Nieuw Nederlands woordenboek van iPhoneDict

iPhoneDict heeft een serie woordenboeken uitgebracht voor de iPhone. Het zorgt voor woordsuggesties tijdens het typen op het woordenboek. Nederlands is er ook bij, maar de eerste bevindingen stellen wat teleur.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone woordenboek iPhoneDictIn de handleiding voor beginners hebben we al uitgelegd hoe je kunt zorgen voor woordaanvulling in het Nederlands via T9. Er is nu ook een ander Nederlands woordenboek voor woordaanvulling, gemaakt door iPhoneDict. Deze bevat 155.144 Nederlandse woorden, elk met een bepaalde relevantie. Als er meerdere woorden beschikbaar zijn, zal de iPhone altijd het woord suggereren dat het meest relevant is.

Maar iPhoneDict is niet ‘zomaar’ een statische woordenlijst: de iPhone leert nieuwe woorden terwijl je typt. Als je een woordsuggestie krijgt, die je niet wilt gebruiken, dan moet je op het ongewenste woord tikken. Steeds wanneer je een woord al dan niet gebruikt, onthoudt het programma dit en past de relevantie van een bepaald woord aan. Ben je bijvoorbeeld jurist en gebruik je veel juridische termen, dan zullen deze woorden veel hoger in de ranglijst komen.

Het woordenboek is gratis te gebruiken; de ontwikkelaars willen geen donaties ontvangen. Ze waarschuwen wel dat het om werk in uitvoering gaat, dus mocht je een fout vinden dan word je vriendelijk verzocht om dat door te geven. Er is in ieder geval één bekende fout in dit woordenboek: bij het intikken van een i maakt iPhoneDict er een hoofdletter I van.

TUAW wijst erop dat iPhoneDict in feite een hack is: na het downloaden komt het gekozen woordenboek de plaats van English (UK). En da’s vervelend als je English (UK) nog had willen gebruiken. Na het downloaden kun je iPhoneDict activeren via Settings > General > Keyboards > International. Eventueel kun je de al eerder ingetypte woorden wissen via Settings > General > Reset > Reset Keyboard Dictionary.

Tot zover de theorie. Natuurlijk hebben we het ook even uitgeprobeerd op een iPhone waarop al T9 geïnstalleerd was. Na het installeren schakel je alle toetsenborden uit, ook de Engelse en de Nederlandse. Je schakelt alleen English (UK) in. Helemaal vlekkeloos blijkt iPhoneDict bij ons toch nog niet te werken. Typisch Nederlandse woorden zoals pindakaas, poldermodel en klompendans worden niet herkend en het woordenboek doet ook geen suggesties die enigszins in de richting gaan, zoals polder of klomp. Iemand wel succes? Laat het weten in de reacties!

Meer info: iPhoneDict Nederlands
Installeren: iphonedict.com/rep

Kijk na het installeren in de categorie Keyboard Dictionaries.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2009, 0:57
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.