Review: TimesUpp – Nederlandse verkeersassistent van makers TomTom

TimesUpp voor iPhone is een handige verkeersapp die je een pushbericht stuurt voor vertrek, naar aanleiding van de verkeersdrukte.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

TimesUpp pushbericht verkeer iOSHoe laat vertrek je voor je lunchafspraak als de wegen vol staan met files? Kan je misschien beter het openbaar vervoer pakken? Het zijn vragen waar de nieuwe Nederlandse iPhone-app TimesUpp antwoord op heeft. De applicatie is een volwaardige verkeersassistent. Het raadpleegt je huidige locatie en je agenda en berekent aan de hand daarvan hoe laat je moet vertrekken om op tijd te zijn voor je afspraak. Duurt de auto je te lang? Je ziet ook meteen hoe je er met het openbaar vervoer komt. De app verstuurt je tijdig een pushbericht zodat je weet hoe laat je weg moet.

Makers van TomTom HD Traffic

TimesUpp is gemaakt door het Innovactory, opgericht door personen die eerder werkzaam waren voor TomTom. Ze waren onder andere verantwoordelijk voor TomTom Places, Map Share en TomTom HD Traffic. De laatste is de geliefde functie waarin TomTom je de beste routes aanreikt op basis van de verkeersdrukte. In de navigatie-apps van TomTom zelf kost die functie 30 euro per jaar. Bij TimesUpp is die slimme functie ingebouwd.

TimesUpp is gratis te downloaden en heeft op dit moment nog geen helder verdienmodel. Het maken van de applicatie is bekostigd door twee gewonnen startup-prijzen onder de noemer Beter Benutten. Innovactory denkt aan business-to-business verdienmodellen en een betaalde Pro-versie met extra functies in de toekomst. Wellicht dat je daarom nu al een account moet aanmaken voor de app.

TimesUpp agenda locatie maken TimesUpp locatie afspraak op kaart

Twee soorten afspraken

Je kan TimesUpp op twee manieren aan het werk zetten. Vanuit het centrale tabblad in de applicatie voer je frequente ritten in die je vaak maakt. Waar je werk is en hoe laat je er wil aankomen, of juist je eigen thuis. Je geeft aan wanneer een rit herhaald wordt en zo kan je alle gangbare ritten instellen. Maar het echte vernuft is dat de applicatie ook met de agenda van iOS synchroniseert. TimesUpp leest je agenda’s uit of afspraken en als die voorzien van een straat- en plaatsnaam in de locatiegegevens, kan de app de vervoersmogelijkheden uitrekenen. De naam van een gebouw werkt in de test niet bij me. Je zal jezelf moeten aanleren om nieuwe afspraken te voorzien van een adres – als je dat nog niet doet. Op basis daarvan berekent de applicatie de mogelijkheden en ontvang je een pushbericht voordat je vertrekt.

Ook een agenda

Je kan afspraken meteen bewerken vanuit TimesUpp. De frequente afspraken komen niet in je normale agenda-apps te staan en zijn lekker simpel gehouden. Je geeft de naam van een afspraak, locatie, het tijdstip en de herhaling aan. Die gaat vooralsnog helaas op dagniveau. Je kan geen ritten voor elke twee weken of maand instellen bijvoorbeeld.

TimesUpp agenda TimesUpp frequentie afspraak maken

De echte agenda-afspraken doen daarentegen denken aan volwaardige agenda-apps op iPhone. Je ziet de afspraken op datum onder elkaar staan, met tijdstip en locatievermelding erbij. Als er geen locatiegegevens bij staan, zie je een grijs kruis staan. Met een druk op de afspraak kom je op een scherm waarop je de details en kaart ziet. Helaas moet je dan nog een keer doordrukken om agenda-informatie aan te passen. Pas met die druk op Wijzig voer je een locatie in en zie je gangbare herhalingsfuncties, meldingen, genodigden, notities en natuurlijk de naam en tijdstip van een afspraak. Het volledige agenda-rattenplan dus. Omdat je ook nieuwe afspraken kan maken, kan je TimesUpp zelfs als je standaardagenda-app gebruiken.

Wat zie je voor het vertrek?

TimesUpp betekent op de achtergrond wanneer je weg moet gaan voor je volgende afspraak. De app haalt daarvoor informatie op bij TomTom HD Traffic om de verkeersdrukte op de weg in te zien. Je stelt zelf in wanneer je het pushbericht voor vertrek ontvangt; standaard staat die ingesteld op 15 minuten van tevoren. Je krijgt dan dus een bericht een kwartier vóórdat je moet vertrekken. In de tussentijd kan je in de app je vervoersmogelijkheden bekijken.

TimesUpp drukte op de weg route TimesUpp overstappen openbaar vervoer

Je hebt vier knoppen bovenin beeld die ertoe doen als de app is opgestart vanuit een pushbericht. Daarmee zie je de routes en reistijd als je vertrekt per auto, openbaar vervoer, fiets en lopend. Rechts in beeld zie je in een groene balk hoe laat je moet vertrekken en hoe lang de rit duurt. Bij de auto zie je de route op kaart aangebracht inclusief de drukte op de weg. Bij openbaar vervoer zie je een timeline van stukken lopen, bussen, treinen, trams en metro’s die je achter elkaar uitvoert. Steeds voorzien van icoontje om je vervoersmethode te zien, vertrekpunt en bestemming naar de volgende tussenstop. De fiets- en loopweergave bestaan uit niks anders dan een kaartroute. Een tijdsindicatie ontbreekt daarbij helaas.

De verkeersapp voor erbij

Verkeersassistent TimesUpp heeft nog een laatste, handige optie. Als het druk is op je route, kan je in de applicatie meteen kiezen uit alternatieve routes met een druk op de bovenbalk. Zo zie je nog voordat je vertrekt de tijd die dat bespaart of kost. De kaartweergave verlangt wel dat je even de tijd neemt om in- en uit te zoomen. Doe je dat te snel, dan ligt de routelijn soms net naast de daadwerkelijke wegen die je neemt. Het verandert de tijdsindicatie echter niet. Bovendien is TimesUpp niet de app die je onderweg gebruikt. Dan stap je wellicht over op Flitsmeister voor file- en flitsersinformatie onderweg of een navigatie-app als Waze. Of TomTom zelf natuurlijk. TimesUpp is hoe dan ook een handige applicatie voor erbij.

Downloaden: TimesUpp (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.