Apple aangeklaagd over merknaam Animoji

Apple is aangeklaagd over de merknaam Animoji. Die naam bleek al in 2015 te zijn vastgelegd door een ontwikkelaar.

Een ontwikkelaar heeft Apple aangeklaagd om het gebruik van de merknaam AnimojiAnimoji. Apple probeerde voor de aankondiging van de iPhone X de merknaam in handen te krijgen, maar dat mislukte.


Animoji verschrikt

Gevecht rond merknaam Animoji

Animoji zijn geanimeerde poppetjes die je met gezichtsherkenning kunt aansturen. Dit werkt alleen op de iPhone X. De emoji imiteren de mond- en andere gezichtsbewegingen van de gebruiker via de TrueDepth-camera aan de voorkant van het toestel. De naam is een samentrekking van ‘animation’ en ’emoji’.

Volgens de Amerikaan Enrique Bonansea, die momenteel in Japan woont, heeft hij het woord al in 2014 bedacht. In 2015 legde hij het merk vast als naam voor een chatapp (zie foto), waarmee je bewegende berichtjes kunt versturen. Die app is al een tijdlang verkrijgbaar in de App Store. Apple moet dus hebben geweten dat er al een dienst met de naam Animoji bestond, beweert de Amerikaan. “Dit is een schoolvoorbeeld van bewuste merkrechtschending”, staat te lezen in de aanklacht. “Apple was zich volledig bewust van het vastgelegde Animoji-merk, maar besloot het woord toch te gebruiken en te doen alsof ze het zelf hadden bedacht.”

Bonansea’s bedrijf Emonster kreeg in 2015 het Amerikaanse merkrecht in handen. Apple werkte later zelfs mee om andere apps met de naam ‘Animoji’ uit de App Store te verwijderen, op verzoek van de ontwikkelaar. Afgelopen zomer werd Bonansea opeens benaderd door de Emoji Law Group, die de merknaam wilde overnemen. De ontwikkelaar denkt dat het bedrijf handelde in opdracht van Apple. Na aanvankelijk overleg werd de toon iets grimmiger en dreigde de Emoji Law Group een poging te doen om het merkrecht nietig te verklaren. Uiteindelijk deed Apple onder eigen naam nog een poging om de naam in handen te krijgen, vlak voor de aankondiging van de iPhone X.

Animoji lachen

De ontwikkelaar wil met de rechtszaak een verbod op het gebruik van de naam Animoji afdwingen. Ook eist hij een niet nader genoemde schadevergoeding en wil hij dat een jury beslist over de zaak. Mogelijk komt het niet zover en bereiken beide partijen toch nog een schikking.

Het gebeurt wel vaker dat Apple producten aankondigt zonder dat de merknaam is geregeld. Het meest bekende geval was bij de iPhone zelf: Apple kondigde in januari 2007 de eerste iPhone aan, terwijl op dat moment de merknaam nog in handen was van Cisco.

Bekijk ook

Hoe Apple de merknaam iPhone in handen kreeg van Cisco

Steve Jobs schakelde zijn beste onderhandelingstactieken in om de merknaam iPhone in handen te krijgen. iPhone en IOS waren in handen van Cisco, maar Apple kreeg ze toch in handen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 oktober 2017 om 13:52
Onderwerpen
,
Categorie
Diensten

Animoji

Animoji zijn bewegende gezichtjes van bekende emoji. Ze zien eruit als een hond, varken, draak of robot. Je gebruikt ze in iMessage en in de Berichten-app, in FaceTime-gesprekken en als stilstaande sticker. Ook kun je een Animoji maken die op jou lijkt in de vorm van een Memoji. Hoe je ze gebruikt op de iPhone, iPad en Mac lees je hier.

Animoji

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.