Review: Zooloretto, een dierentuin-simulatiegame

Altijd je eigen dierentuin willen hebben? Nu is je kans! SpinBottle Games heeft het meerdere malen bekroonde en door Michel Schacht bedachte spel Zooloretto voor de iPhone beschikbaar gemaakt. Met het spel ben je een dierentuineigenaar met taken als plannen, verzorgen en fokken van dieren. Zorg voor voldoende ruimte en voedsel voor de dieren. Aan […]
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Screenshot ZoolorettoAltijd je eigen dierentuin willen hebben? Nu is je kans! SpinBottle Games heeft het meerdere malen bekroonde en door Michel Schacht bedachte spel Zooloretto voor de iPhone beschikbaar gemaakt.

Met het spel ben je een dierentuineigenaar met taken als plannen, verzorgen en fokken van dieren. Zorg voor voldoende ruimte en voedsel voor de dieren. Aan jou de taak om het beste voor de dieren te realiseren en de wilde en exotische dieren een prima plekje te geven. Uiteindelijk gaat het erom dat jouw dierentuin meer bezoekers trekt dan de dierentuinen van andere eigenaren.

Features van Zooloretto

  • Via het touchscreen kun je dieren en winkeltjes in de dierentuin plaatsen.
  • Een makkelijk overzicht van jouw dierentuin en de dierentuin van anderen.
  • Een verdienmodel met munten om zo verschillende acties uit te voeren. Zoals het uitbreiden van je dierentuin en kopen, verkopen of verplaatsen van dieren en winkels.
  • Via de ingebouwde winkel nieuwe karakters en toevoegingen unlocken.
  • Luisteren naar je eigen muziek.
  • 3D-weergave van dierentuinen, dieren en winkels.
  • Uitgebreide encyclopedie van de dieren.
  • Speel tegen maximaal 4 spelers (computer of vrienden – je moet wel allemaal achter dezelfde iPhone zitten).

Dit videofilmpje geeft een goede introductie op de game:

Gameplay van Zooloretto

Ik heb het spel nu een paar uur gespeeld en ik moet zeggen dat het erg leuk werkt. Ik raad wel aan dat je de tutorial even doet, want niet alles is even intuïtief. Als je eenmaal begonnen bent aan het eerste level, dan merk je al snel dat het toch best moeilijk is om snel te kunnen winnen. Je moet 81 stappen doorlopen om de winnaar te bepalen.

Ik had persoonlijk in het begin erg moeite om vooruit te denken bij het plaatsen van de dieren in de vrachtwagens, want de tegenstanders kunnen de vrachtwagens met dieren voor jouw neus wegkapen. Als je dat eenmaal doorhebt, kun je je gaan wagen aan het verkopen, verplaatsen en kopen van dieren.

TIP! Je kunt ook vrachtwagens ‘uitladen’ die minder dan 3 items bevatten

Ik moet zeggen dat weinig gebruik is gemaakt van de specifieke iPhone-bediening. De ontwikkelaar had meer gebruik kunnen maken van pinching of rotating.

Interface van Zooloretto

Zooloretto heeft een erg duidelijke interface. Hier en daar zijn er wel wat onduidelijkheden. Ik vind het bijvoorbeeld vervelend dat je de eigenschappen van een ‘kooi’ van anderen niet op kunt vragen tijdens het spel. Dit kan alleen van jezelf en alleen wanneer je zelf aan de beurt bent. Iets anders is, dat er bij het verplaatsen van een kooi geen knop is om direct af te breken.

TIP! Bij de melding van de savegames ben je de iPhone-interface gewend en verwacht je dat de rechtse knop Doorgaan/Continue) is. Dat is dus niet zo: weg game. Let hier goed op.

Moeilijkheidheid en herspeelbaarheid

Er is geen moeilijkheidsgraad in te stellen, maar ik had de eerste paar keren moeite om eerste te worden. Je moet goed in de gaten houden wat waar gebeurt en wat je tegenstanders doen met hun munten en dieren.
Wat de herspeelbaarheid betreft: na menig uurtje spelen kan ik toch wel zeggen dat het leuk is om tussendoor te doen. Maar om echt resultaat te zien, moet je er toch echt langer voor gaan zitten. Een Skip-optie om de beurten over te slaan is ook niet haalbaar, omdat het toch belangrijk is wat je tegenstanders gedaan hebben.

Er is een Autosave-mogelijkheid aanwezig. Na het afsluiten van het spel wordt er ook mooi een melding gegeven dat er een Savegame uitgevoerd is.

Verhaal van Zooloretto

Er is geen echte verhaallijn te bekennen. Achtergrondinformatie over de dieren is wel aanwezig, maar voor het verloop van het spel is dit niet nodig. Maar een plot met een bepaalde insteek zou het toch net wat meer diepgang geven. Bijvoorbeeld: je grootvader is overleden en jij erft een dierentuin. Je concurrenten willen jouw dierentuin al jaren weg hebben omdat gezelligheid en verzorging centraal staan. Laat zien dat je opa’s levenswerk met trots voortzet! Zou je dan eerder gaan kopen? Misschien niet, maar meer beleven wel.

Muziek en graphics

De muziek is erg vrolijk. Het stoort niet en je komt lekker in het sfeertje van een sim-game. Alle dieren hebben hun eigen geluid, wat lekker meewerkt bij het sfeertje.
Ik vind de grafische kwaliteit van het spel erg goed De dieren hebben ieder ook hun eigen animaties. Een mogelijk minpunt is dat de posities vrij beperkt zijn en dat het park zelf vrijwel bewegingsloos is.

GLITCH! Ik heb een glitch gevonden waardoor je heel snel het spel uit kan spelen. Je moet hiervoor het spel eenmaal spelen. Dan wachten totdat de posities bekend worden gemaakt en dan op de HOME-knop drukken. Je zult dan het spel verlaten, maar als je het spel opnieuw opstart zie je dat de punten van zojuist er al bijgeschreven staan. Kies je nu voor START, dan geeft hij wederom een Savegame-melding. Ideaal! Opnieuw starten, de laatste beurten afwachten en je hebt wederom de punten erbij.

Conclusie

Ik heb het met plezier gespeeld. Ik dacht dat het een echt kinderspel was, maar dat valt nog behoorlijk mee (kan ook aan mij liggen natuurlijk ;-)). Het heeft precies dezelfde beleving als het bordspel waardoor je zo aan de slag kunt als je het spel kent.
Ik mis wel de diversiteit van opties in het spel. Dus dat je net als bijvoorbeeld bij RollerCoaster Tycoon de beesten ook op de weg kan zetten. Misschien dat de iPhone daar gezien het beeldscherm niet echt de mogelijkheden voor biedt. Toekomstmuziek?

Verder hoop ik dat het spel nog uitgebreider gaat worden, dus dat je de dierentuin nog verder kunt uitbreiden. Ook de vrijheid hierin maakt het spel nog interessanter. Mijn verslaving voor Rollercoaster Tycoon en The Settlers blijkt ook hier maar weer eens.

Info: Zooloretto

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:20
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.