Slechts 8% van iTunes-aanbod verkrijgbaar als ringtone

Van het totale muziekaanbod in de iTunes Store is nog maar 8% beschikbaar als ringtone, zo heeft Wired uitgerekend. Vooral bij iTunes Plus zonder DRM is de keuze mager.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

RingtoneAls je een ringtone voor je iPhone wilt kopen, moet je niet te kieskeurig zijn. De door Steve Jobs aangekondigde ringtone-functie blijkt namelijk maar 8% van het totale aanbod te beslaan. Niet dat je helemaal geen keuze hebt: het gaat daarbij om 500.000 titels. De ringtones zijn te herkennen aan een belsymbool naast muzieknummers in de iTunes Store.


Veel iTunes Plus-nummers, die zonder DRM worden aangeboden, zijn helemaal niet als ringtone verkrijgbaar, zo ontdekte Wired. De oorzaak ligt bij licenties, die Apple voor de muzieknummers heeft verkregen. De meeste staan niet toe dat Apple andere toepassingsmogelijkheden naast normale downloads aanbiedt. Daarvoor zal het bedrijf opnieuw in onderhandeling moeten gaan.

Het moment waarop Apple in ringtones stapt is wat onhandig gekozen. Broadcast Music Inc, die rechten van componisten en andere betrokkenen beheert, zegt dat de omzet in ringtones al sinds 2003 stijgt. 2007 wordt echter het eerste jaar waarin de verkoop afzwakt. De omzet die in de beltonenindustrie owrdt gemaakt ligt volgens schattingen tussen de 1 en 9 miljard dollar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 januari 2013 om 17:17
Categorie
iOS
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.