NASA 3D Sun: bekijk de zon in 3D op je iPhone

3D Sun is een nieuwe, door NASA gesteunde applicatie waarmee je de zon in 3D kunt bekijken. Je kunt de zon ronddraaien en inzoomen op zonnevlekken en andere interessante gebeurtenissen.

3d sunDe nieuwe iPhone-applicatie 3D Sun werd niet door de NASA zelf gemaakt, maar door een groep programmeurs die door de NASA werden ondersteund. Met 3D Sun kun je de zon in 3D-bekijken op je iPhone-scherm. “Met deze applicatie kunt u de zon bekijken, inzoomen op zonnevlekken en coronale gaten inspecteren. En als een zonnevlam uitbarst, dan speelt de telefoon een jingle, zodat u op de hoogte wordt gehouden”, legt Lika Guhathakurta van NASA uit in een bericht op de website. Je krijgt de zon te zien als een levende, driedimensionale bol. 3D Sun is gratis te downloaden uit de App Store.

Je kunt met je vinger een slinger geven aan de zon, waarna deze ronddraait. Ook kun je met pinchbewegingen inzoomen op het oppervlak.

De 3D-beelden zijn afkomstig van Solar-Terrestrial Relations Observatory (STEREO), twee ruimtesondes die 87% van het zonne-oppervlak observeren. STEREO-A houdt de westelijke kant van de zon in de gaten en STEREO-B de oostelijke kant. Daardoor missen ze vrijwel niets. De telescopen in beide ruimtesondes houden het extreme ultraviolette (EUV) gedeelte van het elektromagnetische spectrum in de gaten. Daardoor ziet de 3D-zon er groen uit en krijg je niet de gebruikelijke kleuren zoals in wit licht te zien. Dat is overigens geen probleem want het ontstaan van zonnevlammen en het opborrelen van zonnevlekken is het beste te zien in extreem ultraviolet licht. Ook coronale gaten waardoor stromingen van zonnewind ontstaan, zijn goed te zien. Zonnewind is een stroom van geladen deeltjes die ontsnappen van het oppervlak van de zon en die op aarde ervoor zorgen dat het noorderlicht beter zichtbaar is.

3d sun screens

Eerder verschenen op iPhoneclub: de eigen applicatie NASA, NASA TV live kijken op je iPhone en een chemische sensor die NASA voor de iPhone bouwt.

Downloaden: 3D Sun (gratis)
Meer info: 3D Sun en artikel bij NASA
Tipgever: Scientias.nl

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2010, 13:53
Categorie Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.