App Store verhalen van ontwikkelaars.

Apple legt uit waarom ze geen monopolist van de App Store zijn

Apple heeft een speciale pagina in het leven geroepen waarop ze aangeven hoe zij tegen de App Store aankijken. Apple doet dit na de beschuldigingen van onder andere Spotify dat Apple een monopolist is.

De afgelopen tijd is er veel te doen rondom de App Store en de volgens sommige ontwikkelaars oneerlijke regels. Spotify diende een klacht in bij de Europese Commissie over oneerlijke concurrentie en noemde Apple later een monopolist. Ook in Nederland leeft deze discussie. Zo startte de ACM een onderzoek naar de machtspositie van Apple. Apple is het er duidelijk niet mee eens en probeert dit uit te leggen op de zojuist verschenen pagina.

Apple verwelkomt concurrentie in de App Store

Op de pagina vertelt Apple dat ze de App Store voor twee redenen opgezet hebben: het bieden van een veilige plek voor gebruikers om nieuwe apps te ontdekken en te downloaden en voor ontwikkelaars om hun apps aan te kunnen bieden. Apple benadrukt dat alle ontwikkelaars dezelfde kansen hebben, ook al zien bijvoorbeeld Spotify dat anders. Het is voor Apple hun eigen verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige omgeving met apps die geen regels overtreden. Daarom heeft Apple de App Store-richtlijnen opgesteld, waarin staat wat wel en niet toegestaan is.

Het staat ontwikkelaars vrij om hun content aan te bieden op een manier die zij willen, zo beargumenteert Apple. Dat kan via de App Store, maar ook via andere soortgelijke stores op smart-tv’s of via webapps. Op de pagina licht Apple ook de concurrerende apps van haar eigen standaardapps uit, om aan te geven dat concurrentie juist voor een diverser en beter aanbod zorgt.

Apple deelt ook een aantal statistieken. Zo is 84% van de apps gratis, waardoor zij Apple helemaal niets hoeven te betalen. Spotify noemde de concurrentie oneerlijk omdat Apple het eerste jaar 30% van de inkomsten uit abonnementen opeist en het jaar erna 15%. Apple maakt onderscheid tussen acht verschillende verdienmodellen voor apps, waarbij Apple in de helft van de gevallen geen rode cent krijgt.

App Store Apple

100.000 apps per week gekeurd
Ook het reviewproces komt ter sprake. Apple beoordeelt zo’n 100.000 apps per week, waarvan de meeste binnen 24 uur behandeld worden. 60% wordt meteen goedgekeurd en de rest wordt afgekeurd vanwege bijvoorbeeld bugs of privacyproblemen. Toch wordt er bij ontwikkelaars veel geklaagd over het reviewproces. Zo zei Spotify eerder dat ze lange tijd geen Apple Watch-app uit konden brengen. Niet geheel toevallig besprak vandaag een ex-manager het app review-proces en uitte daarin zijn zorgen over de concurrentie met Apple’s eigen apps.

Tot slot licht Apple uit dat ze de ontwikkelaars regelmatig in het zonnetje zetten, bijvoorbeeld op de Vandaag-pagina in de App Store. Ook zorgen ze voor alle middelen om apps nog beter te maken, bijvoorbeeld met sessies die tijdens de WWDC gehouden worden. Bovendien worden mensen opgeleid tot ontwikkelaar, bijvoorbeeld met Apple’s Everyone Can Code-programma. Toch vinden wij dat Apple meer ontwikkelaars een kans moet geven, want we zien vaak dezelfde namen voorbij komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2019, 16:34
Bron Bron Apple
Via Via 9to5Mac
Categorie Apple
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.