Gerucht: Apple wil streaming-muziekdienst Spotify overnemen (update)

Apple zou in gesprek zijn met streaming-muziekdienst Spotify over een mogelijke overname.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

SpotifyApple is in gesprek met de populaire streaming-muziekdienst Spotify over een mogelijke overname. Dat meldt technologiewebsite TechCrunch vanavond. De site zegt hierover gisteren een anonieme tip te hebben gekregen. Aanvankelijk dacht de website dat het een vals bericht was, maar uit nader onderzoek bleek dat er meer aan de hand is. De gesprekken bevinden zich nog in een pril stadium, zo meldt de website, maar dat er wordt gesproken is op z’n minst interessant te noemen.

Eerder trachtte Apple nog de komst van Spotify naar de Verenigde Staten te voorkomen. Topmannen van het bedrijf zouden tegenover platenlabels hun twijfels hebben uitgesproken over het verdienmodel van de dienst. Spotify had zichzelf als doel gesteld om voor het eind van dit jaar de streaming-muziekdienst in de Verenigde Staten te kunnen lanceren. Het Zweedse bedrijf miste al tot twee keer toe een zelfopgelegde deadline, omdat de benodigde overeenkomsten met platenmaatschappijen niet op tijd gesloten konden worden.

Naast Apple heeft ook zoekgigant Google interesse in het bedrijf getoond. Beide bedrijven werken naar verluidt aan een eigen dienst om de muziekbibliotheek van een gebruiker online op te slaan en te streamen naar (mobiele) apparaten. Als we TechCrunch mogen geloven heeft het niet veel gescheeld of Google had Spotify ook daadwerkelijk gekocht. Rond dezelfde tijd dat Apple Lala Media — het bedrijf achter een andere streamingdienst — kocht, bevonden de gesprekken tussen beide bedrijven zich in een vergevorderd stadium, zo onthulde een bron tegenover de website.

Met de overname, die op het laatste moment toch stukliep, zou een bedrag van bijna een miljard dollar zijn gemoeid. De twee partijen konden niet tot overeenstemming komen, vanwege de eisen die Google stelde. Het bedrijf wilde namelijk dat met de overname alle huidige contracten met de platenlabels zouden blijven bestaan. In die contracten is echter een clausule opgenomen die bepaalt dat bij een eventuele overname er opnieuw onderhandelingen plaats moeten vinden. Nadat dit faalde, onderhandelden de bedrijven over een overeenkomst om Spotify standaard op alle Android-toestellen mee te leveren.

Momenteel is Spotify slechts in een beperkt aantal landen, waaronder Nederland, beschikbaar. De dienst heeft onder meer een gratis abonnement, waarbij advertenties worden getoond en waarmee maximaal 20 uur streaming muziek per maand geluisterd kan worden. Daarnaast zijn er betaalde abonnementen van 5 en 10 euro per maand, waarbij geen advertenties worden getoond en onbeperkt muziek geluisterd kan worden. Het duurste abonnement biedt tevens de mogelijkheid om de dienst op een mobiele telefoon te gebruiken.

De lancering in de Verenigde Staten is volgens TechCrunch van groot belang voor het bedrijf. Mogelijk zou een overname van Apple, die door de iTunes Store zijn wortels in de muziekindustrie heeft, daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Dat Apple van plan is om meer met streaming diensten te gaan doen staat inmiddels wel vast. Het bedrijf zou voor haar splinternieuwe datacenter in de Verenigde Staten — dat bijna klaar is — zelfs al een verdubbeling gepland hebben.

Update (27/10/10):

Een woordvoerder van Spotify heeft aan CNET laten weten dat er nooit overnamegesprekken met Apple hebben plaatsgevonden. Het lijkt echter ook onwaarschijnlijk dat het bedrijf zou toegeven dat er wel gesprekken gevoerd worden, temeer omdat Apple dit soort dingen maar wat graag geheim wil houden. Volgens de woordvoerder zijn er ook geen plannen om Spotify te verkopen.

Spotify-woordvoerder Jim Butcher zei er het volgende over:

We wouldn’t normally comment on this kind of speculation, but we wanted to make it clear that we have absolutely no intention of selling Spotify

Met dank aan Edward voor het ons attent maken op deze nieuwe ontwikkelingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.