Review: Drummer, eenvoudige iPhone-drumkit (App Store)

Review van Drummer, een drumapplicatie in de App Store, die maar 79 eurocent kost. De drumkit is alleen wat onhandig ingedeeld.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

DrummerDat je muziek kan luisteren op een iPhone is al lang bekend, maar iets minder bekend is dat je met je iPhone ook een hele band kunt vormen. Voor bijna elk instrument is al een applicatie beschikbaar, maar zijn deze applicaties allemaal wel echt een vervanger voor het instrument? Uit de vele drum-applicaties heb ik Drummer gekozen.

Deze eenvoudige applicatie kost 79 cent, en is helemaal zijn geld waard. Als je dit programma opstart krijg je een simpel drumstel te zien, dat uitelkaar is getrokken. Het gaat hier om de vier basiscomponenten:

 • Hi-hat
 • Snaredrum
 • Bassdrum
 • Crash

Met deze onderdelen kun je een heel mooi ritme maken. Door met je vinger te drukken op de plaatjes hoor je het geluid. Door middel van de multitouch-techniek van de iPhone is het mogelijk alles tegelijk te horen door vier vingers te gebruiken.

Maar ik ondervind als drummer toch een probleem: de componenten zijn niet logisch neergezet. In een ritme geef je de maat altijd aan met je hi-hat en ga je ondertussen wat spelen met je bass- en snaredrum. Dit kan niet omdat de hi-hat rechtsboven staat, waardoor je hele hand het scherm afdekt. Ik houd daarom bij deze applicatie mijn iPhone altijd in landscape-mode. Dit zou de ontwikkelaar er eigenlijk in moeten programmeren, zodat de ervaren drummer rustig zijn gang kan gaan zonder zich te irriteren aan de plaatsing van de delen. Een ander idee is om de gebruiker zelf in staat te stellen om vier componenten te plaatsen op het scherm. Zo kan je zelf kiezen waar je alles neerzet en wat voor componenten je neerzet.

Waarom Drummer?
Ik prefereer drummer boven andere drum-applicaties omdat het niet op precisiewerk aankomt, maar op ritmegevoel. Neem bijvoorbeeld Drumset: deze applicatie bevat een getekend bovenaanzicht van een drumstel. Op deze afbeelding zijn ongeveer 10 raakvlakken waar na aandrukken geluid uit komt. Dit betekent dat het iPhone-scherm in ongeveer tien delen is verdeeld en dat is veel te veel om een strakke groove neer te zetten. Telkens als je bezig bent, raak je delen aan die je helemaal niet wilt aanraken. Bij Drummer is dat niet het geval: met maar vier raakvlakken mis je nooit het deel wat je wilt raken en zet je binnen de kortste keren een lekkere beat neer.

Verwacht echter geen ingewikkelde applicatie, want er zijn geen opties of infoknoppen. In tegenstelling tot andere drum-applicaties heeft Drummer niet de mogelijkheid om audio-opnames te maken. Dit is wel een nadeel en ik hoop daarom dat de ontwikkelaar dit met een update gaat aanpassen. Verder hoop ik dat de ontwikkelaar niet teveel gaat veranderen in zijn updates, want de eenvoud is juist het sterke punt van dit programma.

Conclusie
DrummerDrummer is een applicatie die precies doet wat hij zou moeten doen: een drumstel simuleren. Dit doet de applicatie niet door ingewikkelde afbeeldingen te tonen, waardoor je telkens perongeluk een verkeerd geluid hoort, maar door eenvoudig de vier basiscomponenten te tonen. Het is op deze manier heel gebruiksvriendelijk. Het enige probleem voor ervaren drummers is de plaatsing van deze componenten, maar dit is door wat logisch denken snel op te lossen door de iPhone een kwartslag te draaien.

Info: Drummer

 • Ontwikkelaar: Kentaro Matsumae
 • Applicatie: Drummer
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: €0,79 / $0,99
 • Geteste versie: 1.0.0
 • Bestandsgrootte: 0,4MB
 • Cijfer: 8

Deze review is geschreven door: Jan van Kampen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:52
Categorie Muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.