iculture-populaire-apps
Populaire Apps

iPhone open voor applicaties van derden

Een hacker met de naam Nightwatch heeft met een Hello World-applicatie aangetoond dat het mogelijk is om applicaties van derden voor de iPhone te maken. Hij stelt een toolkit beschikbaar voor anderen, die zijn voorbeeld willen volgen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Hello WorldEen hacker met de naam Nightwatch is er als eerste in geslaagd om een 3rd party applicatie te draaien op een iPhone. Veel inspiratie had hij blijkbaar niet, want hij maakte de overbekende Hello World-applicatie. Maar het toont wel aan dat software van derden mogelijk is, zonder goedkeurig van Apple.


Een Hello World-applicatie heeft niets meer om het lijf dan dat de tekst “Hello World” op commando op het scherm verschijnt. Het is het eenvoudigste programma dat je kunt maken, reden waarom het vaak bij het leren van een computertaal wordt gebruikt, als eerste oefening. Toch is dit een belangrijke doorbraak: het maakt immers niet uit hoe ingewikkeld je applicatie is, als je maar kunt aantonen dat je een uitvoerbaar bestand kunt laten draaien. De ontdekking heeft Nightwatch heel wat weken intensief werk heeft gekost.

Hij heeft een vroege versie van een ARM/Mach-O Toolchain beschikbaar gesteld voor anderen, die zijn voorbeeld willen volgen. Bepaalde onderdelen daarvan, zoals de assembler, moeten nog verder worden verfijnd en getest maar het eindresultaat zal zo snel mogelijk worden gepubliceerd. Terwijl de pogingen om de simlock van de iPhone te kraken vooral een teamactiviteit zijn, is Nightwatch met dit ‘speciale’ project alleen bezig geweest. Dezelfde hacker is ook verantwoordelijk voor de ‘jail exploit’, die hij ontwikkelde aan de hand van informatie die hij en andere leden van het ontwikkelteam hadden ontdekt.
Er komen spannende tijden aan, nu gebruikers niet meer vastzitten aan webapplicaties op de iPhone.

De informatie van Nightwatch, zijn tool en alle andere hackpogingen zijn zoals gewoonlijk te vinden in de speciale Wiki die voor de iPhone-hackpogingen wordt bijgehouden. Op speciaal verzoek van deze groep (in verband met overbelasting van de webserver) wordt er niet direct naar de pagina gelinkt, maar Google doet wonderen.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 21:22
Categorie Apps
Onderwerpen hackers, populaire apps
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.