Preview: Mobinews, nieuwe tv-applicatie voor de iPhone (Update)

Mobinews is een iPhone-applicatie waarmee je tv-programma's van de publieke omroepen, commerciële zenders en andere contentaanbieders kunt bekijken. UPDATE: Vanaf vandaag is Mobinews in de App Store verkrijgbaar, dus wees er snel bij voor de eerste 5.000 gratis exemplaren!
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Openingsscherm van Mobinews.Dagblad De Pers publiceerde vandaag een interview met Vincent Verweij van Makayama, het Amsterdamse bedrijf dat al sinds 2004 bezig is met het ontwikkelen van mobiele software. Daarin komen ook twee nieuwe iPhone-applicaties aan de orde, die Makayama nog aan het ontwikkelen is: Mobinews en Barfly. Van Mobinews hebben we nu alvast een preview. Mobinews is een mobiele applicatie waarmee je tv-programma’s van de publieke omroepen, commerciële zenders en andere contentaanbieders kunt bekijken. Er zitten complete uitzendingen van NOVA, NOS Journaal, Eén Vandaag en Man bijt Hond in, maar ook hoogtepunten van De Wereld Draait Door, Eredivisie Live, Top Gear en dergelijke.

Mobinews is inmiddels verschenen in de App Store en kan gevonden worden via deze link: Mobinews. De applicatie is de eerste 5.000 downloads gratis.

De variatie is veel groter dan iPhonespot, een webapplicatie die een paar dagen geleden werd gelanceerd. Je vindt er landelijke content zoals NOS, TROS en BNN, maar ook regionale content (Omrop Fryslân, Omroep Brabant), internationale (National Geographic, BBC, CNN) en filmpjes van het Parool, De Volkskrant, Bright en Autoweek. Een ander kenmerk is dat alle programma’s zijn voorzien van een omschrijving, zodat je weet wat er in een bepaalde aflevering van NOVA of het Klokhuis aan de orde komt. Mobinews brengt, ondanks de naam, heel wat meer dan alleen nieuws.

Als de applicatie in de App Store komt zijn er 20 kanalen beschikbaar. Dit aantal zal verder worden uitgebreid met streams en video’s die de omroepen aanbieden. De eerste 5.000 downloads zullen gratis in de App Store worden aangeboden; daarna gaat de applicatie €2,99 kosten.

Vergelijk je Mobinews met de webapplicatie iPhonespot, dan vallen er een aantal dingen op. Ten eerste reageert de applicatie veel sneller als je op een video tikt. Het afspelen van video’s in liggend formaat (landscape) gaat bij Mobinews ook zonder problemen. Verder heeft het feit dat Mobinews een native applicatie is, ook een aantal voordelen: het is daardoor mogelijk om een aantal rss-streams en videoformaten aan te bieden die in een webapplicatie niet mogelijk zijn, zoals Eén Vandaag, Man Bijt Hond en Zoom.in. De content in Mobinews is zo recent mogelijk, zodat je er niet eindeloos door oud materiaal zit te bladeren.

Er zit ook een nadeel aan Mobinews: de applicatie werkt alleen via Wi-Fi. Dat komt omdat Apple de applicatie eerst afwees, met als argument dat het mobiele netwerk teveel zou worden belast. Dat argument hoor je de laatste tijd veel vaker (denk aan CastCatcher); blijkbaar zijn operators zoals AT&T bij Apple gaan klagen, zodat er wat meer op wordt gelet. De argumentatie is wat oneerlijk, omdat je via 3G zonder beperkingen naar YouTube-filmpjes kunt kijken. Om de afhankelijkheid van Wi-Fi wat te verzachten gaat Makayama in de toekomst een functie inbouwen waarmee je makkelijk een KPN- of T-Mobile-hotspot in de omgeving kunt zoeken.

Wat in een toekomstige versie ook nog kan verbeteren is de mogelijkheid om bepaalde tv-programma’s te zoeken. Je kunt nu alleen per kanaal kijken: bij de TROS staan de afleveringen van het nieuwsprogramma Eén vandaag en het entertainmentprogramma Sterren.nl door elkaar, terwijl ze een heel verschillend publiek trekken. Wil je New Kids on the Block bekijken, dan moet je maar net weten dat het bij BNN wordt uitgezonden.

Conclusie

De zoekmogelijkheden in Mobinews laten nog wat te wensen over: er is geen categorie-indeling en je kunt ook niet gericht naar bepaalde tv-programma’s zoeken. Qua snelheid en kijkgemak wint Mobinews van concurrent iPhonespot: de filmpjes verschijnen sneller op het scherm, zijn beter gedocumenteerd en zijn allemaal in landscape te bekijken.

Info: Mobinews

  • Ontwikkelaar: Makayama
  • Applicatie: Mobinews
  • Te koop via: App Store (nog niet beschikbaar)
  • Prijs: eerste 5.000 gratis, daarna €2,99
  • Geteste versie: 1.0.0
  • Bestandsgrootte: 384 kB

Ook interessant: artikel in De Pers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 3:05
Categorie Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.