Explore Vincent: leer Van Gogh kennen in Nederlandse iPad-app

Explore Vincent vertelt het verhaal van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh in animaties en drie verschillende soorten informatie: Van Goghs ontwikkeling, het tijdsbeeld van toen en zijn werken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Explore Vincent hoofdschermWat gebeurde er in de tijd van ‘s lands bekendste schilder en wat schilderde hij door de loop der jaren? De Nederlandse applicatie Explore Vincent van Gogh zet het op een rijtje. Aan de hand van verschillende pagina’s en animaties wordt het leven van de schilder uit de doeken gedaan. Zo zie je hoe hij als klein jongetje werd gepest tijdens het bestuderen van een kievitsei en dat hij een slechte verkoper was omdat hij mensen soms adviseerde dingen niet te kopen.

Rechtsboven in het scherm van Explore Vincent zie je ten alle tijde waar je bent in de applicatie aan de hand van een lichtgroen gekleurd vak in een balk van grijze vakjes. Die navigatie is broodnodig als je de weg niet wilt kwijtraken. De tijdbalk en tevens het hoofdmenu is horizontaal, chronologisch ingedeeld. Je begint helemaal links met een introductie van de kunstenaar-in-de-dop en eindigt rechts met de ontwikkelingen na zijn dood.

Elk vakje staat voor een tijdsperiode en na een tijdje komen daar een vakje aan de onder- en bovenkant bij. Bij het scherm boven kom je automatisch uit nadat de animatie van het middelste scherm is uitgespeeld. Het laat een collage met allerlei uitschuifbare korte teksten zien die iets over een aspect van Van Gogh’s tijdsperiode vertellen. Zo zie je er het beroep van zijn vader, maar ook wat de belangrijke veranderingen waren in die tijd. De onderste van de drie rijen begint wat later en bevat de werken van de schilder uit een periode.

Explore Vincent zit boordevol informatie en beeldmateriaal omtrent de opmerkelijke schilder. De presentatie met zijn drie ‘verdiepingen’ met informatie per tijdsperiode zorgt er bijna een beetje voor dat het een overschot wordt en het verhaal is dan ook erg geschikt om in meerdere keren tot je nemen. Het zijn de middelste schermen die een tijdsperiode introduceren en je bij de les houden met animaties en een voice-over die inspreekt wat er gebeurde. Explore Vincent brengt de geschiedenis van de schilder tot leven met bijpassende muziek, een prachtige presentatie, zelfs zes spelletjes en alle informatie in een notendop.

Let op: de applicatie is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. De taal staat in de titel van de app vermeld. De trailer hieronder is afkomstig van de Engelstalige versie, de link gaat naar de Nederlandse.

Downloaden: Explore Vincent (€2,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2011, 16:34
Categorieën Nederlandse apps, Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.