Review: Real Football 2009 (Real Soccer 2009)

Real Soccer 2009 is een erg goed voetbalspel voor de iPhone, welke vrij uitgebreid is. Speel land tegen land, of team tegen team om uiteindelijk alle cups te winnen.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

Duikvlucht van de keeperHet eerste echte voetbalspel voor de iPhone is een feit. Real Soccer 2009 is een zeer uitgebreid voetbalspel, volledig in 3D, dat je uren speelplezier kan bezorgen. Het spel is uitgebracht door Gameloft; hetzelfde bedrijf achter Apshalt 4 Elite Racing. Real Soccer 2009 is een zeer indrukwekkend spel en toont wat er allemaal mogelijk is op de iPhone. De Nederlandse App Store-versie heet Real Football en dat is de naam die we in het review zullen hanteren.

DE VOETBALTEAMS EN -SPELERS

Real Football 2009 bestaat uit 198 voetbalteams. Wedstrijden kunnen tussen landen plaatsvinden, dus bijvoorbeeld het Nederlandse tegen het Belgische voetbalteam, maar ook tussen teams zoals Chelsea tegen Liverpool, dus van hetzelfde land.
Dankzij een FIFPRO football-licentie bestaan de 198 teams uit echte spelers. Tenminste, dat staat op de iTunes-pagina van de applicatie. In veel teams zie je inderdaad de echte namen van de spelers, maar in het Nederlands elftal worden toch echt look-a-like namen gebruikt. Een paar voorbeelden zijn ‘Van dir Sor’, ‘De Jing’ en ‘Kyot’. Voor het Nederlandse team is de licentie – helaas – blijkbaar niet geldig. Een beetje je fantasie gebruiken dus.

DE VERSCHILLENDE GAME MODES

Je kunt in het menu Exhibition kiezen om even snel een potje te spelen, zonder bepaald doel. Wanneer je op Game Modes drukt, kun je kiezen uit Cup, League, Penalty Kicks en Training.
Bij Cup speel je met een bepaald land tegen een ander land of met een bepaald team tegen een ander team (afhankelijk van welke cup), en probeer je op die manier uiteindelijk als eerste te eindigen. Met League kun je een bepaald team kiezen, waarmee je tegen een ander team speelt, maar je kunt ook met het nationale elftal spelen. Ook dit is afhankelijk van welke league je kiest. Het is ook hierbij de bedoeling om uiteindelijk eerste te worden, zodat je na een tijdje alle bekers hebt gewonnen.
Er zijn in totaal zes cups en zes leagues die je kunt spelen, dus twaalf bekers die te winnen vallen.

PenaltyOm penalty’s te oefenen kun je Penalty Kicks proberen, al blijft het vaak gokken.
De training kan erg handig zijn. Zo heb je de Basic-training voor de basis, zoals passen en schieten. Bij de Advanced-training leer je de verschillende trucjes die onderaan dit review staan uitgelegd. Ook is er een Free Training, waarbij je als enige team op het veld staat om allerlei dingen te kunnen uitproberen.

Bij het afsluiten van het spel wordt alles automatisch opgeslagen en gaat alleen het huidige potje verloren. Je kunt bijvoorbeeld ook de English League spelen, maar zonder die helemaal uit te hebben gespeeld aan de National League beginnen, waarbij je resultaten uit de English League niet verloren gaan.. Je kunt echter maar één English League per keer spelen: het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld verschillende gebruikersaccounts aan te maken, zodat meerdere mensen dit spel kunnen spelen.

DE BESTURING

Goal!Een zeer belangrijk onderdeel is natuurlijk de gameplay. De besturing van Real Football 2009 vindt plaats door middel van ‘knopjes’. Links onderin heb je de knoppen om mee te lopen en te richten, rechts daarvan heb je een A- en B-knop. ‘A’ is om te schieten en om slidings te maken en ‘B’ is om te passen. De knop om mee te lopen is eigenlijk een cirkel met in totaal acht richtingen. Wanneer je naar rechts loopt en bijvoorbeeld iets meer naar boven wilt (voor de speler naar links), dan kun je met je vinger iets naar boven, over de cirkel schuiven. Vervelend aan dit cirkeltje is dat je je vinger er vaak net iets naast houdt, waardoor de speler stil komt te staan. Ook wanneer je in de cirkel gaat zitten met je vinger, dan zal de speler stoppen met lopen of rennen. Eenmaal op dit cirkeltje drukken is lopen, tweemaal is rennen. Ingooien van de bal vanaf de zijlijn doe je door je iPhone snel naar voren te kantelen.

