Facebook-app op de iPad

‘Facebook gebruikt je telefoonnummer voor spamberichten via sms’

Sommige Facebook-gebruikers krijgen statusberichten van vrienden toegestuurd per sms. Facebook gebruikt hiervoor het telefoonnummer dat is ingesteld voor tweestapsverificatie. Het is nog onduidelijk of het gaat om een functie of een bug in het systeem.

Als je Facebook-gebruiker bent, is het verstandig om je account te beveiligen met tweestapsverificatie. Hiermee is niet alleen je wachtwoord, maar ook een eenmalige code nodig om ergens in te loggen. Zo voorkom je dat iemand die mogelijk jouw wachtwoord weet, eenvoudig kan inloggen. Zo’n eenmalige code kan Facebook naar je sturen via sms. Nu blijkt echter dat het telefoonnummer dat je daarvoor opgegeven hebt ook voor andere dingen gebruikt wordt. Sommige gebruikers krijgen namelijk sms’jes met daarin statusberichten van vrienden.

Facebook stuurt spam via sms

De Amerikaan Gabriel Lewis kreeg begin deze week ineens de statusberichten van vrienden doorgestuurd per sms, terwijl hij zich nooit aangemeld had voor dergelijke meldingen. Reageren op het berichtje had weinig nut, want de sms’jes bleven maar komen. Sterker nog, elke sms die hij stuurde werd als statuspost op zijn eigen profiel geplaatst. Dit is een functie die al een tijd beschikbaar is, maar door Lewis nooit is ingeschakeld.

Het is volgens The Verge nog niet helemaal duidelijk of de ontvangen sms-berichten het gevolg zijn van een bug of dat het gaat om een stille nieuwe functie gaat. Facebook zegt te kijken hoe ze de situatie kunnen verbeteren.

Telefoonnummer lastig uit te schakelen.
Heb je tweestapsverificatie voor Facebook ingeschakeld, dan is het vrij lastig om je telefoonnummer te verwijderen. Voor de extra beveiliging heb je een telefoonnummer óf een codegenerator en een beveiligingssleutel nodig. Externe apps voor tweestapsverificatie kunnen dienen als codegenerator, waarmee je codes ontvangt om mee in te loggen. Een beveiligingssleutel werkt op je mobiel echter alleen met NFC, wat niet ondersteund wordt op de iPhone. Een andere optie is een speciale USB-beveiligingssleutel, maar dit wordt weer niet ondersteunt in Safari en vereist een apart apparaat.

Je moet dus altijd een telefoonnummer opgeven om tweestapsverificatie in te schakelen. Door een codegenerator toe te voegen, zorg je er wel voor dat geen sms-berichten krijgt om in te loggen. De codegenerator voeg je toe via de Facebook-app:

  1. Open de Facebook-app en tik op het hamburgermenu rechtsonder.
  2. Kies onderaan voor Instellingen > Accountinstellingen.
  3. Tik op Beveiliging en aanmelding.
  4. Scroll naar Tweestapsverificatie gebruiken. Schakel het dan eventueel in en volg de stappen.
  5. Tik op Verificatie door derden en tik op Nu instellen. De app zal vragen om de benodigde app te openen.

Facebook tweestapsverificatie met codegenerator.

Je hebt hiervoor dus wel een app nodig die codes kan genereren. In onze gids met apps voor tweestapsverificatie vind je enkele voorbeelden. Populaire apps die dit aanbieden zijn 1Password en Google Authenticator.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 februari 2018, 11:21
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, tweestapsverificatie
Software iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.