Shuffler.fm: muziek ontdekken met Nederlandse Flipboard

Shuffler.fm is het eerste audiomagazine voor de iPad. De Nederlandse app laat je muziek van duizenden muziekblogs over de gehele wereld horen en favorieten voor later gebruik.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Shuffler.fm

Een digitaal magazine om muziek mee te ontdekken, automatisch samengesteld door duizenden muziekblogs op het internet. Dat is de Amsterdamse start-up Shuffler.fm in een notendop, die vandaag op de iPad is uitgekomen. In een uiterlijk dat doet denken aan de populaire persoonlijke nieuws-app Flipboard, presenteert Shuffler.fm de nieuwste muziek waar blogs in alle denkbare muziekgenres over schrijven. De muziek speelt alvast terwijl de app de bijbehorende informatie van het blog laadt.

Shuffler.fm is een jaar oude start-up die begon als een webapplicatie en in die hoedanigheid nog steeds is te benaderen op de website Shuffler.fm. De iPad-app is in de basis hetzelfde. Je selecteert een genre en de muziek die blogs in dat straatje geselecteerd hebben, begint te spelen. Maar waar de website de bijbehorende blogpagina in originele layout laadt, daar pakt de kersverse iPad-app de informatie in een eigen, magazine-achtig uiterlijk. Een foto en inleiding vergezellen het huidige nummer, waarvan je aan de bovenkant van het scherm kan zien in welk genre het valt. Met een druk op ‘View original post’ kun je alsnog de originele, uitgebreide blogpost lezen in de layout van het blog. Dat kan je trouwens ook door naar de pagina aan de onderkant van het beeld te swipen. Swipe terug en je bent weer in de stijl van het magazine. Door naar rechts of links te swipen, ga je naar een volgend nummer.

Wat Shuffler.fm eigenlijk doet, is muziekblogs veranderen in radiostations. Waar je in de blogs op internet zelf moet scrollen door de berichten en daaronder vaak een liedje aanklikt, daar vormt het afspelen van de muziek in Shuffler.fm de hoofdmoot. Een dienst die al een tijdje ongeveer hetzelfde doet als Shuffler.fm, is iPhone-app Hype Machine Radio. Die brengt behalve een onderverdeling in genres, ook een selectie met meest geluisterde en meest geliefde nieuwe muziek ten gehore. De app is er echter alleen voor de iPhone en de nadruk ligt er enkel op de muziek, niet op de informatie erbij. Shuffler.fm heeft dus wel degelijk een gat in de markt gevonden. Dat gat noemen ze zelf het ‘eerste echte audiomagazine’.

Een veelvoud aan genres, waaronder pop, rock, hip-hop, folk, indie, lo-fi, experimental, alternative, mixtape en electronic komen je tegemoet zodra je de applicatie opent en landt in het hoofdmenu. Ze worden aangekondigd door een vierkante foto van een van de artiesten die zijn opwachting maakt binnen het genre. Elk genreoverzicht heeft dezelfde aanpak. De liedjes, en dus bijbehorende blogposts, worden aangekondigd door een foto met linksboven in het hokje de vermelding van de site waar het bericht en nummer vandaag komen. De audiospeler start ondertussen het eerste nummer in en gaat vanzelf naar het volgende liedje als die is afgelopen. Terwijl een nummer speelt, kun je de app op de achtergrond draaien, de begeleidende tekst bij de muziek van het blog lezen of door de bovenliggende menu’s navigeren om een ander liedje te selecteren. Door op de muziekspeler onderin beeld te drukken, keer je terug naar de pagina van het huidige nummer. Overigens is er geen optie om een nummer vooruit te spoelen. Je kan hem alleen in zijn geheel luisteren.

Nummers die je bevallen kan je markeren met een ster en wijs je zo als favoriet aan. Dat maakt de nummers eenvoudig benaderbaar voor een volgende keer afspelen, of je nou in de iPad-app zit of op de website. Je hebt er wel een account voor nodig. Dat kan je ter plekke in de app aanmaken, maar je kan ook inloggen met je Facebook-gegevens. Behalve nummers voor eigen plezier bewaren, kan je ze ook delen per mail of op Twitter of Facebook. De link in een bericht op die sociale netwerken wijst naar de webpagina van Shuffler.fm met hetzelfde nummer.

Shuffler.fm ziet er lekker vlot uit en voelt ook zo aan omdat je in alle pagina’s kan swipen om iets te doen. Het aanbod van genres in het hoofdmenu is nogal overdonderend en er is geen zoekfunctie in de applicatie. Dat laatste kun je als minpunt aantekenen als je naar een specifieke artiest op zoek bent, maar dat is nou eenmaal de aard van het beestje. Wat je ervoor terugkrijgt is een deftige app waarmee je écht nieuwe muziek kan ontdekken in elk denkbaar genre.

Downloaden: Shuffler.fm (gratis)

Lees ook het uitgebreide interview met de makers achter Shuffler.fm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2011, 19:27
Categorieën Muziek, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.