Interview Shuffler.fm: ‘Er was nog geen goede app om muziek mee te ontdekken’

Ontwikkelaar Tim Heineke doet een boekje open over de iPad-app Shuffler.fm, waarmee je dagelijks muziek kan luisteren en ontdekken alsof je door een magazine bladert.

Shuffler.fm interview voor de iPadZojuist is de iPad-applicatie van Shuffler.fm verschenen, een Nederlandse app die je als een magazine dagelijks door kan bladeren terwijl je luistert naar de nieuwste muziek die op blogs beschreven wordt. Ontwikkelaar Tim Heineke praat over het waarom van de app, waar het aan mankeert bij andere muziek ontdekkings-apps en waar Shuffler.fm over een jaar staat.


iPadclub: Is Shuffler.fm een volledig Nederlandse applicatie? Hoe ziet het team erachter eruit?

Tim Heineke: “Yes, met hulp van een buitenlandse iOS-ontwikkelaar. We hebben een intern team van vijf man. Die houden zich niet allemaal bezig met de iOS-app trouwens, maar 85 procent van onze bezigheden is dan ook niet de iOS-app maar de techniek erachter – de ‘feedparser’.”

Shuffler.fm is ‘het eerste echte audiomagazine’. Meteen maar met de deur in huis: waarom een audiomagazine?

Tim Heineke Shuffler.fm“Waarom we dat doen? Er komen jaarlijks meer dan 200.000 nummers uit. Onze app vertelt je dagelijks wat actueel en hot is en wat je nu zou moeten luisteren. Het word gefilterd door smaakmakers op duizenden muziekblogs en -sites. Dat is een rol die tijdschriften of radio vroeger hadden. Online kan je alles luisteren. Wij filteren dat voor je, gebruik makend van de kennis van smaakmakers op het web om een muziektijdschrift te creëren. Nog belangrijker: het is niet zozeer een playlist of library, nee, je gaat visueel door de sites, dus de verantwoording en de context erachter. Tablets lenen zich hier ideaal voor. Ze vormen het ideale platform voor een ontspannen, visuele ontdekkingsdienst.”

Wat mankeert er aan de huidige apps om muziek mee te ontdekken op de iPad?

“Op de iPad zijn er veel productie tool-apps – voor muzikanten – of apps die muziek wel aantrekkelijk maken – denk Aweditorium – maar niet een goeie muziek ontdekkings-app die je dagelijks de nieuwe tracks geeft die je moet luisteren. Wat is nu hot en actueel? Wat moet je nu hebben? Wat gaat er nu aankomen? Onze app lost dat gebrek op. Andere ontdekkings-apps zijn vaak bestaande databases met relatief oude muziek. Ze zijn nooit écht actueel en werken op basis van een computer algoritme [‘Je vindt Jack Johnson leuk? Dan moet je John Mayer ook leuk vinden, want die doet bijna hetzelfde.’], dus hoor je eigenlijk vaak twee dezelfde muziek. Ook mist in veel apps de validatie achter de muziek, het antwoord op de vraag: “Waarom is dit goed?” Die beleving heeft onze app wel omdat je de site of het blog ziet!”

Hanteren jullie zelf algoritmes voor de keuzes van nummers in genres? Zo ja, welke?

“Voor nu wel ja. We gebruiken nu Last.fm om de genres vast te stellen. Dit is wel iets wat we kunnen verbeteren de komende maanden. Op het web kan je bij Shuffler.fm ook specifieke sites luisteren trouwens. In de iPad-app is die functie er niet.”

Gebruikers in de app kunnen hun favoriete nummers markeren als favoriet. Wat doen jullie met die informatie?

“Voorlopig nog niks. Op dit moment kan je jouw eigen favorieten terugluisteren, maar we hebben er nog geen sociale functies aan verbonden. Je ziet op je profiel bijvoorbeeld nog geen aanbevelingen op basis van die favorieten. Dat is wel iets waar we aan willen werken.”

Waar staat Shuffler.fm over een jaar?

“Ik hoop op een miljoen gebruikers van de app en 1,5 tot 2 miljoen unieke bezoekers.”

Tot slot: welk nummer moeten we volgens jou meteen luisteren als we de app nu opstarten?”

“Ik zou er lekker doorheen navigeren, je eigen favoriete kanaal vinden.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2011, 18:20
Categorieën Muziek, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.