10 onbekende Nederlandse iPhone-applicaties

In de App Store zijn diverse Nederlands iPhone-applciaties te vinden die nooit aandacht krijgen. Wij hebben 10 stuks uit de donkere kelder van de App Store opgediept om eens wat meer aandacht te krijgen.

gebarenIn de App Store kom je regelmatig iPhone-applicaties tegen, waar niemand van heeft gehoord en die nog maar mondjesmaat door gebruikers zijn beoordeeld. Soms komt dat omdat de ontwikkelaar geen moeite neemt om wat ‘lawaai’ rondom de applicatie te maken, soms omdat de applicatie bedoeld is voor een doelgroep die zo klein is, dat niemand er naar omkijkt. Vandaag zetten we 10 Nederlandse applicaties die weinig mensen kennen eens in de schijnwerpers. Misschien zit er precies tussen wat jij al tijden zoekt.

Fietsknoop

fietsknoopFietsknoop is een originele applicatie: deze iPhone-applicatie bevat ongeveer 6.000 fietsknooppunten, verspreid over heel Nederland. Je kunt knooppunten in je directe omgeving zoeken of een route plannen tussen twee knooppunten. Ook is het mogelijk om een route via een knooppunt te plannen. Volgens de omschrijving in de App Store bevindt Fietsknoop zich nog in ontwikkelingsfase waardoor niet alle functies zullen werken. In de laatste update zijn advertenties toegevoegd en de actuele weersinformatie van het KNMI. Je ziet meteen hoe het met neerslag en temperatuur zit op jouw favoriete fietsknooppunten. Toch kun je je afvragen of het navigeren naar fietsknooppunten wel zo’n goede insteek is: wil je als fietser net als automobilisten niet gewoon naar een bestemming in plaats van een knooppunt?
Downloaden: Fietsknoop (gratis)

Gebaren

gebarenGebaren is een applicatie waarmee je gebarentaal kunt leren. De applicatie bevat 82 video’s die elk tussen de 10 en 20 gebaren uitleggen. Er zijn vier niveau’s, van eenvoudige tot moeilijke gebaren. Ook kun je met de zoekfunctie gericht naar een bepaald gebaar zoeken. Alle video’s worden in de applicatie zelf meegeleverd (vandaar dat de download 554 MB groot is, dus alleen via Wi-Fi te installeren). Ook zonder internetverbinding heb je alle gebaren tot je beschikking. De video’s zijn gemaakt door MobileSigns.
Downloaden: Gebaren (€2,39)

TaalkunstenaarZ

taalkunstenaarzTaalkunstenaarZ is een applicatie waarin Nederlandse en Vlaamse hiphoppers de grenzen van de taal opzoeken. In feite bevat de applicatie een afspeellijst van Nederhop-nummers in verschillende dialecten. Je geeft je eigen favorieten aan en maakt zo binnen de selectie je eigen hitlijst. In de volgende versie van de applicatie wordt het aanbod verder vergroot en wordt het ook mogelijk om je eigen rap toe te voegen. De bedoeling is om een mixtape te maken van Nederhop uit alle windstreken. In de applicatie vind je nu al nummers van De Jeugd van Tegenwoordig, Fakkelbrigade, Typhoon en anderen.
Downloaden: TaalkunstenaarZ (gratis)

Yuki Boekhouden

yukiYuki is een nieuwe online boekhoudservice, waarbij je via de iPhone je administratie kunt bijwerken. Met de pas gelanceerde iPhone-applicatie maak je foto’s van kassabonnetjes, zodat ze direct in de administratie beschikbaar zijn. De applicatie belooft zelfs dat zo’n bonnetje automatisch wordt verwerkt. Dat lijkt wat onwaarschijnlijk, maar het werkt echt: je sluit namelijk een contract af met Yuki (vanaf €35 per maand) waarbij een medewerker van Yuki alle bonnetjes verwerkt en eventueel BTW-aangifte doet. Handig voor kleine zelfstandigen die geen tijd of zin hebben om zelf de bonnenadministratie te doen. Je hebt een iPhone 3GS met auto-focus nodig om leesbare foto’s te maken.
Downloaden: Yuki Boekhouden (gratis – betaald abonnement vereist)

