iKids week 19: Het Muizenhuis, Toontastic Jr. Shrek en Koning Viespeuk

Drie nieuwe iPad-apps voor kinderen: Koning Viespeuk, Het Muizenhuis en Toontastic Jr. Shrek. Twee verhalen horen en ze zelf maken!
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iPad Kinder-apps Het Muizenhuis headerHet wemelt van de iPad-apps speciaal voor kinderen in de App Store. Om zicht te houden wat er allemaal is verschenen, zetten we vanaf nu elke zondagochtend in de nieuwe rubriek iKids de leukste nieuwe iPad-apps voor kinderen op een rij. We trappen af met een aflevering met drie verhalende applicaties. In Koning Viespeuk moet je luisteren, in Het Muizenhuis luister, lees en ontdek je en in Toontastic Jr. Shrek maak je zelf filmpjes met ingesproken stemmen en de bekende reeks personages uit de Shrek-films.


Het Muizenhuis

Het Muizenhuis iPad doorkijkjeDe iPad-app Het Muizenhuis is gebaseerd op de boeken van Karina Schaapman en is een interactieve applicatie. De applicatie bestaat uit vijf verschillende thema’s: het ziekenhuis, de muzikant, het theater, de bakker en het Muizenhuis van binnen. Elk onderdeel wordt gekenmerkt door de sfeervolle beelden van muisjes in gedetailleerde miniatuuromgevingen en bevat een ander element. Zo leert het thema muzikant de allerkleinsten hoe instrumenten klinken en is het ziekenhuis-thema een verhaaltje dat wordt voorgelezen. Bij de bakker maak je samen koekjes en zo zijn er meer pagina’s met interactieve elementen.

Voor de iets oudere kinderen zal vooral de toegang tot Het Muizenhuis met al zijn vertrekken prikkelen. Het is niet altijd duidelijk waar je op kan of moet drukken om een actie te ontlokken, maar dat maakt het ontdekkingsdeel wel weer iets groter. De prachtige beelden zijn toch hét koopargument voor Het Muizenhuis.
Downloaden: Het Muizenhuis (€2,69, iPad, iOS 4.0+)


Toontastic Jr. Shrek

Toontastic Jr Shrek iPad film opnemenIn de andere apps in dit lijstje ben je als kind vooral de luisteraar, ondanks alle interactieve elementen. Maar niet in het nieuwste deel in de Toontastic Jr. reeks: Shrek. Hierin kan je een echte film opnemen en inspreken, met keuze uit twaalf verschillende scenes die je meteen herkent uit de films. Je kan prinses Fiona redden, de klein uitgevallen Lord Farquaad aanvallen en natuurlijk ontbreekt ook de natuurwandeling van Donkey en Shrek niet. Bij elke film die wordt gemaakt, kan er zelf een begin, midden en eindscene voor de film worden uitgezocht en kunnen alle personages worden ingezet om in te spreken. Daarnaast kies je uit verschillende muziekjes op de achtergrond, zoals grappig en spannend. Natuurlijk zijn de mogelijkheden niet eindeloos, maar het is evenwel een leuk pretpakket.

Bijzonder aan dit deel van de Toontastic-reeks is de StoryShare-mogelijkheid om verhalen te delen met andere gebruikers van de app. StoryShare heet de mogelijkheid waarmee je zowel op de iPad als iPhone ingesproken filmpjes deelt maar ook kan maken met andere jonge Steven Spielbergs over de hele wereld. Die mogelijkheid werkt alleen niet op de iPad 1.
Downloaden: Toontastic Jr. Shrek (€2,69, universeel, iOS 5.1+)


Koning Viespeuk

Koning Viespeuk iPad kinderboekjeWe sluiten de iPad-apps voor kinderen vandaag af met Koning Viespeuk, een gratis te downloaden toetje. Hij staat in de App Store te boek als ‘boek’, maar letters spelen er geen rol in. Koning Viespeuk leest zichzelf voor aan de kleintjes en begint meteen te spelen zodra je de app opstart. De enige knop? De pauzeknop! De applicatie is gemaakt door Esther Reith en enthousiast en vrolijk ingesproken door een mannenstem.

Koning Viespeuk gaat over Okke en zijn zusje Meis. Zij zien de koning in de koets voorbij komen… en die peutert in zijn neus! Het inspireert broertje en zusje zelf een vieze koning (en deftige lakei) te spelen en doen ze allerlei vieze avontuurtjes. Nu klinkt het nog leuk, maar hiermee hebben we de hele app al besproken! Het blijkt een aankondiging te zijn voor een VPRO-programma met dezelfde naam, maar in de app wordt niet duidelijk wanneer het uitgezonden wordt of hoe je aan de verhaaltjes komt. Gratis en leuk ingesproken, maar een verhaal van een halve minuut is ook voor kinderen geen verhaal.
Downloaden: Koning Viespeuk (gratis, iPad, iOS 4.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 augustus 2016, 11:05
Categorie Apps
Onderwerpen boeken, ikids, kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.