Sonos Playbar: nieuwe speaker met ingebouwde Wi-Fi uitgelekt

Sonos Playbar is de naam van een nieuw Sonos-product, die voor het eerst voorzien is van ingebouwde Wi-Fi. De Sonos Playbar zou een soundbar voor een homecinemasysteem kunnen zijn, maar de Wi-Fi kan ook bedoeld zijn om AirPlay te ondersteunen.

sonos line-upSonos gaat binnenkort mogelijk een nieuw product met geïntegreerde Wi-Fi op de markt brengen. Dat blijkt uit informatie van de FCC, de Amerikaanse overheidsinstelling die draadloze apparatuur moet goedkeuren. De naam van het nieuwe product is al bekend: het wordt de Sonos Playbar. Maar waar het precies voor bedoeld is, daarover is nog veel onduidelijkheid. Gezien de naamgeving zou de Sonos Playbar een langwerpige draadloze soundbar voor een home cinemasysteem kunnen zijn, als aanvulling op de Sonos Sub die de fabrikant al uitbrengt. Maar omdat de Sonos Playbar is voorzien van ingebouwde 802.11n Wi-Fi zou dat ook kunnen wijzen op toekomstige ondersteuning voor AirPlay.

Daar is namelijk Wi-Fi voor nodig. Een andere theorie is dat Sonos al gebruik maakt van (een afgeschermde variant van) Wi-Fi voor het eigen protocol, waardoor de Sonos Playbar gewoon het zoveelste Sonos-apparaat met ingebouwde Wi-Fi is. De huidige werkwijze is dat je de Sonos-apparaten rechtstreeks via Ethernet aansluit of laat communiceren via een los verkrijgbare bridge. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een eigen netwerkprotocol, mogelijk een afgeschermde versie van Wi-Fi.

Sonos is gespecialiseerd in draadloze speakersystemen die je huis indelen in verschillende zones. Je kunt door het hele huis dezelfde muziek laten klinken, of juist de muziek per ruimte variëren. Het huidige systeem werkt als volgt: je koopt voor €49 een bridge (het kleine witte apparaatje, linksvoor op de foto), die je aansluit op je vaste internetaansluiting in huis. Deze bridge zorgt voor de communicatie met de aangesloten systemen.

Gebruik je de Sonos-app op je iPhone of iPad om de muziek te bedienen, dan maakt deze via je normale Wi-Fi-netwerk verbinding met de bridge, die vervolgens weer de juiste commando’s doorstuurt naar de draadloze speakers, de Sonos Play:3 en Play:5. De systemen zijn relatief duur (€299 voor de Play:3 en €399 voor de Play:5) maar mooi vormgegeven en erg gebruiksvriendelijk. Je kunt het systeem steeds verder uitbreiden door extra speakers en andere apparaten te plaatsen.

sonos playbar

Sonos werkt als samen met online muziekdiensten als Spotify en Deezer. Kortgeleden kondigde Sonos aan dat je voortaan ook muziek vanuit je iTunes-bibliotheek draadloos via je Sonos-systeem kunt afspelen. Wat nog wel ontbreekt is ondersteuning voor AirPlay, maar daar zou de Sonos Playbar misschien ondersteuning voor kunnen bieden.

sonos systeem iphone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2012, 17:26
Categorieën Accessoires, Apps
Onderwerp sonos

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.