Birdseye Mail voor iPad: totaal andere manier om e-mail te bekijken

Birdseye is een innovatieve nieuwe e-mailapp voor de iPad. Je bladert door berichten waarbij je afbeeldingen groot te zien krijgt. Swipen en specifieke acties per bericht maken Birdseye voor iPad bijzonder.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

birdseyeDe gekte rond e-mailapps bereikte de afgelopen weken z’n hoogtepunt met Mailbox. Maar ondertussen is er op de iPad ook een e-mailapp verschenen die zeker de aandacht trekt. Birdseye heeft een paar bijzondere eigenschappen. De app toont een preview van al je e-mail, inclusief plaatjes. Er zijn meerdere templates voor e-mailberichten in aanwezig en met ‘smart actions kun je snelle handelingen uitvoeren, specifiek voor het type e-mail waarmee je te maken hebt. Met Birdseye is e-mail geen saaie lijst met teksten meer, maar wordt het bijna een Flipboard-achtig gedoe. Je moet swipen door de binnengekomen berichten, waarbij plaatjes meteen groot worden vertoond. Met pijltjes onder het bericht kun je aangeven wat je ermee wilt doen: antwoorden, doorsturen, markeren of weggooien. Birdseye werkt voorlopig alleen met Gmail.

“Zie je e-mail als nooit tevoren” is de slogan van Birdseye. En dat klopt ook wel. Een dergelijke e-mailapplicatie heb ik nog niet gezien. De app is volledig ontworpen voor de iPad, is vingervriendelijk en intuïtief. Toch vraag ik me af of de visuele manier om door berichten te bladeren wel zo geschikt is voor de drukke professional. In de standaard Mail-app en in Mailbox kun je snel berichten die je toch niet wilt lezen weggooien. Bij mij zijn dat vaak nieuwsbrieven, die ik de ene keer wel wil lezen, maar de andere keer niet. Birdseye is juist heel erg geschikt voor die nieuwsbrieven en andere visueel drukke mailtjes.

birdseye 1

Birdseye is gemaakt door de New Yorkse start-up DE-DE en werd een maand geleden stilletjes gelanceerd, waardoor de app eigenlijk nauwelijks aandacht heeft gekregen. Of dat de beste strategie is, valt nog te bezien. Feit is wel, dat Birdseye aan e-mail een compleet nieuwe draai geeft. Het is origineel, het ziet er mooi uit en het zal voor een bepaalde groep gebruikers echt een uitkomst zijn. Birdseye toont de e-mailtjes als grote tegels op het scherm, met de bijgesloten plaatjes in beeld. Bekijk je nieuwsbrieven, dan lijkt het alsof je websites bekijkt: er is geen e-mailheader meer te zien, maar alleen de content van het mailtje. Er zijn steeds drie e-mailtjes op het scherm zichtbaar. Op het eerste gezicht lijkt het onhandig en beperkt. Maar het mooie is dat Birdseye items in de e-mail kan herkennen en daar acties aan kan koppelen. Bij een nieuwsbrief krijg je bijvoorbeeld een unsubscribe-knop te zien, want dat is een actie die vanuit de e-mail wordt aangeboden. Bij een melding dat je een nieuwe Twitter-volger hebt krijg je de optie om iemand terug te volgen.

birdseye 3

De manier waarop Birdseye werkt is nog maar het begin. CEO Hashem Bajwa heeft aangegeven dat wordt gekeken naar ondersteuning van AirPlay en Apple TV, zodat je straks je e-mail lekker met het hele gezin op de tv kunt doorbladeren. Praktische plannen zijn er ook, zoals het uitbreiden van het aantal e-mailacties. Externe ontwikkelaars kunnen daar via Github aan bijdragen.

Downloaden: Birdseye Mail (gratis, iPad, iOS 5.1+)

birdseye 2

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 mei 2013, 19:50
Categorie Productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.