Finger Tied Jr: vingers in de knoop met nieuwe iPhone-game

Finger Tied Jr is een nieuwe iPhone-game, gebaseerd op de eerder verschenen 'vingers in de knoop'-game voor iPad. De overeenkomst met Twister ligt voor de hand, maar Finger Tied is anders.

finger-tied-jr-iphoneFinger Tied Jr is de iPhone-variant van een game die al eerder op de iPad is verschenen. Je vingers raken in de knoop terwijl je de ruim 85 puzzels in deze game probeert op te lossen. In elke puzzel moet je een vorm creëren op het scherm door vier vingers tegelijk over het scherm te bewegen. Zodra je een vinger van het scherm haalt, ben je af. Je kunt met deze game de lenigheid van je vingers verbeteren, maar het is tegelijk een mentale test: hoe goed heb je je vingers onder controle? Je kunt de game alleen of met vrienden spelen, maar er is geen sprake van een competitie zoals bij Twister.

“Ugh, Finger Tied is gewoon de zoveelste variant op Twister” zei een gamefanaat vorige week tegen me. “Daar is al een Nederlandse iOS-game voor en die heet Fingle. Dit is niets bijzonders”. Maar soms moet je de mening van een zogenaamde expert naast je neerleggen en een game zelf uitproberen om de lol ervan te ervaren. iOS-gaming is niet te vergelijken met wat op de Nintendo 3DS en PlayStation Vita populair is. Daar worden titels als Assassin’s Creed III, FIFA Soccer en Need for Speed: Most Wanted beschouwd als hét summum op gamegebied. Ze zijn gemaakt door grote namen als EA. Het mooie van iOS-gaming is dat je ook als kleine game-ontwikkelaar een reële kans hebt op succes. Games als Letterpress trekken een eigen publiek en Angry Birds-ontwikkelaar Rovio is ook als onbekende partij begonnen. Ze speelden net op het juiste moment in op de behoeften van een nieuw type casual gamer. Tegelijk zijn Letterpress en Angry Birds twee uitersten: games met een minimaal uiterlijk en games met grappige cartoonfiguurtjes. Finger Tied past uiteraard meer bij de Letterpress-achtige games.

finger-tiedHet Nederlandse Fingle bestaat dus al, maar terwijl Fingle kiest voor een kneuterige jaren 70-stijl met bruin/oranje tafelkleed, is Finger Tied met z’n strakke design helemaal van deze tijd. De insteek is ook anders dan Twister: je moet een aangegeven vorm vullen met kleur door vier vingers tegelijk op het iOS-scherm te drukken. De meer dan 85 puzzels kun je alleen of met meerdere mensen spelen. Het gaat er niet om wie als eerste een fout maakt, maar om samenwerking. Maximaal drie vrienden kunnen je helpen om de meest lastige puzzels op te lossen.

Voor sommige puzzels moet je je vingers of je hele lichaam meedraaien om een level te kunnen afhalen. Bij andere moet je de iPhone draaien, waarbij hulp van een vriend goed van pas komt. Met de ingebouwde leveleditor kun je zelf nieuwe puzzels maken en online delen met anderen. Je kunt ook levels downloaden die door anderen zijn gemaakt. Het enige competitie-aspect van Finger Tied Jr is te vinden in de Game Center-leaderboards, waar je je prestaties met vrienden kunt vergelijken.

Finger Tied is gemaakt door zelfstandig ontwikkelaar Owen Goss, die veel verzoekjes van spelers kreeg om ook een iPhone-versie van de app te maken. Het duurde even voordat Goss een vorm had gevonden, die ook op het scherm van de iPhone goed tot z’n recht komt. Finger Tied Jr is dan ook niet een simpele port van de iPad-versie. Er zitten nieuwe levels in, die speciaal zijn aangepast voor het kleinere scherm.

Downloaden: Finger Tied Jr (€0,89, iPhone, iOS 5.0+)
Ook verkrijgbaar: Finger Tied voor iPad (€2,69, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2013, 15:30
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.