De iPhone is geen smartphone, zegt ABI Research

Volgens ABI Research is de iPhone geen smartphone, want het voldoet niet aan de definitie die ze hanteren. Een smartphone moet daarin een open besturingssysteem hebben waar software van derden op kan worden geïnstaleerd.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Stuart Carlaw, ABI ResearchHet wordt nog een heel gedoe bij onderzoeksbureaus zoals Gartner, IDC en Canalys: gaan we de iPhone wel of niet als smartphone beoordelen? De meningen waren tot nu toe altijd verdeeld: de ene beschouwt de Nokia als een PDA, de Palm als een smartphone en de BlackBerry komt helemaal niet in de lijsten voor (of juist wel). Daardoor zijn cijfers over marktaandelen en groeicijfers moeilijk onderling te vergelijken. Voor de iPhone doemen er soortgelijke problemen op: is het wel of geen smartphone. ABI Research is er al uit: de iPhone heeft heel wat functies, maar een smartphone is het niet.

ABI Research beschouwt een smartphone als een mobiele telefoon met een open, commercieel besturingssysteem waarop software van derden kan worden geïnstalleerd. En dat is niet het geval: het besturingssysteem is gesloten en zelf extra software installeren is niet mogelijk. Dan zijn er twee dingen mogelijk: concluderen dat de definitie niet klopt en deze bijstellen, of gewoon besluiten dat de iPhone geen smartphone is. ABI Research kiest voor het laatste.

De iPhone wordt daarom nu beschouwd als een zogenaamde featurephone: er zitten wel allerlei functies op, maar die worden volledig bepaald door de toestelfabrikant en de mobiele operator. Toch zijn er bij featurephones ook wel extra toepassingen mogelijk, zoals Java-games. Maar Steve Jobs heeft gezegd dat de iPhone geen Java zal ondersteunen, omdat het volgens hem een achterhaalde technologie is.

Volgens iPhone-fans herdefinieert de iPhone de mobiele telefonie en mag de definitie van ‘smartphone’ dus ook wel worden aangepast. De iPhone is een afstandsbediening voor je leven, je kunt bellen, muziek luisteren, video’s bekijken, chatten met vrienden, internetten en berichten intikken op het QWERTY-toetsenbord. Dat is heel wat meer dan alleen een agenda waarin je je afspraken kunt bekijken.

ABI-onderzoeksdirecteur Stuart Carlaw denkt dat consumenten geen genoegen nemen met een tweederangs telefoon, die alleen uitblinkt in muziek. Wij denken dat het wel zal loslopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 16:17
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.