Review: FleetMon, volg schepen op je iPhone

FleetMon is een applicatie waarmee je de positie van schepen kunt volgen op de kaart. FleetMon spreekt een heel specifieke doelgroep aan: scheepsspotters en mensen die in de scheepvaart werkzaam zijn.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

fleetmonFleetmon is een applicatie voor een wel heel bijzondere doelgroep: mensen die van schepen houden. Je hebt mensen die vliegtuigen spotten of mensen die op de snelweg het leuk vinden om op bijzondere auto’s te letten, maar het scheepvaartverkeer volgen kan ook een hobby zijn. Als je zelf in de scheepvaart werkt kan het ook gewoon nuttig zijn om te zien of er een collega in de buurt is. Ontwikkelaar JAKOTA gaf ons de mogelijkheid om de €19,99 kostende applicatie eens te proberen. Fleetmon toont informatie van de Digital-Seas.com database. Je start de applicatie en met de gps-functie van de iPhone kijk je welke schepen er op dit moment in de buurt zijn. En geloof je: als je zelf een bootje hebt, is dat waanzinnig leuk: waar komt die tanker verderop toch vandaan? En kan ik met mijn bootje rustig het IJ op, of komt er een convooi schepen aan? Fleetmon geeft namelijk de realtime AIS-positie van schepen.

Bij elk schip kun je ook nog gedetailleerde informatie opvragen: lengte en breedte natuurlijk, maar ook snelheid, de bestemming waar ‘ie naartoe gaat en hoe laat de geplande aankomt is. Een kaartje met de huidige positie krijg je ook in beeld. Van de meeste schepen is bovendien een foto voorhanden, zodat je meteen kunt controleren of je het juiste schip te pakken hebt. Op het tabblad Spotter kun je aan de hand van een badge zien hoeveel schepen er in jouw directe omgeving zijn. Ook kun je op de kaart (Map, Satelliet of Hybride) kijken naar icoontjes van schepen op de kaart. Bij het aantikken van de icoontjes komt er meer informatie in beeld.

Nu zijn er vast ook mensen die de schepen van een bepaalde rederij in de gaten willen houden. Dat kan, via het tabblad Search. Daarbij kun je zoeken aan de hand van naam, type schip, IMO (identificatienummer van het schip) of MMSI (Maritime Mobile Service Identity). Bij elk schip zie je meteen een foto en een vlagicoontje. Omdat schepen zich maar langzaam voortbewegen kun je aan de laatste (GPS-)fix zien of het schip zich nog ongeveer op de aangegeven plek bevindt. FleetMon is niet beperkt tot Nederland; je kunt schepen in heel Europa (en daarbuiten) volgen. Voor piraten zou FleetMon een gevaarlijke applicatie kunnen zijn, maar de insteek is vriendelijk: gewoon voor mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld grote cruiseschepen, olietankers of andere schepen te volgen.

Je hoeft trouwens niet in je eigen omgeving rond te kijken: je kunt ook uitzoomen op de kaart en bijvoorbeeld naar Le Havre scrollen om te zien hoe het daar met het scheepvaartverkeer gesteld is. Wat echter niet kan is een bestemming invoeren. Wil je bijvoorbeeld naar Stockholm, dan moet je eerst uitzoomen op de kaart, vervolgens naar Stockholm bladeren, daar weer inzoomen en op de verversknop drukken.

Onderstaande trailer geeft een indruk van de applicatie:

Conclusie

Door de prijs van €20 lijkt FleetMon zich een beetje uit de markt te prijzen: wie koopt nou zo’n app? Maar FleetMon bedient zo’n specifieke doelgroep, die eigenlijk geen alternatieven heeft om schepen op de iPhone te volgen (een laptop meeslepen is als op een schip of als scheepsspotter ook niet altijd te doen). FleetMon heeft zich niet beperkt tot een kaartje met actuele posities, maar levert ook foto’s en allerlei detailinformatie mee over de schepen.

Info: FleetMon

De ontwikkelaar geeft twee promocodes weg voor deze applicatie. Mocht je interesse hebben: geef in de reacties aan waarom je FleetMon zou willen hebben en om 18:00 uur trekken we twee willekeurige winnaars. De promocode is alleen geschikt voor Amerikaanse iTunes-accounts!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2010, 0:26
Categorie Navigatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.