Leeuwarder Courant schroeft verwachtingen iPad-app op

Het gaat boven verwachting met de Leeuwarder Courant-applicatie op de iPad. Twee maanden na de eerste uitgave waarop mensen zich kunnen abonneren, wordt het aantal verwachte abonnees opgehoogd.

Leeuwarder Courant iPad appDe Leeuwarder Courant schroeft de verwachtingen omtrent het aantal iPad-abonnees flink op. “Ik vind dat we erg voorzichtig hebben ingezet.” Dat zegt Maarten Pennewaard, verantwoordelijk voor de applicatie, nu het dagblad twee maanden beschikbaar is op Apple’s tablet. “Er zijn 5 tot 10 mensen die rechtstreeks van de papieren editie zijn overgestapt naar de iPad. Er zijn een aantal mensen die allebei lezen, maar de rest van de abonnees krijgen we erbij.

Het gaat goed met de app, meldt Pennewaard aan iPadclub.

We hebben nu rond de 2000 weekabonnees en 120 betalende maandabonnees. De weekabonnementen zien we meer als kennismakingsabonnementen. Die scoren stabiel. Wat betreft de maandabonnees zien we overduidelijk een stijgende lijn.

Leeuwarder Courant Maarten PennewaardDe aantallen zijn marginaal in vergelijking met de oplage van de papieren Leeuwarder Courant. Die ligt momenteel op ongeveer 91.000. Toch is het aantal iPad-lezers beduidend hoger dan werd verwacht. In de oorspronkelijke opzet ging de Leeuwarder Courant uit van structureel 150 maandabonnees na een jaar. Te voorzichtig, vindt Pennewaard.

Ik houd aan dat we volgend jaar om deze tijd 450 maandabonnees hebben. Dat betekent dus dat we nooit minder hebben dan 450 abonnees, op welk moment je ook meet.

De relatief kleine groep iPad-lezers is volgens Pennewaard uitzonderlijk betrokken met de krant.

We horen vaak: ‘mooie app’ en ‘eindelijk een krant die het snapt’ – het zijn niet mijn woorden hè? Er zitten ook goede tips tussen over hoe we de app kunnen verbeteren. De meest gehoorde reactie is dat mensen de overlijdensberichten missen. We kijken er nu naar om die op een of andere manier toe te voegen aan de app.

Op de redactie van de Leeuwarder Courant is de iPad-editie ook na twee maanden nog wel even wennen. De editie valt onder de verantwoordelijkheid van een dag- en avondredacteur. Om drie uur ‘s middags houden ze een wisseling van de wacht. Omdat de Leeuwarder Courant een middagkrant is en de deadline van de krant in de middag ligt, zijn redacteuren ‘s avonds vaak moeilijker te bereiken. Pennewaard:

Het blijft voor een redactie die gewend is aan het maken van een dagblad, lastig om rekening te houden met doorlopende deadlines zoals die voor de iPad gelden. Daar hebben we aan moeten trekken soms. Natuurlijk heb je op de redactie nog altijd een paar mensen die vinden dat ze eigenlijk alleen voor de ‘echte’ krant schrijven, maar die zitten, om het in Tour de France-taal uit te drukken, in de bezemwagen. De grote meerderheid is om en ziet ook de lol van het plaatsen van meer foto’s bij artikelen in. Over het algemeen gaat het soepel.

We zijn nu erg aan het nadenken over de vraag hoe je een redactie anno 2011 het beste kan organiseren om nieuws te produceren voor verschillende platforms, zoals tablets, het web en de krant. Vorige week hoorden we van het Stimuleringsfonds voor de Pers dat we €166.000 subsidie krijgen uit een innovatiepot voor het doorontwikkelen van de app voor tablets. Dus vragen als de organisatie, het goed rendabel maken van zulke initiatieven, de afstemming tussen nieuws voor digitale podia en papier – daar gaan we flink mee aan de slag.

Downloaden: LC HD (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juli 2011, 16:30
Categorie Kiosk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.