Online status in WhatsApp.

Deze app bespiedt je WhatsApp-gebruik: dit moet WhatsApp ertegen doen

Er is een nieuwe app in de App Store verschenen die wel het allerslechtste in mensen naar boven haalt. Met Chatwatch kun je namelijk precies zien wanneer iemand online was en wie van je vrienden met elkaar gesproken hebben. Dit zou WhatsApp ertegen moeten doen.

Update 19:30 uur: De Chatwatch-app is offline gehaald. De app zou bedoeld zijn als satire, om mensen bewust te maken.

De chatapp WhatsApp heeft een functie waarmee je de laatst gezien-status van vrienden kan zien. Hierdoor weet je precies wanneer iemand voor het laatst WhatsApp geopend heeft. Deze functie kun je (gelukkig) uitschakelen, maar WhatsApp laat nog steeds zien wanneer je online bent. De app Chatwatch maakt hier volop gebruik van en is eigenlijk niets meer dan een stalk-app. De app legt wel een privacyprobleem van WhatsApp bloot.

Chatwatch bespiedt je WhatsApp-gebruik

Chatwatch maakt gebruik van het laatst gezien- en online-systeem van WhatsApp. De app houdt de telefoonnummers in de gaten en houdt precies bij wanneer iemand voor het laatst online was. Zelfs als je dit in de privacyinstellingen van WhatsApp uitschakelt, weet Chatwatch wanneer je vrienden online waren. In grafiekjes zie je wanneer bijvoorbeeld je partner aan het chatten was. De app heeft zelfs een functie waarmee je twee nummers met elkaar kunt vergelijken. Zijn deze twee nummers vaak op hetzelfde moment online, dan is de kans groot dat ze met elkaar aan het chatten zijn. Hoewel de app gratis te downloaden is, heb je wel een abonnement nodig van minimaal €1,99 per week om twee nummers in de gaten te houden.

Op deze manier kun je dus je vrienden in de gaten houden, zonder dat zij het zelf weten. Dit is deels te wijten aan het bestaan van deze app, maar komt ook door WhatsApp zelf. Eerder had iemand al een tooltje gemaakt waarmee je precies kon zien wanneer iemand slaapt. Ook daarmee was te achterhalen of twee van je vrienden toevallig veel met elkaar aan het chatten waren.

Dit moet WhatsApp er tegen doen
WhatsApp zal er ongetwijfeld alles aan doen om deze app te blokkeren. Het probleem zit echter dieper dan alleen deze app. De online-status van WhatsApp is niet uit te schakelen, terwijl dit in feite nergens goed voor is. Als je met iemand in gesprek bent, zie je vanzelf wel dat je gesprekspartner aan het typen is. Dit verklapt bovendien niet meteen aan je WhatsApp-contacten dat je de app open hebt staan. Zelfs in Facebook Messenger is het mogelijk om de beschikbaarheidsstatus uit te schakelen. In iMessage wordt ook niet aangegeven of iemand online is of niet.

Om verdere stalking te voorkomen moet WhatsApp een schakelaar inbouwen om de online-status te verbergen, als extra aanvulling op de reeds bestaande schakelaars voor leesbewijzen, laatst gezien, je profielfoto en meer. Op deze manier hebben wordt het voor app als Chatwatch een stuk moeilijker gemaakt om jou en je WhatsApp-vrienden in de gaten te houden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 maart: De app is uit de App Store gehaald. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 maart 2018, 19:35
Via Via The Next Web
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.