Exclusieve preview: LogMeIn Ignition, computer op afstand bedienen

Review van LogMeIn Ignition, een applicatie die half december in de App Store verschijnt. Met LogMeIn Ignition kun je je Windows PC of Mac op afstand bedienen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Zelfs de dock werkt!Er zijn inmiddels heel wat applicaties in de App Store verschenen waarmee je vanaf de iPhone op afstand je pc of Mac kunt bedienen. Denk aan Remote Desktop of Mocha VNC Lite. LogMeIn kondigde ruim een maand geleden aan dat ze ook een applicatie gaan ontwikkelen voor de iPhone. Je kon je aanmelden voor een (gesloten) betaprogramma om LogMeIn Ignition te testen, maar slechts weinig mensen werden toegelaten. Gelukkig kregen wij wel de kans om alvast met de applicatie aan de slag te gaan.

Deze preview zal een neutraal karakter hebben, omdat we een NDA hebben getekend om geen negatieve ervaringen naar buiten te brengen zolang de applicatie nog niet officieel is uitgebracht. Ik zal daarom ook eventueel positieve ervaringen achterwege laten en me vooral beperken tot de werking van de applicatie.

LogMeIn voor Windows en Mac

LogMeIn is een dienst waarmee je op afstand toegang kunt krijgen tot je desktop. De dienst is in een gratis variant beschikbaar voor Windows en Mac (LogMeIn Free). De Pro-variant is alleen beschikbaar voor Windows-gebruikers. Omdat de meeste betatesters waarschijnlijk met een Windows-pc aan de slag gaan (dat is voor LogMeIn ook de belangrijkste focus) leek het mij een goed plan om juist voor de Mac-variant te kiezen. Die levert nog een extra handicap op: terwijl Windows-gebruikers een desktopprogramma tot hun beschikking hebben waarin ze allerlei zaken kunnen instellen, krijg je als Mac-gebruiker alleen een applicatie zonder interface, die op de achtergrond draait. De uitdaging om alles werkend te krijgen is daardoor iets groter, maar dat maakt de betatest alleen maar leuker.

Installatie

Na het aanmaken van een gratis account op de LogMeIn-website kun je het desktopprogramma downloaden en installeren. Vervolgens installeer je LogMeIn Ignition op de iPhone en vul je je accountgegevens in. De applicatie vindt daarna je computer.

Inlogscherm   Je computer wordt gevonden. Dit kunnen ook meerdere computers zijn.   Voordat je kunt beginnen typ je de accountnaam van je computer in.

Of je nu Mac- of Windows-gebruiker bent: in beide gevallen heb je een gebruikersaccount waarmee je op je computer inlogt. Gebruikersnaam en wachtwoord vul je in op het meest rechtse scherm. Indien nodig kun je ook het domein invullen (in mijn geval hoefde dat niet).

Tik op de gewenste computer en LogMeIn Ignition probeert contact te maken.   Verbinding maken...   Aanwijzingen om de computer op afstand te bedienen.

LogMeIn Ignition in gebruik

Zodra het lukt om verbinding te maken krijg je een scherm met aanwijzingen te zien. Je kunt bijvoorbeeld tap-&-slide doen om objecten op het scherm te verplaatsen, je kunt inzoomen met een pinchbeweging en je kunt een dubbele tap op het scherm doen om een linkermuisklik te simuleren. Begrepen? Dan klik je op ‘Continue to computer’ om te beginnen.

Je bureaublad, uitgezoomd. Met een pinchbeweging kun je inzoomen op bepaalde onderdelen.   Op de computer thuis verschijnt een mededeling dat iemand op afstand toegang heeft gekregen.

Zoals je hierboven ziet verschijnt je bureaublad schermvullend in miniatuurformaat in beeld. Je kunt daarom het beste de iPhone een kwartslag kantelen, zodat je het bureaublad in liggende weergave en schermvullend kunt bekijken. Vervolgens zoom je in op het gedeelte dat je wilt zien. Op de computer zelf verschijnt een melding (zie screenshot rechts) dat er iemand van afstand de besturing over je computer heeft. Beide werken trouwens naast elkaar: je kunt gewoon je desktop blijven gebruiken terwijl iemand op je iPhone meekijkt wat je aan het doen bent en je kunt ook vanaf de iPhone alles bedienen. Je hoeft geen ‘schakelaar’ om te zetten om tussen bediening op de desktop zelf en iPhone-bediening te schakelen.

Je bureaublad op de iPhone!   Voorbeeld: onderweg je WordPress-blog bijwerken. Met het toetsenbord kun je teksten intypen.   De functieknoppen van je toetsenbord zijn ook bereikbaar.

Je kunt bijvoorbeeld in e-mailmappen op je computer thuis kijken. De muis staat overigens stil op het iPhone-scherm, terwijl je met vingersleepbewegingen de desktop beweegt totdat de muispijl op de juiste plek staat. Op de afbeelding midden en rechts zie je hoe je je WordPress-blog op afstand zou kunnen gebruiken. Eerst moet je een schermtap geven om de cursor op de juiste plek te zetten. Daarna kun je met de knoppen in de knoppenbalk het toetsenbord zichtbaar maken, de muis gebruiken of bijvoorbeeld functietoetsen in beeld krijgen (zie afbeelding rechts).

Je kunt ook websites kijken, maar op deze manier is het slimmer om het gewoon via de Safari-broser op de iPhone te doen.   De instellingen die je op afstand kunt wijzigen: ook de schermresolutie staat erbij.   Dock op de Mac

Het bekijken van websites op je desktop is ook mogelijk, maar eigenlijk is dat zinloos: je kunt beter gewoon in de Safari-browser op je iPhone kijken. Op de middelste afbeelding zie je een aantal instellingen die je kunt wijzigen: zo kun je de schermresolutie vanaf je iPhone aanpassen. Rechts zie je de dock, die net als op de Mac in een animatie tevoorschijn komt (in dit geval het effect ‘Geest uit fles’).

Applicaties geforceerd sluiten.   Computer uitzetten.   Computer uitzetten.

Nog een paar screenshots, die laten zien dat je alles kunt doen wat ook mogelijk is als je fysiek achter de computer zit: bijvoorbeeld programma’s geforceerd sluiten en de computer uitzetten. Het aanzetten van de computer zal echter niet lukken, omdat je daarvoor op een fysiek knopje moet drukken. Bij Windows-gebruikers werkt alles op dezelfde manier: je kunt klikken, dubbelklikken, slepen, tekst intypen, op knoppen drukken, objecten verschuiven, als andere gebruiker inloggen, wat je maar wilt.

Info: LogMeIn Ignition

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 3:29
Categorie Productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.