TaxiID: taxi bestellen op je iPhone en realtime volgen

TaxiID wil de taximarkt transparanter maken. Ze zijn daarom gestart met een app, waarin je een taxi kunt bestellen en realtime kunt volgen op de kaart. Ook kun je vooraf waarderingen zien.

taxiid telefoonAls het over Amsterdamse taxi’s gaat, dan hebben mensen altijd wat te klagen. Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd, want veel chauffeurs weten de weg niet of zijn ronduit onvriendelijk. taxiID probeert er iets aan te doen. Deze organisatie heeft zich tot doel gesteld om de taximarkt transparanter te maken. taxiID is onafhankelijk en zorgt ervoor dat je nooit in een slechte taxi terechtkomt. Je kunt vooraf kiezen en beoordelen op basis van een aantal punten. Via de app zie je meteen waar zich in jouw directe omgeving beschikbare taxi’s bevinden. Je ziet de tarieven, krijgt voertuiginformatie en de geaggregeerde waardering van eerdere passagiers te lezen. Ben je met een grote groep of heb je veel koffers, dan wordt het met taxiID makkelijker om een wat groter taxibusje te bestellen.

En je weet zeker dat je terechtkomt in een taxi die door anderen goed wordt gewaardeerd, want passagiers hebben eerder een beoordeling tussen 1 en 5 sterren gegeven. Bijna 10.000 taxi’s hebben zich al bij taxiID aangesloten. Op een dynamische plattegrond kun je zien waar ze bij jou in de buurt rijden.

taxi-amsterdamMomenteel kun je alleen in Amsterdam de beschikbare taxi’s zien. Is er eentje in de buurt die aan jouw wensen voldoet, dan kun je met één klik de betreffende taxi bestellen. In de rest van Nederland bel je zonder kosten met een van de 200 aangesloten taxicentrales. Het handige is daarbij dat je ziet dat de bestelde taxi komt aanrijden, realtime op de kaart. In de app voer je je naam, telefoonnummer en e-mailadres, zodat je een bevestiging van je ritaanvraag toegestuurd kunt krijgen. De taxiondernemer krijgt een seintje, accepteert de rit en komt meteen jouw kant op. Je ontvangt een bevestiging per sms met de aankomsttijd. Mocht er een vertraging optreden, dan word je daarvan ook op de hoogte gehouden.

taxiID stuurt ook een bevestiging per e-mail, met daarin een link naar taxiTrace. Het leuke daarvan is dat je de link kunt delen via Facebook of Twitter, zodat vrienden kunnen meekijken met jouw taxirit en dus precies weten wanneer jij er bent. Na afloop van de taxirit geef je een waardering van de taxirit, zodat anderen voortaan weten of de betreffende chauffeur een aanrader is. De chauffeur krijgt 1 tot 5 sterren, waaruit een gemiddelde wordt berekend.

Ook zie je in de app het aantal kroontjes, die de prijsklasse van de taxi aangeven. Hoe hoger de cataloguswaarde van de auto (en hoe luxer de taxi), hoe meer kroontjes. In de app zie je ook het aantal eurotekens, die aangeven in welke prijsklasse de taxi valt. Vier eurotekens is de hoogste tariefgroep, ten opzichte van het wettelijk toegestane maximum tarief. Ben je milieufreak, dan kun je ook op het aantal boompjes letten: hoe meer boompjes, hoe milieuvriendelijker de taxi. Dit wordt bepaald op basis van het energielabel van de auto die de taxichauffeur gebruikt.

taxiid ipadEr zijn twee apps. Naast de app voor klanten is er ook een app voor de taxichauffeurs die meedoen. Daarnaast zijn er nog andere manieren om een taxi te bestellen: je kunt in Twitter ‘TAXI’ roepen en @taxiID neemt contact met je op (je moet dan wel @taxiID gaan volgen). Of je gebruikt de webinterface, bijvoorbeeld vanaf je iPad zoals hiernaast te zien is. taxiID is vanaf vandaag officieel gelanceerd, maar er zijn in de app nog even geen aangesloten taxi’s zichtbaar. Naar verwachting wordt dat over twee weken geactiveerd.

Een ander intiatief op het gebied van taxi’s is Taxi Amsterdam waarbij je een taxichauffeur via Twitter kunt bestellen en onderweg op de achterbank met een iPad kunt spelen.

Meer info: taxiID

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juli 2011, 16:35
Categorie Reizen
Onderwerp reizen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.