Een groot voordeel van alle knoppen aan de onderkant is dat hierdoor het beeld vrij blijft en je dus niet steeds met je handen voor het spel zit.

DE A- EN B-KNOP

Bal uitnemenZoals hierboven al gezegd is de A-knop om te schieten of om een sliding te maken en kun je met de B-knop passen. Hoe langer je de knop ingedrukt houdt, hoe harder de speler zal schieten of passen. Wanneer je de B-knop normaal indrukt, zal de speler gewoon over de grond passen. Natuurlijk kan hier ook een tegenspeler tussen staan, daarom kun je ook met je vinger naar boven over de B-knop schuiven om over de lucht te passen.

Bij penalty’s gebruik je altijd de A-knop om te schieten, maar wanneer een penalty bij jou wordt genomen, gebruik je de A-knop om naar de bal te duiken.

EEN WEDSTRIJD, DE REGELS EN DOELPUNTEN

Hoelang een wedstrijd duurt kun je zelf bepalen. Je kunt kiezen uit 5, 10 of 15 minuten. Er zijn drie niveaus waar je uit kunt kiezen, namelijk Easy, Normal en Hard.

Voordat de wedstrijd begint kun je nog het tenue van beide teams kiezen. Vervolgens kun je nog spelers wisselen en opstellen zoals jij dat wilt, dan gaat de wedstrijd beginnen.
Ook tijdens de wedstrijd kun je de opstelling veranderen of spelers wisselen.

Vrije trapAlle regels die in het echt gelden, zijn in dit spel natuurlijk ook van pas. Wanneer de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal ingegooid. Wanneer je hem over je eigen achterlijn laat gaan, krijgt de tegenpartij een hoekschop en bij een doelpunt wordt er natuurlijk flink gejuicht.
Ook buitenspel is netjes verwerkt; je krijgt in de herhaling duidelijk te zien waarom het precies buitenspel was.

Bij zware overtredingen komt de scheidsrechter er natuurlijk ook even bij en deelt hij een gele of rode kaart uit.

TRUCJES

Er zijn een aantal trucjes die je kunt doen en die allemaal in de instellingen van het spel te vinden zijn. Je kunt naar rechts over de A-knop schuiven om een nepschot uit te voeren. Wanneer je tijdens het rennen met de bal met een andere vinger over een leeg stukje beeld schuift, dan zal de speler een ‘Step Over’ doen. Hij zal hierbij over de bal heen stappen en draaien, om de tegenspeler af te schudden. Door twee keer op B te drukken zullen je spelers een één-tweetje uitvoeren, maar zorg ervoor dat je spelers goed staan.
Met tap and hold doet je speler de schaar, wat natuurlijk ook van pas kan komen.

MINPUNTEN

De besturing heeft zeker zijn mankementen. De pijltjestoetsen werken niet altijd fijn, waardoor je speler ophoudt met lopen. Ook rennen wil niet altijd lukken, wat soms best frustrerend kan zijn.
Multiplayer-functionaliteit zit er op dit moment nog niet in, maar dit komt er als het goed is nog aan, waardoor je tegen je vrienden over hetzelfde Wi-Fi netwerk kan spelen.

Wat ook wel als minpunt genoemd moet worden, is de reclame die je op alle borden langs het veld ziet. Erg storend is het niet, maar van een spel van $9,99 verwacht je het meestal niet.

CONCLUSIE

Real Football 2009 ziet er zeer fraai uit, heeft leuke geluidsondersteuning en een goede besturing, alhoewel dat laatste zeker aan het begin even wennen is. Voor iedere voetballiefhebber is dit spel zeker een must have, al is de prijs een beetje aan de hoge kant.
Je hebt hier zeker een paar dagen speelplezier aan voordat je het uitgespeeld hebt en daarna kun je altijd nog een los potje spelen.
Het is aan de ene kant best handig dat de besturing aan de onderkant van het scherm plaatsvindt zodat het scherm vrij is, al kunnen de pijltjestoetsen een stuk beter gemaakt worden. Vaak ga je er per ongeluk met je vinger vanaf waardoor je speler tot stilstand komt. Ook dubbel-tappen om te rennen wil niet altijd lukken.

REAL FOOTBALL 2009 (REAL SOCCER 2009) AANSCHAFFEN

Real Football 2009 is voor €7,99 via de App Store te vinden (Real Football 2009). De Amerikaanse versie met de naam Real Soccer 2009 is voor $9,99 te koop in de Amerikaanse App Store. Real Soccer 2009 heeft een gemiddelde beoordeling van 4,5 sterren in de Amerikaanse App Store en van 4 sterren in de Nederlandse App Store.

INFO: REAL SOCCER 2009

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:26
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.