Kinderarbeid bij Apple, hoe erg is dat? (opinie)

Apple zou kinderarbeid gebruiken voor de productie van iPhones en iPods, is in diverse nieuwskoppen te lezen. Het ging echter om maar 11 gevallen op de 133.000 medewerkers, terwijl overwerk een (54%) een veel groter probleem is.

kinderarbeid appleSchokkend nieuws: “Apple gebruikt kinderarbeid bij fabrikage van iPods en iPhones!” Dit sensatieverhaal verspreidt zich als een lopend vuurtje: het is een mooi verhaal om te retweeten of bij de bakker te vertellen. Kun je als bewuste consument maar beter geen spullen van Apple meer kopen? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Is een misstand dat 0,008% van de medewerkers treft belangrijker dan iets dat 54% treft?


De nieuwskoppen maken wel indruk: ze variëren van ‘Underage Workers May Have Built Your iPhone’ op PC World tot ‘Apple Admits Using Child Labour’ bij de Daily Telegraph. In feite zijn ze een verlate reactie op wat een paar dagen geleden al gebeurde: Apple publiceerde een rapport over toeleveranciers. We hebben daar op iPhoneclub ook over geschreven. Uit die rapportage bleek dat overwerk, zich niet houden aan veiligheidsvoorschriften en milieuovertredingen schering en inslag zijn bij de toeleveranciers.

Bij ‘kinderarbeid’ denk je al snel al tienjarigen die in India tapijtjes zitten te knopen. Dat is bij Apple niet aan de hand: van de 133.000 medewerkers die bij het productieproces worden ingeschakeld, waren er welgeteld 11 (elf!) personen die volgens de lokale wetgeving nog niet in de fabriek mochten werken. Het ging daarbij om 15-jarigen, die op het moment dat de audit werd uitgevoerd inmiddels 16 waren geworden. Het probleem betrof 3 van de 102 productielocaties die Apple onderzocht. Toegegeven, op zo’n leeftijd moeten de meeste leeftijdsgenoten in het westen nog op school zitten, maar het probleem is opgeblazen en uit z’n verband gerukt. Het gaat om 0,008% van de totale onderzochte medewerkerspopulatie. Misschien moet Apple eerst eens iets doen aan een veel wijder verbreid probleem: de 54% toeleveranciers die het niet zo nauw nemen met overwerk. Maar dat doet het niet zo goed als kop boven een artikel. De Daily Telegraph doet er nog een schepje bovenop door te vertellen over de zelfmoord van een Foxconn-medewerker, nadat vorig jaar een prototype van de iPhone zoekraakte.

Apple voert sinds 2006 audits uit bij toeleveranciers. Ze baseren zich daarbij op Apple’s Supplier Code of Conduct (ASCC), een op westerse maatstaven gebaseerde lijst met standaarden over werk, milieu en veiligheid. Wanneer een fabrikant in overtreding is wordt het bedrijf op een lijst geplaatst en daarna opnieuw beoordeeld. Bedrijven zoals Dell doen ook aan Supplier Responsibility, maar in de rapportages is niet zo gedetailleerd te lezen wat er is misgegaan. Er valt vooral te lezen welke goede daden Dell heeft verricht.

TUAW heeft ook een stuk geschreven over het ‘kinderarbeidschandaal’. Ook zij concluderen dat het allemaal minder erg is, maar concentreren zich vooral op de sensationele berichtgeving van andere media.

Informatie

Laatst bijgewerkt
1 maart 2010 om 11:25
Categorie
Achtergrond

Reacties: 62 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.