Deze app bespiedt je WhatsApp-gebruik: dit moet WhatsApp ertegen doen

Er is een nieuwe app in de App Store verschenen die wel het allerslechtste in mensen naar boven haalt. Met Chatwatch kun je namelijk precies zien wanneer iemand online was en wie van je vrienden met elkaar gesproken hebben. Dit zou WhatsApp ertegen moeten doen.

Update 19:30 uur: De Chatwatch-app is offline gehaald. De app zou bedoeld zijn als satire, om mensen bewust te maken.

De chatapp WhatsApp heeft een functie waarmee je de laatst gezien-status van vrienden kan zien. Hierdoor weet je precies wanneer iemand voor het laatst WhatsApp geopend heeft. Deze functie kun je (gelukkig) uitschakelen, maar WhatsApp laat nog steeds zien wanneer je online bent. De app Chatwatch maakt hier volop gebruik van en is eigenlijk niets meer dan een stalk-app. De app legt wel een privacyprobleem van WhatsApp bloot.

Chatwatch bespiedt je WhatsApp-gebruik

Chatwatch maakt gebruik van het laatst gezien- en online-systeem van WhatsApp. De app houdt de telefoonnummers in de gaten en houdt precies bij wanneer iemand voor het laatst online was. Zelfs als je dit in de privacyinstellingen van WhatsApp uitschakelt, weet Chatwatch wanneer je vrienden online waren. In grafiekjes zie je wanneer bijvoorbeeld je partner aan het chatten was. De app heeft zelfs een functie waarmee je twee nummers met elkaar kunt vergelijken. Zijn deze twee nummers vaak op hetzelfde moment online, dan is de kans groot dat ze met elkaar aan het chatten zijn. Hoewel de app gratis te downloaden is, heb je wel een abonnement nodig van minimaal €1,99 per week om twee nummers in de gaten te houden.

Op deze manier kun je dus je vrienden in de gaten houden, zonder dat zij het zelf weten. Dit is deels te wijten aan het bestaan van deze app, maar komt ook door WhatsApp zelf. Eerder had iemand al een tooltje gemaakt waarmee je precies kon zien wanneer iemand slaapt. Ook daarmee was te achterhalen of twee van je vrienden toevallig veel met elkaar aan het chatten waren.

Bekijk ook

WhatsApp verklapt precies wanneer je slaapt en met wie je chat

Met een Chrome-extensie kan precies bijgehouden worden hoe jij WhatsApp gebruikt. Via de online-status van de chatapp kan iemand zien wanneer je online bent en met wie je allemaal chat. Wat kun je hier als gebruiker tegen doen?

Dit moet WhatsApp er tegen doen
WhatsApp zal er ongetwijfeld alles aan doen om deze app te blokkeren. Het probleem zit echter dieper dan alleen deze app. De online-status van WhatsApp is niet uit te schakelen, terwijl dit in feite nergens goed voor is. Als je met iemand in gesprek bent, zie je vanzelf wel dat je gesprekspartner aan het typen is. Dit verklapt bovendien niet meteen aan je WhatsApp-contacten dat je de app open hebt staan. Zelfs in Facebook Messenger is het mogelijk om de beschikbaarheidsstatus uit te schakelen. In iMessage wordt ook niet aangegeven of iemand online is of niet.

Om verdere stalking te voorkomen moet WhatsApp een schakelaar inbouwen om de online-status te verbergen, als extra aanvulling op de reeds bestaande schakelaars voor leesbewijzen, laatst gezien, je profielfoto en meer. Op deze manier hebben wordt het voor app als Chatwatch een stuk moeilijker gemaakt om jou en je WhatsApp-vrienden in de gaten te houden.

Bekijk ook

WhatsApp en privacy: zo hou je zelf controle over je data

Er is regelmatig discussie over de privacy van WhatsApp-gebruikers. De app biedt je echter wel standaard heel sterke versleuteling van je berichten en je hebt veel privacy-instellingen. Deze gids legt uit wat er mogelijk is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 maart: De app is uit de App Store gehaald. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.