iKids week 40: Kinderboekenweek met Ridder Florian en meer

Deze week in iKids: het is kinderboekenweek 2013. Daarom aandacht voor Ridder Florian, Kinderboekenweek Zzz en Met je hoofd boven water, een van de kerntitels.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ridder-florianVandaag besteden we in de rubriek iKids aandacht aan de Kinderboekenweek, die nog tot 13 oktober doorloopt. Het thema van dit jaar is ‘Klaar voor de start?’ en daarom ligt de nadruk op boeken waarin sport en spel een rol spelen. Vaak wordt er alleen gesproken over papieren boeken, maar wij gingen kijken welke kinderboeken van de lijst met kerntitels nu eigenlijk digitaal te krijgen zijn, zoals ‘Ridder Florian’ en ‘Aan de bal’.

Ridder Florian

Elk jaar kiest de organisator van de Kinderboekenweek, het CPNB, een aantal kerntitels uit. Dit zijn boeken die aansluiten bij het thema, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën. Voor groep 1 en 2 heeft de organisatie de boeken ‘Arno en de bal’ en ‘Ridder Florian, Ridders, op uw plaatsen… start!’ gekozen. We gingen kijken of deze boeken ook digitaal te krijgen zijn, want je wilt natuurlijk niet op een zondagmiddag naar de boekwinkel rennen omdat je kind zich verveelt. Mooie bijkomstigheid: een digitaal boek is nooit ‘op’ of uitverkocht. Helaas konden we ‘Arno en de bal’ niet vinden in de iBookstore, maar ‘Ridder Florian’ is wel ruim vertegenwoordigd. Je kunt kiezen uit:

ridder-florian-toernooi

Nee, ‘Ridders, op uw plaatsen… start!’ staat er niet bij maar als de kinderen dit boek op school hebben gelezen en verzot zijn geraakt op Ridder Florian, dan kun je wel op de iPad verder lezen. De titel van elk boek geeft duidelijk aan wat het thema is. Alle genoemde boeken zijn te downloaden via de iBookstore en te lezen via de gratis verkrijgbare iBooks-app.

Kinderboekenweek Zzz

Zzz is een grappig zoekspel, gebaseerd op het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2013. We bespraken Kinderboekenweek Zzz al eens eerder, maar toen was Kinderboekenweek 2013 nog lang niet in zicht.

kinderboekenweek-zzz

Het meneertje valt na een pechdag met een rotgevoel in slaap. Gelukkig wordt hij na een heleboel mooie dromen weer opgewekt wakker. Kun jij ondertussen alle kabouters vinden die zich verstopt hebben in zijn slaapkamer? Als het je lukt verdien je een vrolijke verrassing. Het prentenboek bij deze app heet ‘Zzz’ en is gemaakt door Loes Riphagen. Tijdens de Kinderboekenweek 2013 is het voor vijf euro verkrijgbaar in de boekhandel. Maar om de kids alvast kennis te laten maken met het meneertje is er deze app, die alleen geschikt is voor iPad.

Downloaden: Kinderboekenweek Zzz (gratis, iPad, iOS 4.3+)

Met je hoofd boven water

met_je_hoofd_boven_water‘Met je hoofd boven water’ is een titel die ook op de lijst met kerntitels staat voor de Kinderboekenweek 2013. Dit boek is bedoeld voor groep 5 en 6 en is geschreven door Gideon Samson. Hoofdpersoon Gied heeft moeite om zijn zwemdiploma B te halen. Hij is ervan overtuigd dat de man met de duiven een belangrijke rol speelt waar het de zwemles aangaat. Als bij aanvang van het nieuwe schooljaar de duivenman is verdwenen schrikt Gied. Nu weet hij zeker dat hij nooit zijn B-diploma zal halen. Tijd voor actie: Gied gaat op zoek naar de man met de duiven. In het boek zijn de zwemlessen een terugkerende nachtmerrie en Gied heeft zelfs een ‘boek met trucs’ om onder de zwemles uit te komen. Hij vraagt zich af of het geploeter tijdens de zwemles de schuld van zijn vader is, wellicht is hij erfelijk belast? Maar hij kent zijn vader niet, want zijn moeder is bewust ongehuwd. Niet zo geschikt voor kinderen die van spannende boeken houden, want er zitten weinig spannende momenten in het verhaal. Maar meer geschikt voor de eeuwige tobbers en twijfelaars vanaf 9 jaar.

Downloaden: Met je hoofd boven water (€6,99, iBookstore)

Aan de bal

Aan de bal‘Aan de bal’ is het veelgeprezen boek dat Lieneke Dijkzeul al in 2004 schreeef. Het vertelt het verhaal van Rahmane, die opgroeit in een klein Afrikaans dorp. De jongens uit het dorp voetballen graag en worden getraind door meneer Baouri. Hij weet een trainer uit de grote stad te interesseren voor zijn team. Rahmane, zijn beste vriend Tigani en de stille Henri worden uitgenodigd naar de stad te komen en deel te nemen aan een selectietraining. Voor de jongens betekent dit een grote overgang van het eenvoudige leven met zijn vaste regels in het dorp naar de onbekende stad vol verleidingen en gevaren. In het boek krijg je een goed beeld van het dagelijkse leven van de Afrikaanse jongens. Ze beschrijft ook hoe Rahmane en zijn Afrikaanse vrienden tegen het leven in Nederland aankijken.

Een iBookversie van ‘Aan de bal’ konden we niet vinden, maar je kunt dit boek wel als audioboek via iTunes aanschaffen zodat kinderen het bijvoorbeeld op de iPod kunnen afspelen. Geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar.

Downloaden: Aan de bal (€14,99, audioboek via iTunes)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 augustus 2016, 10:59
Categorie Apps
Onderwerpen ikids, kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.