Selfie met Angela Ahrendts

Dit heeft Angela Ahrendts geleerd bij Apple

Topvrouw Angela Ahrendts vertrok vorige maand als hoofd retail bij Apple. Daarmee raakte Apple ook een kopstuk op het gebied van mode kwijt. In het eerste interview na haar vertrek vertelt ze wat ze geleerd heeft.

Sinds Angela Ahrendts als hoofd retail is vertrokken heeft een andere vrouw haar rol overgenomen: Deirdre O’Brien. Zij laat sindsdien met een reeks Instagram-postings zien hoe fanatiek ze bezig is om de winkels van Apple beter te leren kennen. Ze is de afgelopen weken naar diverse landen gereisd om handen te schudden en medewerkers in het zonnetje te zetten. Ondertussen is nog steeds onduidelijk wat haar voorganger Ahrendts gaat doen en waarom ze is vertrokken. Mogelijk heeft het te maken met voortschrijdend inzicht en lukte het niet om Apple als mode- en luxemerk te positioneren. Maar het kan ook zijn dat Ahrendts’ taak er gewoon op zat.


Hoe kijkt ze terug op de afgelopen vijf jaar? Dat is te horen in het eerste interview sinds haar vertrek. Ze heeft in ieder geval drie dingen geleerd: niet vergeten waar je vandaan komt, altijd snel zijn en niet wachten en tenslotte niet vergeten dat je een grotere verantwoordelijkheid hebt. Het gaat niet alleen om het runnen van winkels en het verkopen van spullen, maar om het verrijken van iemands leven.

Ongemakkelijk gesprek met Tim Cook
Interessant is ook het verhaal hoe Ahrendts bij Apple terecht kwam. Tim Cook sprak haar aan op een TED Talk die ze had gegeven over softe onderwerpen als menselijke energie, liefde en vertrouwen. Cook suggereerde toen, dat ze bij Apple moest komen werken. Daarna volgde een wat ongemakkelijk gesprek. “Hoe weet je dat?”, vroeg Ahrendts. Cook antwoordde: “Ik weet het niet, maar ik weet gewoon dat je hier moet zijn.”

Blijkbaar maakten de woorden van Cook indruk op Ahrendts, want ze voelde zich meteen enorm verbonden en maakte haar tien jaar bij Burberry niet vol. Ze besloot naar Apple te vertrekken. Iets wat ze doodeng vond, omdat ze geen achtergrond in tech had en de taal van techneuten niet sprak. De eerste zes maanden bleef Ahrendts dan ook vrij stil alles observeren.

Selfie met Angela Ahrendts

Kunst en Apple Stores
Uiteindelijk zal Ahrendts vanwege twee dingen herinnerd worden. Ten eerste het nieuwe uiterlijk van de Apple Stores met forums, videowalls, plaza’s en meer, waardoor de winkels een prettiger plek zijn geworden om rond te hangen en iets te leren. De andere bijdrage van Ahrendts zijn de Today at Apple-sessies, waarin de nadruk ligt op creatieve toepassingen: video’s, foto’s, apps en muziek maken. “Omdat ik geloof dat je dat in de toekomst nodig hebt. Maar ook omdat kunst iets was, dat nog in de Apple Stores ontbrak.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2019, 19:09
Bron Bron LinkedIn podcast
Categorie Achtergrond
Onderwerpen angela ahrendts, apple store, personeel, today at apple
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.