Leeuwarder Courant

lc iphoneLC.nl toont het laatste nieuws uit Friesland en omstreken. Er is veel aandacht voor regionaal nieuws, de Friese voetbalclubs Cambuur Leeuwarden en SC Heerenveen, maar je vindt ook nieuws over cultuur, showbizz en het gebruikelijke binnen- en buitenlandse nieuws in de applicatie. Net als in de iPhone-applicatie van De Telegraaf is gekozen voor een overzicht van nieuwsfoto’s, zodat je aan de hand van plaatjes kunt kiezen waarover je wilt lezen. LC is gratis te downloaden.
Downloaden: LC.nl (gratis)

Dokter op reis

dokter op reisDokter op reis is een medische iPhone-applicatie waarmee je lichamelijke ongemakken snel kunt oplossen. Insectenbeten, verstopping, zonnesteek en andere reisongelukjes staan erin opgesomd, met aanwijzingen hoe je het best zelf kunt handelen en wanneer je een dokter moet inschakelen. De applicatie is gemaakt door huisarts R.A. Fonville en bevat meer dan 75 onderwerpen. De iPhone-versie is geoptimaliseerd voor de iPhone, maar als je een andere smartphone hebt kun je de uitgave ook als Mobipocket-ebook installeren. Er zullen regelmatig updates verschijnen.
Downloaden: Dokter op reis (€6,99)

Betaald Parkeren

betaald parkerenBetaald Parkeren is een iPhone-applicatie die met de vier grote parkeerdiensten in Nederland samenwerkt: SMSParking, Park-line, Parkmobile en Yellowbrick. Met de applicatie kun je op basis van GPS-locatie laten detecteren waar je bent en in welke parkeerzone je staat, waarna je je eenvoudig kunt aanmelden (dit werkt bij 2 van de 4 aanbieders). Je meldt je in via de beheersite van de parkeeraanbieder, zodat je minder kosten maakt met inbelkosten en SMS-aanmeldberichten. Betaald Parkeren is geen officiële applicatie van een parkeeraanbieder, dus er is geen garantie dat het aanmelden en afmelden foutloos is gelukt.
Downloaden: Betaald Parkeren (€2,39)

GehoorTest

gehoortestJonge mensen kunnen tonen tot wel 20 kHz horen, maar naarmate je ouder wordt neemt de gevoeligheid van je oor voor hogere tonen af. Deze applicatie test hoe het met je gehoor is gesteld. Het laat twintig frequenties horen tussen 100 Hz en 17 kHz en vergelijkt deze met elkaar. De test duurt 2 tot 3 minuten, waarbij je in willekeurige volgorde tonen hoort in je linker- of rechterhoor. Hoor je een toon in je linkeroor, dan druk je op de knop LINKS (en bij rechts is het precies andersom). Een grafiekje geeft aan hoe het met je gehoor is gesteld. Geschikt voor iPhone OS 3.0 of hoger.
Downloaden: GehoorTest (€0,79)

Afstandmeten.nl

afstandmetenAfstandmeten.nl is een Nederlandse applicatie waarmee je de afstand van bijvoorbeeld hardloopwedstrijden kunt meten. Na het aanmaken van een gratis account op de website Afstandmeten.nl kun je aan de slag gaan. De dienst meet op basis van Google Maps de afgelegde route. Daarbij plaats je markers op de kaart en berekent Afstandmeten.nl aan de hand daarvan de afgelegde afstand. Je kunt ook de route printen of aangeven om de hoeveel kilometer je een kilometerbordje wilt plaatsen.
Downloaden: Afstandmeten.nl (gratis)

TP Tools

tp toolsTP Tools is een applicatie waarmee je effectiever leert communiceren. De applicatie legt uit hoe je goed feedback geeft, hoe je een slecht nieuwsgesprek aanpakt of een beoordelingsgesprek uitvoert. Veel mensen volgen wel een communicatietraining, maar die kennis zakt snel weer weg (dat het geven van fatsoenlijke feedback best moeilijk is, is dagelijks in de reviews van de App Store te zien). TP Tools levert een spiekbriefje hoe je dingen beter aanpakt. Je leest over veelgebruikte modellen in communicatie, zoals de Roos van Leary, het schakelmodel en SMART afspraken maken. De applicatie is gemaakt door een aanbieder van communicatietrainingen, dus mocht de uitleg niet voldoende zijn dan kun je in de iPhone-applicatie meteen een passende cursus uitzoeken.
Downloaden: TP Tools (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 maart 2010, 15:45
Categorie Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.