iculture-populaire-apps
Populaire Apps

Kinetik: favoriete iPhone-apps delen met anderen (review)

Kinetik is een nieuwe app om apps via vrienden een aanbevelingen te ontdekken. Maar de hoeveelheid

kinetik-iphoneAlweer een app waarmee je favoriete iPhone-apps kan delen? Jawel, want naast Wakoopa, Zwapp, AppsFire en andere apps waarmee je apps kunt ontdekken is er best ruimte voor nog meer apps in dit genre. Je zult alleen wel weer nieuwe vrienden moeten maken. Kinetik gaat uit van het principe dat aanbevelingen van anderen beter werken dan zomaar wat door de App Store bladeren. De app is gratis te downloaden.

Toch maar eens zelf proberen, deze app. We installeren de app en na het wegklikken van het aanbod om push notificaties te ontvangen, kom je op een scherm waarop de aanbevelingen te lezen zijn. Helaas is er momenteel nog maar één persoon, een zekere Franco Carrera, die al mijn vriend schijnt te zijn. Er is een optie om vrienden uit te nodigen, maar daarbij kun je niet zien of de betreffende persoon al Kinetik-gebruiker is. Zouden de mensen achter de Twitter-accounts van Vodafone Webcare, KPN Mediarelaties, Twitter Nederland en Sony Ericsson NL echt actief zijn op Kinetik? Ik betwijfel het. Voorlopig zit ik dus even zonder vrienden, want ik ben niet van plan om al die bedrijven zomaar te gaan spammen.

Kinetik bevat vijf tabbladen:

 • Activity-tab om te kijken wat je vrienden zoal aanbevelen
 • Apps-tab met een lijstje van trending apps en apps van vrienden
 • Share-tab om zelf apps te delen
 • People-tab met een Leaderboard waar de onuitgenodigde vriend Franco uiteraard bovenaan staat
 • Profile-tab met informatie over jezelf

Kinetik wil je e-mailadres en je Twitter-inloggegevens mailen als je actief wilt meedoen met het delen van apps. De insteek van Kinetik is anders dan bij Zwapp, waarbij de applicatie automatisch bepaalt welke apps er op je toestel staan. Kinetik doet dat niet: die vraagt je gewoon om de naam van de app in te voeren, waarna een zoekactie in de App Store de gewenste app inclusief icoontje boven water haalt. Je kunt er een toelichting bij geven, waarom de app zo bijzonder is. Hoe meer apps je deelt met anderen, hoe hoger je in de ranglijsten stijgt.

Als je een app deelt, kun je dat delen via Twitter of Facebook. Gelukkig gebeurt dat niet automatisch. Hoe meer vrienden je toevoegt, hoe gevarieerder je lijst met aanbevelingen wordt. Maar eerlijk gezegd… als de app me niet meer handvaten geeft om Kinetik-gebruikende vrienden op het spoor te komen, heb ik weinig zin om mensen zomaar uitnodigingen te gaan sturen. Iemand die ik als test uitnodigde (@renssies) keek nogal vreemd op van de Engelstalige tekst die ik hem geautomatiseerd stuurde. En hij gebruikte de app niet eens, dus zit op zo’n moment ook helemaal niet te wachten op mijn ongevraagde spam. Oppassen dus, met het zomaar uitnodigen van mensen! Omdat Kinetik toch al mijn Twitter-naam en e-mailadres heeft, was het een kleine moeite om die lijsten even te vergelijken, om te zien welke vrienden al actieve gebruiker zijn van de app. Dan voel je je ook minder bezwaard om iemand een uitnodiging te sturen.

De ontwikkelaar heeft aangegeven, dat dit zal worden aangepast.

Conclusie

Kinetik ziet er grafisch goed uit, de app is gratis en het idee om apps te ontdekken aan de hand van aanbevelingen van vrienden is goed. Maar de markt voor dit soort apps is al zodanig verzadigd en Kinetik voegt daar niet zoveel origineels aan toe. Ik zou bijvoorbeeld aanbevelingen willen hebben van experts, zoals Zwapp doet. Ik wil weten welke apps mensen als @erwblo installeert, omdat ik weet dat hij graag nieuwe apps uitprobeert. Het zou ook handig zijn om op Nederland te filteren, zodat ik kan zien welke andere krantenapps mijn vrienden aanbevelen, nu de NRC-app wat blijkt tegen te vallen. Wat mij betreft: Kinetik is leuk om even te proberen, maar geen blijvertje.

Info: Kinetik

 • Ontwikkelaar: Idear Labs, Inc.
 • Applicatie: App Store
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: gratis
 • Geteste versie: 1.0
 • Bestandsgrootte: 8,9 MB
 • Cijfer: 7

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 september 2011, 23:36
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp populaire apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.