten pinchen om uit te zoomen en vervolgens weer zo’n achtmaal een vingerbeweging maken om in te zoomen. Zoeken op plaatsnaam, adres of postcode is niet mogelijk.
Bij JAAP.NL krijg je bij het opstarten de mogelijkheid om op je huidige locatie te zoeken of een postcode in te vullen. Je moet de postcode dan wel weten. JAAP.NL heeft ook nog een grappige functie ‘Schudden voor gebruik’, waarbij het aanbod vernieuwt als je de iPhone schudt, maar dat is meer een aardigheidje.
247 WONEN heeft een zoekicoontje rechtsboven op het scherm. Hier kun je een plaatsnaam invullen en dat is waarschijnlijk gebruiksvriendelijker dan het zoeken op postcode, zoals bij JAAP.NL.

10. Actualiteit van het aanbod
De ene applicatie krijgt gegevens van Funda aangeleverd, de andere gebruikt nog wat andere bronnen. Als gebruiker maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke databases de getoonde huizen afkomstig zijn. Als er maar voldoende aanbod is, liefst zo actueel mogelijk. Toevallig zijn onze benedenburen pas verhuisd. De overdracht aan de nieuwe bewoners heeft al plaatsgevonden, dus is het een mooie testcase om te zien of dit huis (verkocht via een VBO-makelaar) nog aanwezig is. In 247 WONEN is het huis (terecht) niet meer te vinden. In JAAP.NL staat het huis wel in de lijst, maar met de waarschuwing dat het huis onder voorbehoud is verkocht. Monx wekt de indruk alsof het huis nog wel te koop staat.

Conclusie

Was het grootspraak of heeft 247 WONEN echt een punt dat ze de beste woonapplicatie voor de iPhone hebben gelanceerd? Toen ik de applicatie voor de eerste keer bekeek vond ik het er allemaal vrij voorspelbaar uitzien. Maar toen ik de concurrerende applicaties erbij pakte, bleken daar toch veel functies te ontbreken, die bij 247 WONEN wel aanwezig zijn. Daarom de volgende rapportcijfers: 247 WONEN een 8,5 en JAAP.NL en Monx allebei een 6,5. Naast de 10 hier gecheckte punten heeft 247 WONEN namelijk nog wat andere extra’s, zoals het feit dat je ook naar huurhuizen kunt zoeken en informatie over deelnemers aan de Open Huizen-route opvragen. Verder kan 247 WONEN drie verschillende kaartjes laten zien: een kaartje met zoekresultaten, Openhuizen en je eigen Favorieten. Dat zijn functies die de twee andere kanshebbers niet hebben en die ze ook niet compenseren met originele, andere extra functies. 247 WONEN had natuurlijk wel als voordeel dat ze als laatste op de markt kwamen, waardoor ze alle functies van de concurrentie al op een rijtje hadden en er extra’s aan toe konden voegen.

Downloaden

  • 247 WONEN (gratis), cijfer: 8,5 (nog niet beschikbaar in App Store)
  • Monx 1.1 (gratis), cijfer: 6,5
  • JAAP.NL 1.0 (gratis), cijfer: 6,5

Spotlight-afbeelding: http://www.flickr.com/photos/13274211@N00/ / CC BY-SA 2.0

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.