Bankieren met telefoon en creditcard, foto via Shutterstock (shutterstock_331456325).

Doe ‘t lekker veilig: gebruik de mobiele app van jouw bank #adv

Veilig bankieren heb je zelf in de hand. Installeer daarom de mobiele app van jouw bank, zodat je veilig saldo kunt checken en geld overmaken. Wie slim is, betaalt mobiel!
Ingezonden mededelingen - · Laatst bijgewerkt:

Veilig je bankzaken regelen heb je zelf in de hand. Letterlijk zelfs, want bankieren via de mobiele app van je eigen bank is veiliger dan je denkt. Gebruik daarom de app van jouw bank als je zonder gedoe je bankzaken wilt regelen!

Bankieren met telefoon en creditcard, foto via Shutterstock (shutterstock_331456325).

Banken doen er alles aan om internetbankieren op de desktop zo veilig mogelijk te maken. Maar wist je dat bankieren via een mobiele app de veiligste methode is die je maar kunt bedenken? Dat komt omdat de Nederlandse banken allerlei slimme beveiligingsmaatregelen in hun apps hebben ingebouwd, bovenop alle maatregelen die Apple zelf al heeft genomen om je toestel af te schermen voor vreemden. Dat moet ook wel, want jouw smartphone is het meest persoonlijke apparaat dat je hebt. Alleen jij hebt toegang tot de smartphone en dat geldt ook voor de apps die erop staan.

Voor de app van je bank gelden nog wat extra beveiligingsmaatregelen. Alle apps van de Nederlandse banken werken met een unieke verificatiecode om toegang te krijgen tot het saldo en de transacties. Als jij zorgvuldig met die code omgaat, kan niemand zomaar bij jouw betaalrekening.

Tot op heden is het nog nooit voorgekomen dat er fraude via een bank-app is gepleegd. Dat is geen toeval: aanvallers kiezen namelijk de gemakkelijkste weg en dan is het afkijken van je pincode bij een pinautomaat een stuk gemakkelijker dan een app hacken.

5 weetjes over veilig bankieren met jouw bank-app

  1. Raakt je iPhone zoek, dan kan de vinder via de app niet bij jouw bankrekening. Alle bank-apps zijn namelijk beveiligd met een unieke code, die alleen jij weet. Voor overboekingen heb je bovendien weer een andere identificatiecode nodig. Je rekening kan dus niet geplunderd worden als jij je toestel kwijtraakt.
  2. Veilig bankieren heb je zelf in de hand. Net als bij een pincode is het belangrijk dat je de inlogcode van je bank-app aan niemand vertelt en niet opschrijft. Kies ook niet een code die is afgeleid van je geboortedatum, postcode, huisnummer of telefoonnummer.
  3. Maak buitenshuis zoveel mogelijk gebruik van Touch ID, als jouw bank-app dat ondersteunt. Dat voorkomt namelijk dat iemand kan meekijken als je de code intypt.
  4. Maak geen gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken als je mobiel bankiert. Zet Wi-Fi even uit en verstuur je inloggegevens via het 3G- of 4G-netwerk van je provider. Dat is veiliger dan gebruik maken van een gratis netwerk, dat gemakkelijk kan worden afgetapt.
  5. Bij steeds meer winkels kun je ook met iDEAL betalen via je bank-app. Dat is handig, vooral als je geen creditcard hebt. Afrekenen doe je snel en makkelijk, zonder dat je betaalgegevens op een (potentieel onveilige) website van de winkelier hoeft in te voeren.

Hopelijk is het voor jou na het lezen van deze tips ook een stuk duidelijker geworden dat bankieren met jouw bank-app lekker veilig is. Heb je de app van jouw bank nog niet op je iPhone of iPad staan, doe het dan nu!

Foto via Shutterstock, Blackzheep)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2015, 10:33