De 5 favoriete iPad-apps van 2011 van redacteur Elger van der Wel

Redacteur Elger van der Wel kiest zijn favoriete iPad-apps van 2011. Met daarin vooral een groot aantal media-apps: 3FM, Ziggo TV, Uitzending Gemist, Facebook en het Blauwe Bord van Utrecht Centraal.

Best of 2011Tijdens de feestdagen blikken we op iPadclub terug op het afgelopen jaar met jaarlijstjes van onze redacteuren en moderators. Ze vertellen welke apps favoriet zijn en welke apps ze dagelijks gebruiken. Vandaag het lijstje van Elger van der Wel. Hij schrijft sinds het voorjaar van 2010 als freelancer bij iPadclub en maakte eerder al een jaarlijstje voor iPhoneclub.

Mijn iPad gebruik ik vooral om media te consumeren. Voor het lezen van artikelen gebruik ik Reeder, maar die app is uit 2010 dus komt niet voor in mijn lijstje. Mede daardoor zitten er vooral video-apps in mijn overzicht, omdat op dat gebied een paar erg fijne apps zijn uitgekomen het afgelopen jaar.

Blauwe Bord

Net zoals bij mijn lijstje met favoriete iPhone-apps van 2011, open ik met wat voor mij de gimmick van het jaar was. Ik heb de twijfelachtige eer om zo goed als dagelijks in de trein te zitten en doordat ik ook nog in Utrecht woon, was het Blauwe Bord op het centraal station een bekende plek. Het was het herkenningspunt van de Utrechtse stationshal en ik vond het, zoals velen, jammer om te horen dat het bord zou verdwijnen. Op de dag dat het bord verdween kwam de NS met een goedmakertje voor de sippe reizigers: de Blauwe Bord app. Het bord op je iPad, inclusief het ratelende geluid. Niet de meest ideale manier om je reis te plannen, maar wel heel goed bedacht. De NS liet daarmee direct zien dat er met de API voor reisgegevens hele originele dingen te doen zijn. De creativeit is er dus blijkbaar bij de NS, nu moet alleen de rest van de communicatie van de NS nog op orde worden gebracht.

Blauwe BordBlauwe Bord
Categorie: Reizen
Prijs: gratis

Facebook

Principieel zou ik moeten weigeren deze app in mijn overzicht op te nemen. Het duurde namelijk 1,5 jaar voordat Facebook met een iPad-app kwam. Tientallen third party-apps, die niet altijd even lekker werkten, waren er inmiddels. En waarom het zo lang moest duren? Niet vanwege de bijzonder interface of functionaliteit. Laat ik duidelijk zijn: Facebook heeft een prima app gemaakt, die goed werkt, vandaar ook de plek in dit jaarlijstje, maar in 1,5 jaar hadden ze zoveel meer kunnen doen.

FacebookFacebook
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: gratis

Uitzending Gemist

Ik gebruik mijn iPad vooral om te consumeren. Dat wil zeggen: om Twitter te checken, even snel mijn laatste mail te lezen, artikelen te lezen en video’s te bekijken. Vooral Uitzending Gemist gebruik ik erg veel. Eigenlijk kijk ik nooit meer programma’s terug op mijn computer, maar bijna altijd op mijn iPad. Van de serie Overspel heb ik geen aflevering op televisie gezien, want ik keek wekelijks op mijn iPad. Een prima interface, maar vooral een stabiele app met een redelijk hoge kwaliteit videostreams. Meer heb ik eigenlijk niet te wensen.

Uitzending GemistUitzending Gemist
Categorie: Nieuws
Prijs: gratis

3FM

Stiekem ben ik niet helemaal objectief als het om 3FM gaat, maar los van mijn werk op de nieuwsredactie van NOS op 3, ben ik als luisteraar erg blij met de iPad-app die vorige week uitkwam. Je kunt er mee naar de radio luisteren of de webcam bekijken en ondertussen ongelofelijk veel content binnenhalen. Nieuws, informatie over gedraaide muziek en de mogelijkheid om via social media te communiceren over dingen die ik hoor: het kan allemaal. En dan die foto’s! Tijdens het luisteren kun je foto’s van bijvoorbeeld festivals of 3FM Serious Request bekijken, wat echt heel leuk is. En de mogelijkheid om fragmenten terug te luisteren is voor sommige momenten een leuk extraatje. In mijn ogen is de 3FM-app een voorbeeld voor commerciële radiostations om te laten zien wat je als radiozender allemaal kunt op een tablet. Dat ze maar snel mogen volgen.

3FM3FM
Categorie: Muziek
Prijs: gratis

Ziggo TV

Ook al een app die op het randje van 2011 uit kwam, of in ieder geval interessant werd door een update. Ik heb thuis één tv en ik kijk er weinig naar. Het grootste deel van de tijd dat hij aan staat kijk ik series via mijn Boxee Box. Live tv-kijken doe ik desondanks graag, maar dan bijvoorbeeld tijdens het koken of in bed. De iPad is daar een ideaal apparaat voor, maar tot op heden kon ik de Nederlandse televisezenders daar niet op kijken. Omdat ik Ziggo-klant ben, kan dat nu wel met de app van die kabelmaatschappij. Hij hapert soms nog een beetje en het aantal zenders is wat beperkt, maar over het algemeen is het voor mij de ideale oplossing om tv te kijken als ik dat wil. Nu nog een mogelijkheid zodat ik de app ook kan gebruiken als ik niet op mijn eigen netwerk thuis zit.

ZiggoZiggo TV
Categorie: Amusement
Prijs: gratis

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 december 2011, 13:59
Categorie Uncategorized

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.