Waze: gratis iPhone-navigatie met live kaartupdates

Waze is een nieuwe manier van navigeren voor Android en iPhone (Windows Mobile is in ontwikkeling). In de basis is Waze een navigatiesysteem zoals we dat al langer kennen. Nieuw in Waze is dat de gebruikers het systeem continu up-to-date houden. Als gebruiker heb je namelijk de mogelijkheid om files, controles, een ongeval, wegwerkzaamheden e.d. […]
Jeroen Oosterhof - · Laatst bijgewerkt:

waze-6-300x431Waze is een nieuwe manier van navigeren voor Android en iPhone (Windows Mobile is in ontwikkeling). In de basis is Waze een navigatiesysteem zoals we dat al langer kennen. Nieuw in Waze is dat de gebruikers het systeem continu up-to-date houden. Als gebruiker heb je namelijk de mogelijkheid om files, controles, een ongeval, wegwerkzaamheden e.d. zelf te registreren. Anders dan bij bijvoorbeeld MapShare van TomTom is dat alle info direct voor alle andere Waze gebruikers beschikbaar is en niet pas nadat je de mutaties via je computer heb geupload.

Het is zelfs mogelijk om een nieuwe weg waar je rijdt, die nog niet op de kaart staat, live toe te voegen aan de bestaande kaart. Als iemand die op dezelfde route als jij rijdt een opstopping signaleert, zal Waze die informatie verwerken in je eigen route en een alternatief berekenen. Een opstopping kan handmatig ingegeven worden, maar als Waze ziet dat je snelheid tot onder een bepaalde grens daalt zal dit als file gezien worden en automatisch aan andere gebruikers doorgegeven worden.

Waze is op dit moment alleen operationeel in de VS. Op je iPhone is het te installeren door Waze in de App Store te downloaden met een VS-account. Alle opties in Waze werken wel in Nederland, zodat je de look & feel kunt uitproberen. Helaas ontbreekt een basiskaart.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer Waze de oversteek naar Europa maakt, en dat is jammer want met name in ons dichtbevolkte en drukke landje zou het systeem wel eens goed van pas kunnen komen. Onderstaand filmpje geeft een goede indruk van de mogelijkheden van Waze (klik op “ok” in de afbeelding om het filmpje te starten, niet te bekijken op een iPhone)

Waze is gratis te downloaden in de US App Store

Meer info: Waze

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:02
Categorie Navigatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.