Nederlandse Belastingdienst en Justitie kochten ruim 5.000 iPads

De Nederlandse Belastingdienst en het ministerie van Justitie hebben meer dan 5.000 iPads gekocht voor amtenaren. Dat bleek tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Apple.

tim cook iphoneApple maakte gisteravond bekend dat er duizenden iPads aan de Belastingdienst en het ministerie van Justitie zijn geleverd. Tijdens de presentatie van Apple’s kwartaalcijfers meldde CFO Peter Oppenheimer dat meer dan 5.000 iPads zijn besteld door de “Dutch tax authority and court system”. Meteen ontstond er discussie of de Belastingdienst wel netjes loonheffing heeft betaald over de iPads. De Belastingdienst besloot er meteen op in te springen met een infopagina: de werk-iPads van ambtenaren van de Belastingdienst vallen onder de Werkkostenregeling.

Dat houdt in dat de werkgever maximaal 1,4% van de totale loonsom kan besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers.Als de vrije ruimte wordt overschreden zal de Belastingdienst gewoon de loonheffing daarover betalen. “iPads zijn een goed middel om goedkoper en effectiever te kunnen werken”, laat de Belastingdienst weten. “Met behulp van iPads wordt de papierstroom teruggedrongen en wordt plaats- en tijdonafhankelijk werken veel beter mogelijk.” Apple noemde de cijfers om duidelijk te maken dat bedrijven en overheidsinstellingen de iPad in grote hoeveelheden aanschaffen voor hun personeel. Zo bleek de Britse bank Barclays ook 8.000 iPads voor het personeel te hebben gekocht. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 22,9 miljoen iPads.

Een rechter oordeelde afgelopen december dat een iPad een computer is en dat er loonheffing over betaald moet worden. RTL Nederland, die ook iPads uitdeelde aan personeelsleden, kreeg daardoor een naheffing van ruim 3 ton. Het ging daarbij om 664 iPads. RTL ging er vanuit dat iPads onder dezelfde regeling vallen als smartphones en als communicatiemiddel moeten worden gezien, maar dat bleek niet het geval. Smartphones zijn vrijgesteld van loonbelasting, tablets en laptops niet.

Wie het zelf wil naluisteren: de presentatie van de kwartaalcijfers is op de website van Apple te beluisteren. De opmerkingen over de Nederlandse iPads volgt na ongeveer 12 minuten en 20 seconden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2013, 18:24
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.