NewsWhip-app sprokkelt nieuws uit meerdere bronnen bijeen

NewsWhip is een nieuwe Flipboard-achtige nieuwsapp waarmee je volgt wat er op Facebook en Twitter aan nieuws wordt gedeeld.

newswhip 1Gebeurtenissen die de hele wereld bezighouden, zoals de dood van Michael Jackson of een schietpartij op een Amerikaanse school, verspreiden zich vandaag de dag het snelst via Twitter en Facebook, nog voordat de meeste nieuwsmedia (terecht) hun bronnen hebben nagetrokken. Maar net als veel mensen heb ik geen tijd en zin om de hele dag op Twitter rond te hangen, bang dat ik iets belangrijks mis. NewsWhip lijkt dan een handige oplossing: deze nieuwe app houdt belangrijke nieuwsverhalen op Twitter en Facebook in de gaten en publiceert ze in een handig overzicht, gesorteerd naar regio of thema.

Op de iPhone kreeg ik NewsWhip niet werkend (de app vulde zich niet met nieuws), maar op de iPad mini werkte het meteen. Voor de ‘Flipboard-generatie’ is NewsWhip misschien een wat saaie app: je ziet veel tekst en veel informatie op één pagina, met icoontjes, knoppen en relatief kleine foto’s. Dat zijn we niet meer gewend, want de meeste nieuwsapps neigen naar grote foto’s met een klein beetje tekst. NewsWhip wordt gemaakt in Ierland en is gratis. Op basis van je gebruik onthoudt NewsWhip wat je interessant vindt. Kijk je vaak in de rubriek Tech, dan zullen op het tabblad My Whips wat meer techverhalen verschijnen.

newswhip 2

Voor Nederlanders en Belgen is NewsWhip alleen interessant als je geïnteresseerd bent in het wereldwijde nieuws. Op het tabblad Places zijn aparte onderdelen ingeruimd voor UK en Ireland, maar de rest van Europa zal het met één verzamelbak aan nieuws moeten doen. Het Nederlandse nieuws houdt ongeveer op bij een stukje dat Suarez niet zal worden ingeruild voor Van Persie. Je kunt in NewsWhip ook filteren op topics. Gossip, Tech, Fun, Culture, Science, Life en Opinion zijn enkele grote categorieën. Vooral voor sportliefhebbers is NewsWhip erg lief: je kunt maar liefst kiezen uit 12 verschillende sporten, waaronder Australisch football. Hoewel je dat laatste wat ruim moet opvatten, want er staan ook artikelen over cricket tussen.

newswhip 3Het feit dat NewsWhip kijkt wat er in het algemeen speelt qua nieuws en niet zozeer kijkt wat er binnen je eigen vriendenkring wordt gedeeld heeft voor- en nadelen. Je komt zo in contact met nieuws, dat je anders niet zo snel zou opmerken. Mijn oog viel op een artikel over een speler van de Richmond Tigers die in het winterseizoen nogal wat wedstrijden heeft moeten spelen en nu met een overbelast lichaam een pijnlijke zomer tegemoet gaat. Als ik alleen de nieuwstips van mijn vrienden had gevolgd, was ik dit niet op het spoor gekomen. Die zijn vooral gek op Apple en tech-onderwerpen. Maar tegelijk kun je denken: wat ben ik er wijzer van geworden? Ik heb heel wat nieuwe dingen ontdekt, bijvoorbeeld dat Pakistaanse Shia-families hun doden niet willen verbranden en dat Miroslav Klose de best scorende Europeaanse voetballer is… maar het heeft me niet het gevoel gegeven dat ik in één klap beter weet wat er in de wereld speelt. Als ik dat wil weten, kan ik beter wat koppensnellen op de voorpagina van de Telegraaf-app. Daar zie ik tussen fluff over Betty White’s griepje en de dochter van Barbara Barend veel sneller wat er in de rest van de wereld speelt: een busongeluk in Nepal en een aardverschuiving in China. In NewsWhip moet je een hoop ‘ook wel leuk’-artikelen door voordat je de echte grote verhalen eruit filtert en dat lukt nou eenmaal makkelijker via een blije interface met Nederlandse teksten dan via de kleine lettertjes-artikelen in NewsWhip. Bovendien zijn de nutteloze artikelen die je bij de Telegraaf tegenkomt nog wel amusant (“huh, moord met een totempaal?”) en bij NewsWhip eerder saai (“Joe Biden praat met gamesindustrie”). Voor ‘Telegraaf’ kun je overigens elke willekeurige Nederlandse of Vlaamse nieuwssite invullen. Natuurlijk is het vergelijken van een nationale nieuwssite met een buitenlandse agreggatie-app een kwestie van appels en peren vergelijken, maar uiteindelijk gaat het erom wat jij als gebruiker eraan hebt. En dan vind ik dat NewsWhip het allemaal te moeizaam maakt voor wat je eruit haalt.

Downloaden: NewsWhip (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 januari 2013, 11:32
Categorie Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.