handle-icoon-groot

Review: Handle combineert agenda, takenlijst en mail

Handle is een productiviteits-app die e-mail, agenda en takenlijst combineert. Hoe bevalt het, zo'n app die orde in de chaos van taken en afspraken probeert te scheppen?

handle-icoon-grootHandle is een nieuwe app die taken, e-mail en agenda probeert te combineren. De gedachte daarachter is dat je je kunt focussen op dingen die nú belangrijk zijn. Handle wil orde in de chaos scheppen van al je dagelijkse beslommeringen. Qua insteek lijkt Handle wel een beetje op Pocket Informant, maar terwijl die app alweer een paar jaar meegaat en op dezelfde voet voort probeert te gaan, kon Handle een frisse start maken. Geen ballast van het verleden, dus Handle kon het zo slim mogelijk aanpakken om taken, e-mail en agenda te beheren. Maar zijn ze daarin geslaagd?

Wat doe jij met e-mails die je moet opvolgen? Soms vergeet je ze in te plannen in je agenda, waardoor wel eens iets er tussendoor schiet. Handle probeert te zorgen dat je overal grip op houdt met een ‘persoonlijk productiviteitssysteem’. Niet domweg een takenlijst dus, maar een combinatie van meerdere functies. E-mail en agenda zijn snel bij de hand. De lijst met taken ook. Eigenlijk is het ook wel logisch, want die dringen vallen vaak samen: aan e-mail zitten vaak taken vast, taken kosten tijd en zouden dus eigenlijk ingepland moeten worden in je agenda. Gebruik je al apps zoals Mailbox, Sunrise en Todoist, dan voegt Handle die allemaal samen in één app.

Handle: snelle swipe-acties

Onderin het scherm zie je opties om nieuwe items toe te voegen, zoals een nieuwe taak of een nieuwe afspraak. Met een snelle swipe-beweging voeg je iets toe. Heb je de e-mailbox of de takenlijst geopend, dan veeg je zijwaarts om acties uit te voeren, zoals je ondertussen gewend bent bij Mailbox of de standaard Mail-app op de iPhone. Veeg je een mailtje naar links, dan heb je drie keuzes: later lezen, wissen of archiveren. Veeg je naar rechts, dan is er de mogelijkheid om een todo in te stellen of een herinnering in te stellen voor een later moment, eventueel met bijbehorende agenda-afspraak. Momenteel werkt Handle alleen met Gmail.

Handle als e-mailapp: alle functies, maar alleen Gmail

Via de e-mailweergave van Handle zie je meteen hoeveel e-mailberichten er nog open staan. Je kiest uit de compacte of uitgebreide weergave, afhankelijk van de hoeveelheid mail die je dagelijks binnenkrijgt. Uiteraard is Handle ook een e-mailprogramma, dus je kunt normaal antwoorden, doorsturen, archiveren of wissen. Via een knopje kom je bij meer acties terecht, zoals omzetten van e-mailberichten naar een taak of doorsturen naar de desktop. Je kunt er ook labels aan plakken, om later makkelijker te kunnen filteren.

De interface van Handle is simpel, zoals je zou verwachten. Elk onderdeel is apart: taken staan niet tussen afspraken, maar ze zijn wel allemaal via dezelfde interface te bereiken. Met kleurtjes zie je onderscheid tussen de taken van verschillende projecten. Toch had ik in de tutorial nog wel wat moeite om gewend te raken aan de handelingen die je in Handle moet verrichten om bijvoorbeeld herinneringen in te stellen.

handle-mail-client handle-afspraken-agenda

Handle als agenda: te weinig

De agenda van Handle wordt gevuld zodra je daar toestemming voor geeft. Wat agenda’s betreft kun je kiezen uit Google Agenda, maar ook de iCloud-agenda. Je bekijkt de agenda in dag- of maandweergave; een weekoverzicht is er niet en bovendien zie je in de maandweergave niet op welke dagen er afspraken zijn. En op de dagweergave vond ik de lettergrootte van de afspraken toch wel wat klein. Als agenda-vervanger schiet Handle voor mij nog even tekort ten opzichte van populaire agenda-apps zoals Sunrise of Fantastical. Voor het synchroniseren van data tussen meerdere apparaten zul je trouwens ook over Dropbox moeten beschikken.

Handle als takenlijst: prima

De takenlijst is eigenlijk het onderdeel waar Handle uitblinkt. Maar tegelijk zijn dit de functies waarmee Handle de meeste concurrentie zal ondervinden van concurrerende apps. Alle taken worden overzichtelijk gerangschikt in blokken. Je ziet precies welke taken vanochtend klaar moeten zijn, welke voor ‘s middags en ‘s avonds gepland staan. Er staat ook een lijstje met je komende afspraken. Taken die je aanmaakt krijgen een optionele deadline, kunnen worden voorzien van notities of kunnen onderdeel zijn van een groter project. Zo wordt het makkelijk om taken te herkennen op basis van kleur. Maakt een taak onderdeel uit van een project, dan toont Handle ze bij elkaar op het hoofdscherm. En ja, dat kan nogal druk worden.

handle-taak-maken handle-taken-inplannen

Eventueel kun je via het zijpaneel alle projecten en locaties in beeld krijgen. Locaties? Ja, want je kunt bij Handle ook taken plannen op basis van locatie, bijvoorbeeld boodschappen van de supermarkt. Met de Where-functie vul je snel in welke taken je op een bepaalde plek moet doen, bijvoorbeeld op je werk, thuis of in de winkel. Nog een ander leuk extraatje is dat er een Chrome-plugin is waarmee je Handle ook op de desktop kunt gebruiken.

Conclusie Handle review

Het idee om alles bij elkaar te hebben klinkt aantrekkelijk. Handle is zeker een app die je even moet proberen als je moeite hebt om dagelijks grip op je dag te houden. Maar het is niet de perfecte app voor elke taak. Als e-mailapp en als takenlijst voldoet Handle prima, maar als agenda-vervanger mis je toch wel een aantal functies. Handle probeert zoveel mogelijk te doen, maar heeft tegelijk ook een paar beperkingen zoals de ondersteuning van alleen Gmail. Het zou mooi zijn als daar nog meer e-mailaanbieders aan worden toegevoegd.

Pluspunten

  • Combineert drie apps op een overzichtelijke manier
  • Makkelijke swipe-bewegingen (al moet je er wel even aan wennen)

Minpunten

  • Agenda schiet tekort
  • Werkt alleen met Gmail (voor e-mail)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2015, 15:38
Categorie Productiviteit
Onderwerpen activity, e-mail, takenlijst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.