Luchtkwaliteit-app voor iPhone laat realtime luchtverontreiniging zien

De Luchtkwaliteit-app toont aan de hand van meetstations wat de realtime concentratie van fijnstof, ozon en stikstofdioxide is op verschillende plekken in Nederland. Handig voor astmapatiënten.

luchtkwaliteit icoonUche-uche… Zit je vandaag op een plek waar de luchtverontreiniging écht niet te harden is, dan is het zaak om de Luchtkwaliteit-app eens op te starten. Deze app is een gezamenlijk initiatief van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de GGD Amsterdam en de DCMR Milieudienst Rijnmond. Elk van deze organisaties beheert een eigen meetnet voor de luchtkwaliteit. De app toont de actuele waarden op de meetstations en geeft daarmee inzicht in de mate van de gemeten luchtverontreininging. Per station wordt een verwachting voor de volgende dag gegeven.

luchtkwaliteit iphoneJe kunt terugkijken op het concentratieverloop van de afgelopen dagen, zodat je weet of de situatie verslechtert. Vooral in de grote steden kun je last krijgen van fijnstof en andere vervuiling, die nadelig is voor bijvoorbeeld astmapatiënten.

De Luchtkwaliteit-app bestaat al een tijdje, maar wordt gezien het lage aantal iTunes-beoordelingen nog nauwelijks gebruikt. Misschien gaat dit artikel daar iets aan veranderen. De app geeft realtime inzicht in de concentraties fijnstof, ozon en stikstofdioxide, die worden gemeten door ongeveer 75 meetstations in het hele land. Wanneer de concentratie van één of meer van deze drie stoffen te hoog zijn, is er sprake van smog. Je kunt een alarm instellen als bepaalde waarden worden overschreden. Het plan is om met deze app de informatie over luchtkwaliteit dichter bij de burger te brengen. Android-gebruikers met luchtwegproblemen worden ook bediend met een soortgelijke Android-app.

Downloaden: Luchtkwaliteit (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Wil je zelf fijnstof meten met je iPhone, dan kan dat met iSPEX.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2013, 14:29
Categorieën Gezondheid en fitness, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.